od PULPANM 29. 1. 2025 12:46
@pavelxcz - díky, právě se radím s poradkyní v Uniqua, jak se dani vyhnout, Zatím mi potvrdila, že s mým penzijním plánem mám možná možnost vybrat částku v rámci výsluhové penze na 2x a v tomto případě by se daň neplatila, ale maká na tom.
Jinak jsem opravdu někdy v roce 2014 neplatil, proto méně započtených měsíců, aktuálně 153
Dám vědět, jak jsem dopadl, co mi nabídli, staré PP má asi více lidí zde v diskuzi
-- 29. 1. 2025 12:06 --
tak mám odpověď:
Výsluhová penze:
Možnost výběru po naspoření 180 měsíců (momentálně 153 - chybí 27 měsíců/2roky a 3 měsíce) V roce 2014 a 2015 došlo k neplacení penzijního připojištění, proto chybí měsíce.
Výsluhová penze, podle penzijního plánu, lze vybrat pouze jednorázově se zdaněním zaměstnavatele. (z 1/2 zaměstnavatele se odečte 15%).
Scénář výsluhové penze při splněných podmínkách k dnešnímu dni (teoretický výpočet, kdyby jste měl již dnes splněno):
účastník: 26.700 Kč
Stát: 8.237 Kč
zaměstnavatel: 116.250 Kč -15%= 98.813 Kč
klub výhod: 3.777 Kč
zhodnocení: 5.599 Kč -15% = 4.759 Kč
celkem výsluhová penze: 142.286 Kč
V současné době není možné mít uzavřené penzijní připojištění souběžně s Doplňkovým penzijním spořením. V případě že by se DPS založilo, penzijní připojištění by bylo pozastaveno a měsíce pro výsluhovou penzi by nebylo možné načítat. Prostředky lze posílat pouze na jednu smlouvu.
Pokud potřebujete výsluhovou penzi vybrat, spořte na PP ještě následující 2 roky a 3 měsíce a následně po výběru výsluhové penze, převeďte zbylé prostředky na DPS.
V případě, že pro Vás není výsluhová penze nutností, prostředky můžete převést na nové DPS už nyní a vybrat strategii s lepším zhodnocením. Výsluhová penze převodem zanikne a není možné ji vybrat. Z nové smlouvy o DPS je možné vybrat prostředky po dovršení věku 60ti let.
U penzijního připojištění se při splnění podmínek a následném výběru všech prostředků stejně zaměstnavatel zdaní 15%. V tomto případě je lepší si prostředky alespoň před koncem pojištění převést na DPS, kde je možné vybrat naspořené prostředky jednorázově bez zdanění zaměstnavatele.