Ahoj, mám dilema ... Penzijní připojištění u AXA (dnes Uniqa) jsem měl založené od února 2008. Přispíval jsem tam většinu času 1000 Kč měsíčně, resp. 12 000 Kč ročně, pro plný státní příspěvek a to trvá dosud. V půli minulého roku jsem vybral polovinu (výsluhová penze) a zbytek převedl do dynamické varianty DPS.
Běžně známý fakt je, že po plus mínus dekádě začínají poplatky komplet "projídat" státní příspěvky, tedy přibližně v tomto horizontu se to "láme" a začíná se víc vyplácet investovat svépomocí i bez státních příspěvků.
Výhody DPS v případě zájmu o čerpání předůchodu jsem si vědom, nicméně předpokládám, že podmínkou není mít DPS už nyní, pokud mi do 60ti let zbývá ještě 12 let, ne? Další věc je, že ani tak bych toho nejspíš nemohl využít, protože pokud se nestane zázrak, nebudu mít odpracovaný potřebný počet let, takže s řádným důchodem a případně předdůchodem spíš počítat nemohu. Leda doplatit sociální pojištění za dobu kdy jsem byl bez příjmu - má s tím někdo zkušenosti?
Nyní je otázka, co je lepší za těchto okolností ... 1) Má smysl v tom pokračovat?
2) Přestat přispívat? Neznamená to, že penzijní společnost ty prostředky dá na nějaký účet, kde budou peníze hnít a jen ztrácet na hodnotě ... ? I kdyby ne, tak nejsem schopen odhadnout, zda je lepší když se tam bude strhávat poplatek z portfolia, který nebude ani částečně kompenzovat státní příspěvek, jako kdybych s příspěvky pokračoval ...
3) DPS ukončit a soustředit se výhradně na vlastní investice a případně DIP ... ? Za předpokladu že se objeví poskytovatel DIPu, který by mi vyhovoval (nabídka ETF s nízkými či téměř nulovými poplatky).
Momentálně je na DPS necelý stotisíc a strategie spoření je akciová strategie (100% akciový fond složený z X ETFek), ukazuje mi zhodnocení 23,80 % (od začátku července 2023).
PS: Otázka, která se týká spíš mé partnerky, kolik let před 60tkou je nejzazší čas si založit DPS, kdyby měla zájem o předdůchod?
dr._lukas píše:Nicméně co jsem koukal, nejvýnosnější od začátku DPS jsou dynamické fondy u Consequ, ČSOB nebo Spořce.
Toto ale platí jen v případě, že se berou v potaz jen penzijní fondy, které jsou tu od samého začátku DPS - tedy se nezohledňuje zhodnocení například Rentea nebo Uniqa (protože ve statistikách nejsou s to pokračovat ve výsledcích AXA), ne ... ?