Dělal jsem likvidátora zahraničních pojistných událostí a ceny za ošetření, které vůči mému zaměstnavateli regresovaly zahraniční pojišťovny, byly astronomické. Uvědomil jsem si, jak je u nás zdravotnictví levné.
Jasně, často šlo o uměle nafouknuté věci, lidi si šli lehnout do nemocnice nebo využívali různá lékařská ošetření (a psychologické poradny, rehabilitace) více, než by, dle mého názoru, bylo nejen nezbytně nutné, ale i účelné (až trapné byly např. rehabilitační cvičení po Skype), protože se tak snažili získat doklad o závažnosti zranění a jeho následcích (třeba psychologické újmy), nicméně pořád bylo pravdou, že to, co u nás bylo v korunách, tak v Německu stálo to samé nebo víc, ale v eurech. Na "špičce" bylo Švýcarsko a pak Velká Británie (tam hraje velkou roli psychická újma, hádám, že to vychází z anglosaského soudního systému, který má tendenci přisuzovat velmi velké náhrady za různou nemajetkovou újmu).
Účet za mnoho milionů korun za pád z kola (i když s velmi vážnými následky, přiznávám) kvůli psovi bez vodítka nebyl vůbec výjimkou. V zahraničí mají zdravotnická zařízení vyšší strach ze žalob ze zanedbání péče a tak se používají různá odborná vyšetření (CT, magnetická rezonance, rentgen,...) výrazně častěji, než u nás. A, samozřejmě, všechno tohle generuje zisk. Obdobné zranění se může stát i chodci, myslím, že kolegyně měla něco obdobného při pádu do výkopu a dokážu si to představit i při normálním pádu - stačí, aby člověk měl smůlu a spadl nějak blbě, např. na hlavu. Pamatuji si, jak jsem se před mnoha lety na Silvestra natáhl na chodníku na Ukrajině, spadl jsem bokem na obrubník - trošku jinak se natočit, spadnout na záda nebo hlavu a mohl by z toho být celkem pěkný průšvih.
Na druhou stranu v zemích, které uznávají zdravotní pojištění států EU a platí se jen spoluúčast mají jakous-takous soudnost co se týče výše té spoluúčasti a nemělo by to člověka úplně zruinovat, takže by ta pojistka na ty 3-4 miliony měla stačit. Ale třeba do USA nebo Kanady bych s ní nevyrážel.
-- 28. 7. 2022 07:59 --pulmann píše:jjrr píše:A to ověřují jak, těch 90 dnů?
Když budou chtít, tak si to zjistí.
Obvykle je to tak, že je to ten, kdo vznáší nárok (tj. pojištěný), který musí prokázat, že od opuštění ČR neuplynulo více, než 90 dní. Pokud vycestoval nějakou veřejnou dopravou, má vyhráno, má jízdenku/letenku. Pokud vycestoval autem, většinou se spokojí s výpisem z karty, že v ČR platil, asi by prošlo potvrzení od zaměstnavatele, kdy byl naposledy v práci, atd.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.