Kam s příspěvkem od zaměstnavatele?

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ridder 24. 7. 2024 12:13

Kam s příspěvkem od zaměstnavatele? Jsem ve věku v rozmezí 30-40 let a investuji do ETF. Jsem jedním ze spolumajitelů firmy, kde si můžeme přispívat 50k ročně na DIP/penzijko atd. Existuje něco, co dává smysl, když je člověk zároveň na straně firmy a chce to maximálně zefektivnit? Budu to tedy posuzovat z následujícího úhlu pohledu.

Firma mi může poslat 50k ročně (já dostanu 50k bez dalších odvodů, takže super), ale použít je mohu pouze na produkty, které nevím, jestli nejsou ve výsledku tak špatné, že je lepší si peníze z firmy vytáhnout i s odvody atd. a radši pokračovat v investování do ETF.

Napadají mě tedy 2 scénáře:
1) Jaký produkt má nejlepší zhodnocení. Je něco co se aspoň trochu blíží k SP500? Dost o tom pochybuji, ale tyhle věci nesleduji.
2) Existuje produkt, který by se aspoň nějak zhodnocoval a peníze šly co nejdříve vybrat, např. za 1, 2, 3 roky? Cokoliv do ztráty 5-10% celkové částky bych považoval za super produkt.
Ridder
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas1107 24. 7. 2024 13:37

a to je problém si zřídit nějaký DIP a investovat do ETF, od toho přeci DIP je, že člověk může investovat sám do čeho chce.
lukas1107
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kockopes 24. 7. 2024 14:38

Pokud se v investování nevyznáte a příspěvěk od zaměstnavatele se Vám hodí, tak asi nejlepší zřídit DIP od Portu. Je to jednoduché a nemusíte se o nic starat. Mohu Vám zaslat ref kod, dostaneme oba tři měsíce investování zdarma :)
kockopes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ridder 24. 7. 2024 15:00

lukas1107 píše:a to je problém si zřídit nějaký DIP a investovat do ETF, od toho přeci DIP je, že člověk může investovat sám do čeho chce.

Chápu tedy správně, že přes DIP mohu investovat do libovolných tickerů, třeba SXR8, VWCE atd? Pokud je to tak, tak si to akorát nastuduju, kdo to nabízí, protože přes IB a XTB, který používám to asi nejde? Nějaký tip, kdo má nejnižší poplatky?
Ridder
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kockopes 24. 7. 2024 15:06

kockopes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ridder 24. 7. 2024 15:14

Díky, prostuduju to. Tím pádem varianta 1) je vyřešená. Pokud by existoval produkt i na variantu číslo 2), dejte prosím vědět :)
Ridder
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DrumSession 24. 7. 2024 23:09

1) Jaký produkt má nejlepší zhodnocení. Je něco co se aspoň trochu blíží k SP500? Dost o tom pochybuji, ale tyhle věci nesleduji.
ANO je, dokonce ho i překonává. A právě proto je nutné "R&B" často sledovat - 14D, týdně či denně (15 min). Další možností je číst analýzy nebo si vybrat předplatné, ale u malých investovaných částek to nemá smysl pro poměr cena/výkon, znalostní poměr je však vynikající až nepřekonatelný a to pro značně široký fin. rozsah. Na předchozích investičních zkušenostech a budoucímu objemu věnovaného času na dosažení vysokého zhodnocení velice záleží.

2) Existuje produkt, který by se aspoň nějak zhodnocoval a peníze šly co nejdříve vybrat, např. za 1, 2, 3 roky? Cokoliv do ztráty 5-10% celkové částky bych považoval za super produkt.
NE, DIP trvá nejméně 10 let a nejdříve v 60ti (jinak dodanit zpětně).
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér