Špatná zkušenost s plněním pojistné události od GENERALI

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bufalobil1 17. 8. 2023 07:54

Dobrý den. Chtěl jsem se podělit o zkušenost s pojištouvnou GENERALI a zeptat se na váš názor či zkušenost.
Řešim pojistnou událost. Při smažení zahořel olej na úplně nové pánvičce, manželka zazmatkoval a když to chtěla zachránit přitom vylila část hořící oleje na podlahu. Já pak panvicku vyhodil ven a popálil si ruku. Škody na kuchyni na podlaze atd ale nic dramatického. Včera jsem dostal od pojištovny informaci o pojistném plnění formou toho jejich výpočtu a koukám, že krom odpočtu spoluúčasti mi strhli 20% z plnění za porušení povinností.
Paní mi volala a suše mi oznámila že v případě požárů to dělají běžně a že vlastně byli hodní mi strhli jen 20%.
Žádné vysvětlení jaké povinnosti jsme vlastně porušili.
Máte někdo zkušenost?
Budu to chtít ještě řešit, moc to nechápu. :hm
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 17. 8. 2023 08:15

bufalobil1 píše:... Při smažení zahořel olej na úplně nové pánvičce ...

Pravdepodobne jste pozar neohlasili HZS, linka 150. Zaprve hrozi pachateli pokuta za pozar z nedbalosti, i kdyz ho sam uhasil a HZS ohlasil, zadruhe hrozi pokuta i za neohlaseni pozaru HZS. To ze pojistovna vyuzije kazdou klicku a vyluku, je snad jasne. Kdyz uz jste pozar utajili pred HZS, meli jste ho utajit i pred pojistovnou, napr. tvrdit, ze jste zadne plameny nevideli, ze skoda nevznikla zadnym pozarem, ale pouze rozlitim horkeho oleje, jestli vas pojistovna nabonzovala HZS, mozna vyse pokuty prekroci pojistne plneni.

https://www.hzscr.cz/clanek/kazdy-pozar-ohlaste-hasicum-pokud-tak-neucinite-hrozi-vam-sankce.aspx
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod bufalobil1 17. 8. 2023 08:48

Máte pravdu nic jsem nehlásil. Vůbec mě to nenapadlo, že něco podobné by měli hasiči šetřit.
Škoda 15 tisíc a budou se tím zabývat hasiči. Tak to je solidní byrokracie.
Fakt by mě pobavilo, kdyby mě začali šetřit.
Dám vědět, jak jsem dopadl třeba nakonec půjdu i do vězení. :D

Takže když to shrnu tak nakonec se vlastně jedná o dobrou zkušenost s plněním pojistné události od pojištovny GENERALI :tleskani

Díky za komentář.
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 17. 8. 2023 09:05

No je to hlavne dobre pouceni pro priste.

Nam jednou prisel oznamit manik, ze ma podedezreni, ze mu nekdo zapalil ker na pozemku u domu, prisel s tim az tyden po pozaru a omlouval to tim, ze si puvodne myslel, ze ker chytl od ohniste, na kterem predtim grilovali a nechali ho dohoret i kdyz sli spat. Ale jelikoz druhy den rano po pozaru kere nasel na pozemku za vraty take cizi mobilni telefon, tak si usmyslel, ze mu to tam zapalil nekdo cizi a tak dlouho mu to vrtalo hlavou, az s tim po tydnu prisel na policii. Tak jsem si vzal s sebou na ohledani mista cinu vysetrovatele HZS, ktery mu dal hned pokutu za neohlaseni pozaru, na miste zjistil, ze ker shorel odshora, tedy ze na nej dopadly uhliky nebo jiskry z ohniste, nikoliv odspodu, kdyby ho nekdo zapaloval umyslne. Telefon jsme vratili majiteli, ktery tvrdil, ze mu ho nekdo ukradl nebo ho ztratil v opilosti na hudebnim festivalu a nevi, jak se dostal na cizi pozemek. Pekny pripad na odlozeni a potrestani oznamovatele.
:D
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod bufalobil1 17. 8. 2023 09:21

Super hasiči budou mít asi velkou radost něco podobného řešit a na místo jezdit kvůli papíru pro pojistovnu. Řekl bych že už jen z principu vam budou chtít napálit pokutu že to musí vůbec resit a že je otravujete kvůli takové banalitě.
Ale třeba se pletu a řeší to v pohodě a mají na to vyčleněnou kapacitu.
Já to určitě zatajit nechtěl. :-) Ted jsem to řešil s kolegy ve firmě a nevěděl to nikdo.
Nechtěli mi věřit. Tak jsem poslal ten váš odkaz.

