od PatrikChrz 11. 9. 2014 06:28
TM: tak je otázkou, kolik ta letenka stojí. V některých případech se opravdu nevyplatí se pojišťovat, protože cena letenky a tedy případná náhrada při zrušení se může plus mínus vyrovnat nákladům nutným vyběhání si příslušných lejster - on i doktor je schopen říci si o pár stovek.
Jak píše XLS, některé letenky je možné zrušit bez stornopoplatků nebo jen s minimálními, případně za malý poplatek změnit datum. Třeba v Kambodži jsme spolu potkali člověka, který si liboval, jak se mu dobře létá s Aeroflotem, protože za poplatek 3 000 Kč si může jakkoliv hýbat s daty odletů i příletů.
K těm pojistkám, přijde mi, že to je stále horší a horší. Kolega v práci má teď dvě pojistné události a vypadá to, že ani z jedné nic nedostane.
První se týká pojištění auta - při koupi v bazaru uzavřel nějakou docela drahou pojistku, která mu "zajišťovala" úhradu veškerých závat ovlivňujících mobilitu vozidla. Mezi pojištěnými součástmi je vyjmenováno i "sací potrubí". Rozbila se mu škrtící klapka. Vyjádření od pojišťovny: škrtící klapka není součástí sacího potrubí, je to součást sacího traktu. Hradit nebudeme.
Druhá: tentokrát Allianz (kde jsem si myslel, že aspoň ti plní bez problémů): Manželka na rizikovém těhotenství (těhotenství není ve výlukách této pojistky), Allianz odmítá platit dávky v pracovní neschopnosti, protože netrpí žádnou nemocí (jen jí je prostě špatně). Takže opět smůla.
-- 11. 9. 2014 06:30 --
Takže abych to shrnul. Buď si koupit letenky ve vyšší bookovací třídě, které je možné rušit dle libosti zdarma nebo za malý poplatek, nebo si koupit nejnižší (a tedy nejlevnější) třídu (případně různé akční) a spočítat si, že i kdybych ji zrušil, tak se mi to vyplatí, protože za jednu letenku z vyšší třídy mám klidně dvě z té nejnižší.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.