Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2024 14:45

Tak abych nebyl OT, zavítal jsem poprvé do této sekce. A koukám, že Leopold (tedy polda osobne) řádí se svými nesmysly i tady. :)
Uvažuji o zakonzervování penzijka a založení DPS, což dle nynější novely jde (prošel jsem si i příslušné zákony). Jen pro jistotu, kvůli termínům a případné nenutnosti někam dorazit osobně, jsem vyslal dotaz do NN penzijní společnosti, mj. zda to jde. Co myslíte, že mi po 4 dnech odpověděli? :D Že to nejde. Tak mi řekněte, k čemu ty infolinky jsou. Takovýto výsledek mám tak v 95 % svých dotazů. Pak se divme, že se ptáme tady. (Sorry, někde jsem si musel ulevit.)
Mmch, znáte nějaké DPS, kde jde příspěvky platit kartou? (Zatím jsem z výhod nalezl jen vratku KK A-karta do DPS KB. Nevím, jestli jde stále vratka ze Světa odměn ČSOB poslat do DPS ČSOB. A bonus 1 tis. u ČS, KB, ČSOB (vše do DPS), Generali (poukaz do Mall).)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 8. 2. 2024 16:33

U CSOB slo prevadet body do DPS jeste na podzim, pak jsem to pribuznym zrusil.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 2. 2024 16:38

Ano, vklad na penzijko ČSOB (libovolná částka od 1 Kč/bodu) je stále v Katalogu Světa odměn, jak jsem se teď do appky díval. Karty v minulosti přijímala třeba Allianz penzijní společnost, po aktualizaci Moje Allianz portálu to ale bylo zrušeno.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2024 17:01

Tak, tak, taky jsem se teď koukal a vypadla jen kreditka. Předpokládám, že to stále jde tak, že body lze poslat do DPS někoho jiného.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod JordanT 8. 2. 2024 23:41

Prosím o radu.
Dostal jsem se ke starému PP, kde je nárok ma výsluhu. PP chci ukončit.
Je možné vybrat výsluhu a následně zbytek ukončit a vybrat tak odbytné?
Tedy výsluhou z toho vytáhnu polovinu státních příspěvků a penzijní společnost mi zdaní 15-ti procenty příspěvky zaměstnavatele a výnosy.
Následně ukončím a vrátím tak zbylé státní příspěvky a opět mi penzijní společnost strhne 15% z výnosů a příspěvků zaměstnavatele.
Pravidlo 10 let jak u odpočtu daní tu neplatí.
Je to tak, nebo se v něčem pletu?
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ... 9. 2. 2024 03:07

Jestli uz mas narok na vysluhu, tak se asi vyplati s tim zbytkem pockat do 60 let.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod JordanT 9. 2. 2024 08:05

Ve 40-ti letech fakt nevyplati. Navic pri presunu do DIP tech 15% zase dostanu.
O to nejde.
Jde mi o to, jestli po vysluze muzu hned zrusit, jestli vysluhou ziskam pulku statnich prispevku, ktere v druhe pulce nemusim vracet atd...
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 2. 2024 09:39

Jo, máš to správně. Dost mě zaujala formulace "dostal jsem se ke starému PP". K tomu se lze dostat jinak než založením?
"Navic pri presunu do DIP tech 15% zase dostanu." Tohle je taky zajímavé, ale nejspíš tím myslíš, že 15 % úlevy (např. ze 48 tis.) nahradí těch zaplacených 15 % z výnosů a zaměstnavatele.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 9. 2. 2024 09:41

Ja dostal pri vysluze polovinu celeho zustatku, neco z toho ale zdanili, protoze jsem zvolil jednorazovou vyplatu. Pozdeji jeste doplatili polovinu dalsich statnich prispevku, na ktere jsem mel narok v dobe vyplaty vysluhove penze, ale stat je poslal opozdene.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod JordanT 9. 2. 2024 10:07

drkarel píše:Jo, máš to správně. Dost mě zaujala formulace "dostal jsem se ke starému PP". K tomu se lze dostat jinak než založením?

Jakože to není moje, ale to nehraje roli.

drkarel píše:"Navic pri presunu do DIP tech 15% zase dostanu." Tohle je taky zajímavé, ale nejspíš tím myslíš, že 15 % úlevy (např. ze 48 tis.) nahradí těch zaplacených 15 % z výnosů a zaměstnavatele.

Tak nějak. Sice nic navíc neziskam, ale bude to v DIP a ne PP/DPS.

Vlastně nejzavažnejší otázka pro mě je tato:
Když dostanu vysluhu, a pak PP zruším, vracím státní příspěvek pouze ten co na uctu zustal, nebo sakuprask celej co jsem kdy ziskal?
Pokud celej, tak nemá smysl žádat o výsluhu, ale muzu rovnou zrusit.
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 2. 2024 10:08

Leopolde: Však Jordan nepíše nic jiného, jen nezmiňuje jasné věci.

-- 9. 2. 2024 10:12 --

Jordan: Asi takto, v zákonech a podmínkách jsem to neověřoval, ale z logiky věci, když je na výsluhu nárok, tak je možné ji vyplatit za daných podmínek a tím se o té části přestáváme bavit a při zrušení se již byvíme jen o tom, kde nárok na penzi nevznikl. Nedovedu si představit, že by to bylo jinak.

Ověřil bych si to ještě dotazem penzijní společnosti, ale jak píšu výše, dost často poskytnou zcela nepravdivou informaci. Např. od Generali (býv. PF České pojišťovny) jsem dostal vyčerpávající a věcně správnou odpověď.

(Jasně, PP "příbuzného" jsem neuvažoval.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod JordanT 12. 2. 2024 10:13

Tak to mám potvrzeno. Po výsluze se budou vracet státní příspěvky pouze ty co na účtu zůstanou.
Logické to sice je, ale na logiku u techto věcí moc sázet nejde...
JordanT
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bodyczech 12. 2. 2024 10:27

Zvažuji něco podobného, ale prozatím bych nespěchal, nechávám to tam hnít takovou dobu, že už to pár měsíců navíc vydrží. Taky si myslím, že DIP nebude takový trhák ve smyslu masového zájmu, jak si Nerváci malovali, a kupříkladu nastavení vstřícnějších podmínek pro přechod z PP/DPS bude jen otázkou času, doufám.
bodyczech
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 12. 2. 2024 11:43

JordanT píše:Tak to mám potvrzeno. Po výsluze se budou vracet státní příspěvky pouze ty co na účtu zůstanou.
Logické to sice je, ale na logiku u techto věcí moc sázet nejde...

Sice máš s tou sázkou pravdu, ale pokud Ti příspěvky vyplatí s výsluhovou penzí, pak je jen velmi těžko můžeš vracet.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 12. 2. 2024 11:55

S výsluhovou penzí mu přece vyplatí jen 50% státních příspěvků a 50% mu jich tam zbyde :-)
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka