Převod nebo zrušení penzijního připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rukia 17. 5. 2024 12:15

Ahoj všem,

Moje maminka neumí vůbec hospodařit s penězi, a když opakovaně podepsala a znovu naletěla energošmejdům,
došla mi trpělivost. A tak za ní teď hospodařím s penězi.

Zjistila jsem, že má starou smlouvu (Penzijní připojištění).
Odkaz 1
Odkaz 2

Nebudu zde psát co se konkrétně stalo, ale prošla jsem si doslova peklem abych získala přístup ke smlouvě.
Nejvíce mě rozčilil poplatek za potvrzovací sms abych zjistila, že alternativou je stupidní aplikace která mi v mobilu nejde.

Takže bych ráda smlouvu přesunula do jiné bankovní instituce nebo jí zrušila úplně, a peníze přesunula na spořící účet. Přiznám se, neumím si přesně spočítat kolik by se vracelo státu zpátky atd.

rok 2000 = založení Penzijní připojištění
rok 2003 = příspěvek zaměstnavatele 50Kč který trval max 5 let (2003 - 2008).
rok 2009 = změna příspěvku na 200Kč

Asi došlo k automatické změně příspěvku na 300Kč ale maminka platila stále 200Kč.
(Maminka je ročník 1966).

Takže bych vás chtěla lidičky poprosit jakou jinou bankovní instituci mi doporučíte, jak a kam to převést nebo jak to zrušit.
Nechci aby moje maminka byla u těch podvodníků z České Spořitelny.

Děkuji.
Rukia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 123123123 17. 5. 2024 13:46

Počkat až ji bude 60 a pak to vypovědět.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod fremantle 17. 5. 2024 18:52

Pokud je jediným problémem účtování poplatků, tak to není apriori problém penzijního připojištění jako takového, ale banky - čili řekl bych, že zrušením penzijního připojištění tohle neodstraníte, dokud budete mít účet u ČS, takže se mi jeví efektivnější zrušit účet u ČS a poplatek za přihlašování do George účtovaný nebude, protože se nebude mít účtovat kam... :hm

Nicméně, jestli si tím nějak zásadně pomůžete, nevím - k placeným SMS zprávám za přihlášení do internetového bankovnictví už přistoupilo více bank, nejde jen o ČS a snad u velkých kamenných bank jde již snad i o standard. Osobně bych se už ani k ověřování u bank jen SMS zprávou vracet nechtěl a dosud u bank, které to nabízí jedinou možnost tiše trpím výměnou za to, že nabídnou nějakou zajímavou službu (třeba úrokovou sazbu na spořicím účtu), ale to je už na jinou diskuzi.

Co se týče samotného penzijního připojištění, tak si nemyslím, že stojí za to s tou smlouvou něco právě teď dělat. Pokud je maminka ročník 1966, tak nárok na starobní penzi dosáhne za 2 roky a bude ji možné vyčerpat jednorázovým vyrovnáním. Nestojí za to smlouvu ukončovat nyní odbytným a muset vracet případné státní příspěvky (ač už více, než 10 let nejspíš žádné nedostala, když si přispívala jen 200 Kč).

Pokud u smlouvy byla sjednaná výsluhová penze, tak ji čerpat můžete už nyní (až polovinu zůstatku, podle poměru, který byl sjednaný) a ideálně vybranou částku hned reinvestovat (navýšením příspěvku účastníka na 500 - 1700 Kč (třeba v závislosti na tom, kolik tam máte, případně si doplatit z "vlastního", pokud to není nějaký nepřekonatelný problém), abyste dosáhli na státní příspěvek ve výši 20 % z této částky od 1. července) - tím si můžete přijít za ty zbývající 2 roky na smlouvě až o 8 tisíc Kč od státu...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod tramin 3. 6. 2024 07:20

Jak dlouho trvá převod penzijního připojištění, kdybych se rozhodl kvůli premium účtu u ČSOB dát to k nim od Allianz. Případně jestli by ČSOB nějak s tím převodem pomohlo.
tramin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 123123123 3. 6. 2024 10:14

To zalezi na podminkach ukonceni smlouvy u soucasneho penzijniho fondu. Napr. ja prevadel od NN do CSPS k 1.7.2024, zprostredkovatel prevodu byla CS, sepsano pres george koncem unora 2024, NN na to odpovedel, ze smlouvu ukonci 30.4.2024 a penize prevede k CSPS do jednoho mesice od ukonceni smlouvy. U CS jsem to reklamoval, ze jsem to chtel prevest az ke dni 1.7.2024, tak mi odpovedeli, ze to nedokazi ovlivnit a musel jsem posunout zacatek smlouvy u CSPS na 1.5.2024.
123123123
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod tramin 3. 6. 2024 11:49

Tak to je masakr. Allianz má v podmínkách výpovědní lhůtu 2 měsíce. Tak to bych do konce roku snad mohl stihnout...
tramin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 3. 6. 2024 12:13

Jj, průměrná doba přechodu mezi jednotlivými penzijními pojišťovnami je čtvrt roku.
Milos
Inventář