od PatrikChrz 17. 3. 2023 12:46
Jen vysvětlení, proč u havarijního pojištění se stářím neklesá lineárně i cena pojištění.
Příklad - nové auto, hodnota 500 000 Kč, pojistné 5 % z ceny vozidla, tj. 25 000 Kč ročně
po 3 letech, bude cena vozidla, řekně, o 1/3 nižší, tj. 333 333 Kč, pokud by bylo zachováno, že cena havarijního pojištění bude 5 % z ceny vozidla, tak by to bylo 16 666 Kč. Ovšem tak to není, pojistné bude vyšší.
Různé pojišťovny k tomu přistupují různě, zažil jsem, že trvají na pojistném dle ceny nového vozidla, ale častější je výpočet % z aktuální ceny plus nějaké navýšení za stáří.
A teď proč - pokud mi auto ukradnou nebo půjde o totálku, dostanu za to staré jeho hodnotu v době PU. Jenže v případě parciální škody bude oprava stát úplně stejně u nového jako u starého auta. Zkrátka nový blatník na 5 let staré auto stojí úplně stejně jako nový blatník na auto, které právě vyjelo z autosalonu (pravda, některé automobilky mívají akce pro starší vozy, kdy dávají slevy), protože pořád to bude ten identický blatník (počítám s tím, že je to stejný typ auta).
Pak jsou tu ještě akce, kdy prodejce nových aut má nějakou akci / spolupráci s pojišťovnou a může nastat i paradoxní situace, kdy pojistka na úplně nové auto stojí méně, než na to 3 roky staré.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.