Penzijní připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2025 14:17

Tím jediným důvodem bylo myšleno, proč vůbec mít DPS. Nebylo tím myšleno, jestli mít PP nebo DPS. V rámci dlouhodobých investic (11 a více let) se totiž DPS ani se státním příspěvek nevyplatí, vůči třeba DIPu nebo přímé investici do ETF. A dlouhodobé spoření v PP je totálně nevýhodné.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 28. 1. 2025 15:59

No to jo, ale zakládal jsem v době, kdy jiná možnost nebyla. Bylo jen PP. Pokud hodím vše na DIP, mohu jít do předdůchodu 2-5 let před řádným důchodem / za 10 let), což, jak tady kolegové píši mi ušetří peníze
Vybrat to nemohu a DIP je na 10 let a měsíce v PP se nezapočítávají, takže bych nemohl vybrat případně dříve, což u DPS možné je
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod fremantle 28. 1. 2025 16:27

V DIPu žádný předdůchod není - předdůchod je možné (či spíše „nutné“) čerpat jen z úspor v PP anebo DPS - čili ve věku 55 let rozhodně nemá smysl smlouvu o PP rušit, pokud chcete předdůchod čerpat - a smysl může dávat leda přechod do DPS (odspořená doba na PP by se měla započítat do nové smlouvy) a za zvážení stojí jen, jestli máte u PP sjednanou výsluhovou penzi a jestli chcete vybrat až polovinu jednorázovým vyrovnáním ještě před přechodem do DPS (pokud si myslíte, že tyto prostředky zhodnotíte lépe, než je reinvestujete zpět do DPS až bezprostředně před čerpáním předdůchodu)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2025 16:56

Předdůchod u PP není, předdůchod lze využít jen u DPS. A ano, při převodu PP (celého nebo jen poloviny) do DPS se započítává doba spoření v PP, takže DPS v takovém případě není nutné mít minimálně 10 let, jako kdyby se jednalo o zcela novou smlouvu DPS.

@PULPANM: Do DIPu neházej vše, ale jen 48000Kč ročně, pro získání maximální možné daňové úspory.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 28. 1. 2025 17:05

Díky za komentář, vybrat 50 % mohu z PP při odspoření 180 měsíců, což je za 28 měsíců
( výsluhu mám sjednanou), takže ano, mohu počkat ty 2,3 roku roky a polovinu vybrat a investovat jinak a tou druhou polovinou přejít do DPS, za ty 3 roky., neb zaměstnavatel mi bude stále přispívat
To je možná pro mne nejlepší možnost
Jestli chci předdůchod čerpat netuším, jen mne napadla ta možnost, pracovat budu určitě
Pokud ale vyberu 50% pak budou zdaněny 15% výnosy a 15% příspěvky zaměstnavatele.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2025 17:33

Jestli ti do 15 let (180 měsíců) spoření zbývá 28 měsíců, tak PP dle všeho nemáš od roku 2010, jak jsi uváděl původně viewtopic.php?p=13856827#p13856827
To zdanění výnosů a příspěvků zaměstnavatele jsi poznamenal správně, vyhnout by se tomu dalo pravidelnou penzí (postupným výběrem), ale v tom případě pak nelze PP převést na DPS.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 28. 1. 2025 18:06

Ve smlouvě mám uvedeno- počátek pojištění 1.12.2010, počet započatých měsíců k 31/122023- 140
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2025 18:20

Není možné, že jsi v některých letech/měsících neposílal do PP žádné příspěvky (alespoň minimální)?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 28. 1. 2025 18:23

Možné to samozřejmě je, ale to si nepamatuju. Mohu se v Uniqua poptat
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 28. 1. 2025 19:03

Na to se určitě zeptej, proč místo 157 měsíců máš uvedeno jen 140 měsíců. Pokud chceš využít výsluhovou penzi, tak čím později budeš mít splněnou podmínku spoření 180 měsíců, tím později tvoje úspory z PP budou moci více vydělávat někde jinde.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 28. 1. 2025 19:15

Je to tak, ale že by se spletli se mi moc nezdá, spíš jsem někdy vynechal já.
Ale, jak se říká, důvěřuj, ale hlavně prověřuj
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod libol 29. 1. 2025 07:51

No na Uniqu pozor - co ři roky mi mají poslat peníze a vždycky na to "zapomenou". Když se připomenu, tak se omluví, doplatí a příště opět :-( Takže bordel v tom mít klidně mohou.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod PULPANM 29. 1. 2025 09:40

No dívám se na platby od 12/2010 a žádný výpadek nemám, tak bych letos v prosinci měl mát těch 180 měsíců tedy. Takže bych těch 50% měl mít možnost vybrat/vybírat letos v prosinci a těch 50% třeba do DPS
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod pavelxcz 29. 1. 2025 12:08

Pokud máš poměr svých příspěvků a zaměstnavatele 500:2500, tak ta daň při výplatě výsluhové penze může být významná částka. Nevím teda, jak je to s daní v případě výplaty předdůchodu z DPS, ale možná by se převodem do DPS dalo té dani vyhnout.
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PULPANM 29. 1. 2025 12:46

@pavelxcz - díky, právě se radím s poradkyní v Uniqua, jak se dani vyhnout, Zatím mi potvrdila, že s mým penzijním plánem mám možná možnost vybrat částku v rámci výsluhové penze na 2x a v tomto případě by se daň neplatila, ale maká na tom.
Jinak jsem opravdu někdy v roce 2014 neplatil, proto méně započtených měsíců, aktuálně 153
Dám vědět, jak jsem dopadl, co mi nabídli, staré PP má asi více lidí zde v diskuzi

-- 29. 1. 2025 12:06 --

tak mám odpověď:
Výsluhová penze:
Možnost výběru po naspoření 180 měsíců (momentálně 153 - chybí 27 měsíců/2roky a 3 měsíce) V roce 2014 a 2015 došlo k neplacení penzijního připojištění, proto chybí měsíce.
Výsluhová penze, podle penzijního plánu, lze vybrat pouze jednorázově se zdaněním zaměstnavatele. (z 1/2 zaměstnavatele se odečte 15%).

Scénář výsluhové penze při splněných podmínkách k dnešnímu dni (teoretický výpočet, kdyby jste měl již dnes splněno):
účastník: 26.700 Kč
Stát: 8.237 Kč
zaměstnavatel: 116.250 Kč -15%= 98.813 Kč
klub výhod: 3.777 Kč
zhodnocení: 5.599 Kč -15% = 4.759 Kč
celkem výsluhová penze: 142.286 Kč

V současné době není možné mít uzavřené penzijní připojištění souběžně s Doplňkovým penzijním spořením. V případě že by se DPS založilo, penzijní připojištění by bylo pozastaveno a měsíce pro výsluhovou penzi by nebylo možné načítat. Prostředky lze posílat pouze na jednu smlouvu.

Pokud potřebujete výsluhovou penzi vybrat, spořte na PP ještě následující 2 roky a 3 měsíce a následně po výběru výsluhové penze, převeďte zbylé prostředky na DPS.
V případě, že pro Vás není výsluhová penze nutností, prostředky můžete převést na nové DPS už nyní a vybrat strategii s lepším zhodnocením. Výsluhová penze převodem zanikne a není možné ji vybrat. Z nové smlouvy o DPS je možné vybrat prostředky po dovršení věku 60ti let.
U penzijního připojištění se při splnění podmínek a následném výběru všech prostředků stejně zaměstnavatel zdaní 15%. V tomto případě je lepší si prostředky alespoň před koncem pojištění převést na DPS, kde je možné vybrat naspořené prostředky jednorázově bez zdanění zaměstnavatele.
PULPANM
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka