Dobrý den,
Chtěl bych se s Vámi poradit, jestli uvažuji správně ohledně uzavření životního pojištění a třeba to bude užitečné i pro někoho dalšího, kdo to bude řešit později.
Uzavírám hypotéku na 20 let na 2 000 000 Kč, měsíční splátka asi 10 000 Kč, s čistým platem asi 26 000 Kč, úspory na začátku skoro žádné. Mám 35 let, práci v administrativě a tři malé děti a manželku, která bude min. další tři roky na rodičovské a nechci, aby v případě mé smrti nebo invalidity nebyly zajištěni.
Chci uzavřít jen pojištění na smrt a invaliditu všech stupňů do mých 55 let, které by mělo splňovat:
- Smrt – z jakéhokoliv důvodu, bez výluk na nemoci související se zdravotním stavem před pojištěním, plnění při úmrtí při spáchání neúmyslného trestného činu (hlavně kvůli zaviněné nehodě). Nejsou pro mě důležité alkohol a sebevražda.
- Invalidita – bez výluk na nemoci související se zdravotním stavem před pojištěním, alespoň psychické nemoci s organickou příčinou, uznání invalidity ze strany státu
Nechci uzavírat:
- Trvalé následky úrazu – úraz je nepravděpodobný natož s trvalými následky
- Závažné nemoci – pojišťovny nabízejí jen pár nemocí, hodně z nich jsou exotické, zbytek s výlukami např. infarkt prokázaný jen s EKG
- Pracovní neschopnost od 29. dne – průměrná doba neschopnosti je 41 dnů, tak proč platit stokoruny měsíčně za průměrných 12 dnů placené neschopnosti
Pojistné částky:
- Smrt konstantní – 600 000 Kč (rozdíl mezi mým příjmem do 55 let a vdovským / sirotčími důchody)
- Smrt lineárně klesající – 2 000 000 Kč (na pokrytí hypotéky)
- Invalidita III. a II. stupně – 4 000 000 Kč (rozdíl mezi mým příjmem do 55 let a invalidním důchodem)
- Invalidita I. stupně – 2 500 000 Kč (rozdíl mezi mým příjmem do 55 let a invalidním důchodem + minimálním platem invalidy, pokud bych sehnal práci)
Z pohledu výluk mi přijde nejlepší Aegon a Metlife, ale ani jednu pojišťovnu neznám osobně. Nevím tedy, jestli jsou doporučitelné nebo tam může být nějaký problém. Instinktivně mě zajímá spíš Aegon.
Chtěl jsem ideálně čistě rizikové pojištění, ale asi budu muset u těchto pojišťoven vzít investiční s konzervativním investováním.
Pokud byste měli chuť se k tomu vyjádřit a sdílet svůj názor / zkušenosti, budu rád.
Děkuji,