Dodanění předčasně ukončeného ŽP...

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DL74 8. 11. 2018 13:32

Dobrý den,
předčasně jsem zrušil ŽP, kde jsem využíval daňového zvýhodnění. Pojistná smlouva byla uzavřena 1. 4. 2011 a ukončena 1. 8. 2016. Ve výpovědi jsem uvedl, že veškeré odkupné a kapitálovou hodnotu chci převést na smlouvu u jiného poj. ústavu, která byla aktivní a splňuje daňové odečty. Tam mi následně bylo převedeno pouze 120,- Kč jako přeplatek na pojistném ukončené smlouvy a odkupné a kapitálová hodnota je nula. Nyní chce FÚ abych dodanil uplatněné daňové výhody. Je mou povinností dodaňovat, když jsem udělal vše pro to, abych splnil výjimku ze zákona, ale jelikož byla nulová hodnota jmenovaných položek, tak nebylo technicky možné provést převod nuly?
Děkuji za odpověď.
DL74
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod libol 8. 11. 2018 16:42

Ale oni nechtějí dodanit to co ti pojišťovna převedla. Oni chtějí dodanit to co jsi uváděl v "3. ODDÍL – Nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky a daň celkem" a snižoval si o to daň
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod DL74 8. 11. 2018 17:51

Ale to je mi jasné, že chtějí dodanit uplatněné daňové odečty. Ale podle mého názoru jsem dodržel vše, co požaduje zákon pro výjimku z dodanění, jen odkupné bylo nulové, proto nemohlo být fyzicky nic převedeno na jinou smlouvu a to je právě argument FÚ. Asi kdybych dostal odkupné 1 korunu, tak je vše OK, ale že je 0, tak za trest musím dodanit.
DL74
Kolemjdoucí