No a nedbalost. :hm Nevím, stojíte u plotny( indukční) vaříte a najednou vám blafne olej. Metrovej plamen. Poklička na pánev někde dole v lince. Když na to hodíte útěrku blafne taky.
Nevím jak by na to tu nedbalost napasovali :-)
Ale třeba by něco vymysleli.

Už jsem měl napsaný ublížený mail na pojistovnu jak jsou na mě zlí. A pak si říkám ,že se radši ještě zeptám tady. :D
Takže díky.
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 17. 8. 2023 11:36

taky mi jednou chytl olej na pánvi (na plynovém sporáku), ale já mám někdy trochu pomalejší reakce, takže než jsem se rozmyslel, oheň dohořel a kromě trocha sazí na digestoři se nic zvláštního nestalo.

Pokud je v pojistných podmínkách povinnost volat HZS, tak jste měli zavolat. Bohužel smlouvy i podmínky jsou čím dál tím složitější a už není v moci neodborníka je obsáhnout. Na tohle by měl být finanční poradce, kterému byste měli ihned po události zavolat a který by měl poradit, co máte dělat a ideálně i škodu nahlásit. Za to berou ty provize. Bohužel pro většinu z nich prodejem věc končí.

Dělám teď správce pojistných událostí v dopravní společnosti a tak mám s pojišťovnami spory prakticky neustále. Díky tomu, že jsem dříve dělal likvidátora, tak většinu z nich jsem schopen vyřešit sám, na zbytek mám právní kancelář. S GČP mám aktuálně několik sporů, ale to je normální. I běžná "blbostka" (smlouva odpovědnosti z výkonu povolání) má 13 stran a k tomu 20 stran pojistných podmínek. I já jsem občas překvapen, co tam najdu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod bufalobil1 17. 8. 2023 12:37

Jo to se mi taky párkrát stalo ,ale tohle bylo trochu jiný. :-)
Navíc máme novou kuchyn od Sejkory, která stála celkem ranec.
Bejt to ve starý kuchyni na bytě tak bych měl taky pomalejší reakci. :D

S několika poradci jsem jednal a jejich nejčastější odpoved na otázku byla, že to zjistí. Měl jsem pocit, že se v tom moc nevyznají, nejsou si jistí a nebo jim to jedno. Chtějí podepsat a shrábnout provizi.
Bylo by fajn narazit na člověka, který by měl v hlavě podmínky několika pojištoven a uměl nabídnout kvalitní produkt za nejlepší poměr cena výkon, s tím , že vám dá vybrat co která pojistovna za ty peníze nabízí a na rizika které chci pojistit.

Na druhou stranu jsem měl celkem jiné starosti, než hlásit bezodkladně :tleskani na HZS takovou co se škody týče banalitu. Odvezla mě sanita s popálenou rukou a když jsem se vrátil, měla žena logicky uklizeno.
No naštěstí jsem se vyléčil bez následků, ale příjemné to opravdu nebylo. a neměl jsem dech ani chuť něco řešit. Možná proto mi strhli jen těch 20%. Snad už nebudu muset řešit nikdy příště.
Ještě by mi měli poslat plnění ze životka tak jsem zvědavý.
bufalobil1
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pulmann 17. 8. 2023 19:44

Nepíše, jaké bylo to porušení.
Myslím, že za hasiče to nebylo.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ... 17. 8. 2023 20:55

Nejlepsi je, pojisteni nemit. Na pojistnem zaplatis vic, nez ziskas na pojistnem plneni a jeste ti zajisti pokutu od HZS.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vlkoslav 18. 8. 2023 13:58

Taky myslím, že to za hasiče nebylo. Myslím, že tam bylo porušení povinnosti zabránit požáru. Neexistuje, aby za to někdo nenesl odpovědnost (ledaže by to třeba zapálil blesk a i pak kdo ví, jestli nebylo možné tomu zabránit :lol:). Tohle zřejmě zavinila obsluha, může být, že by to někdy způsobila třeba vadná pánev, vadný olej, ale to je méně pravděpodobné. Obsluha patrně dopustila vystříknutí oleje, přehnala teplotu nebo tak něco.
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod pavelxcz 18. 8. 2023 21:36

I tak by ta pojišťovna měla oznámit, za co to konkrétně bylo, a proč to bylo zrovna 20%. Bohužel mám úplně stejnou zkušenost s Generali, už asi 20 let starou. Tehdy se jednalo o havarijní pojištění, kde mi taky strhli z pojistného plnění 20%. Když jsem několikrát urgoval upřesnění proč zrovna 20% a za co konkrétně, tak mi poslali vyjádření zhruba ve stylu "My se s vámi o tom bavit nebudeme a pokud se vám to nelíbí tak to dejte k soudu".
pavelxcz
Mírně pokročilý