Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod nejmank 25. 11. 2024 21:31

Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda můj propočet dává smysl. Mám DPS, aktuálně naspořeno cca 320k. Ročně platím 1 % správcovský poplatek + něco "málo" v případě určitého zisku. Je mi 31, takže to 1 % ročně je šílený, a tak nechci v DPS pokračovat. Zvažuji dvě množnosti - buď posílat měsíčně 100 Kč, minimum co jde a nechat to dojet s tím, že ročně budu platit min. 3200 Kč na poplatcích. Anebo smlouvu úplně zrušit, čímž bych přišel o všechny státní přípsěvky + by se danily výnosy a příspěvky zaměstnavatele. Tyto tři položky dohromady tvoří cca 40k. Jako daleko výhodnější varianta se mi jeví smlouvu zrušit, vyhodit z okna 40k, protože za všechny roky do důchodu bych zaplatil na poplatcích daleko více. Uvědomuji si, že faktorů je více (růst absolutního poplatku, výnosnost fondu v DPS atd.), ale nepřišel jsem na žádný, který by udělal z 1% ročního poplatku výhodnější variantu. Tak bych se chtěl poradit, jestli mi náhodou něco neuniká, než vyhodím z okna 40k. Díky.
nejmank
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 26. 11. 2024 07:20

Pri prepokladanem sporeni 20r+ jednoznacne zrusit, p.a. poplatky jsou zabijak, sporit max 48k do DIP + pripsevky zamestnavalete a zbytek pres brokera.
Stale je to win win, protoze se dostanes k penezum zamestnavatele, ktere bys jinak nemel a 15% cut je drobnost.

Ja mam do duchodu mene a taky jsem v procesu DPS ruseni a prijdu o vice(vc vraceni danovych odpoctu), ale nakonec na tom vydelam.

Ani nejvetsi lichvarski investicni poradci neberou rocne 15% z dosazeneho zisku, to si muzou dovolit ze zakona jenom v bankach v DPS :-!
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 19. 12. 2024 21:17

minarjo píše:Letos ještě postaru, tedy z prvních 12 tisíc státní příspěvek, z dalších až 24 tisíc daňové odpočty. Příští rok až 48 tisíc, limit bude platit souhrnně za penzijko+životní pojistky+nový produkt DIP.

Na své penzijní připojištění jsem přispěl letos za první 4 měsíce 4000 Kč (1000 Kč každý měsíc), potom jsem to převedl na penzijní spoření, kde jsem pátý měsíc vložil 2200 Kč a zbylých 7 měsíců jsem vkládal 1700 Kč měsíčně, to je celkem 18100 Kč. Takže mi nyní stačí do DIPu vložit jen 29900 Kč, abych mohl plně využít odpočet daně za rok 2024?

A příští rok budu dávat 1700 Kč měsíčně na penzijní spoření, to bude celkem 20400 Kč za rok, takže do DIPu stačí hned v lednu vložit 27600 Kč, abych mohl plně využít odpočet daně za rok 2025? Chci to příští rok do DIPu vložit hned začátkem ledna, abych nakoupil akcie najednou.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 19. 12. 2024 21:46

Pro daňový odpočet v rámci PP/DPS se počítá to, co tam vložíš nad 1700Kč (do června to, co bylo nad 1000Kč). Pokud si tedy za rok 2024 chceš odečíst 48000Kč, tak do DIP musíš letos vložit 46100Kč (48000-1200-700). A příští rok do DIP musíš vložit 48000Kč.
Naposledy upravil Milos dne 19. 12. 2024 21:55, celkově upraveno 1
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 19. 12. 2024 21:55

Opravdu? Tady ale také píší to co psal minarjo, že ten limit 48000 Kč je součet příspěvků na penzijní spoření a DIP.

https://www.poznatsvet.cz/veda-a-technika/hruba-mzda-cista-mzda-formular/
Spoříte-li si na důchod nebo máte uzavřené životní pojištění, můžete si od daňového základu odečíst až 48 000 Kč ročně, což představuje úsporu až 7 200 Kč na dani. Limit platí pro součet příspěvků na penzijní spoření, životní pojištění a dlouhodobé investiční produkty.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 19. 12. 2024 22:03

Opravdu. Od základu daně se totiž nedají odečítat částky, k nimž se dostává státní příspěvek. Přečti si třeba tyto články:
https://www.mesec.cz/aktuality/uz-za-le ... dny-vklad/
https://www.penize.cz/doplnkove-penzijn ... a-pravidla
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 20. 12. 2024 00:47

Tak tak, u penzijka si je třeba doslova "pro každou vloženou korunu" uvědomit, zda z ní byl už nárok na státní příspěvek (pak nic dalšího z takové Kč nebude), nebo na daňový odpočet (každá Kč nad hranici max. státního příspěvku, vyhodnocuje se každý kalendářní měsíc zvlášť), nebo už na vůbec nic (když se dosáhne horní hranice 48 tisíc daňových odpočtů za všechny "produkty na stáří" dohromady). Dublování zvýhodnění státu, tedy byť na jedinou vloženou Kč chtít u penzijka současně státní příspěvek i daňový odpočet, není a nikdy nebylo možné. A penzijní společnosti to na daňovém potvrzení (které vytvoří jen tehdy, pokud aspoň jeden měsíc v daném roce nárok na odpočet z daní vznikl) dělají správně, tedy uvedou jen částky, které v jednotlivých měsících přesahovaly hranici pro přiznání max. státního příspěvku.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod eetk 20. 12. 2024 04:55

Milos píše:Pro daňový odpočet v rámci PP/DPS se počítá to, co tam vložíš nad 1700Kč (do června to, co bylo nad 1000Kč). Pokud si tedy za rok 2024 chceš odečíst 48000Kč, tak do DIP musíš letos vložit 46100Kč (48000-1200-700). A příští rok do DIP musíš vložit 48000Kč.

Díky. Už to chápu. :eh
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod wit.cz 20. 12. 2024 08:09

Také mám DPS, jehož zrušení by bolelo, ale v 20+ horizontu je stále patrně výhodnější ho zrušit a překlopit do DIPu. Neberu do úvahy předdůchod a další specifika DPS.
Nicméně, nespekuluje někdo na to, že by v budoucnu bylo legislativně možné DPS "převést" do DIPu, aniž by člověk musel danit zůstatek DPS? Já ano, možná tomu ještě rok nebo dva dám.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 20. 12. 2024 11:00

To si nemyslím, to by museli u DIP zavést státní příspěvek se stejnými podmínkami jako v DPS, protože v něm se trvale eviduje za každý měsíc od doby založení, i při změně penzijní společnosti je to té nové předáváno, kvůli případnému komplet vracení při předčasném zrušení. Dokud státní příspěvek bude takto "uzavřen" do PP/DPS do systémů penzijních společností, tak to možné nebude téměř jistě.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 20. 12. 2024 11:17

Možná by stačilo jen přidat podmínku vrácení státního příspěvku (v nominálu?). Ale asi je to opravdu šance minimální.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod eetk 20. 12. 2024 11:53

Si myslím že proti lobingu penzijních společností není možno uspět. Pro ně není problém podplatit všechny poslance a senátory nějakými dárky, aby taková změna neprošla.
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod xls 20. 12. 2024 14:42

Doufám, že převod do DIPu někdy umožní, i když mně se to týkat nebude. V příštím roce si doplatím penzijní připojištění, aktivuju předdůchod a na placení odvodů dalších 5 let házím bobana, vydělávat budu dál. DIP mi poběží dál a svoje/zaměstnavatele peníze tam budu dávat je v případě, že se to daňově vyplatí.

Jinak je ještě poměrně rozdíl, že penzijní připojištění mají miliony lidí, DIP možná ke 100 tisícům, takže ten poměr je brutální.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod DrholecR 20. 12. 2024 15:11

DIP funguje teprve rok a někteří poskytovatelé jej začali nabízet se zpožděním. Z tohoto pohledu není počet lidí s DIPem zase tak překvapující.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod limec 25. 12. 2024 15:18

kdyz zrusim penzijko a musim dodanit to co sem za poslednich 10 let vyuzil k odpoctu, kdyz sem vyuzil max 24000 z toho mi vratili asi 3600, znamena to tedy ze musim statu vratit 36000 kc?
limec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka