Předdůchod

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Využijete možnost předdůchodu?
využívám 0 %  0%  [ 0 ]
plánuji využít 9 %  50%  [ 9 ]
zvažuji jestli využít 6 %  33%  [ 6 ]
nevyužiji 3 %  16%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 18

Odeslat příspěvekod eetk 28. 7. 2024 16:48

Předdůchod, tedy nikoliv předčasný důchod, využíváte někdo, nebo plánujete využít? Zdá se vám to výhodné? Jaké výhody v tom pro sebe vidíte?
Naposledy upravil eetk dne 29. 7. 2024 16:21, celkově upraveno 1
eetk
osobne

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 7. 2024 09:11

zatím věkem nedosahuji, ale v zásadě nevylučuji. Výhoda je, že není nutné platit zdravotní pojištění, když člověk nepracuje. Snad to má být i o něco výhodnější, než po tu dobu úplně nepracovat (být osoba bez zdanitelných příjmů).

Jasně, je možné být registrován na úřadě práce, podpora pro starší ročníky je až 9 měsíců, pak už jen sociální dávky. Pokud člověk nemá žádný majetek, asi výhodnější, pokud má, žádné dávky nedostane a tedy předdůchod bude výhodnější.

Budu se rozhodovat, až se mě to bude týkat podle aktuální situace (zdravotní stav, náročnost zaměstnání,...)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 29. 7. 2024 09:18

Takze by slo pri predduchodu jeste zaroven cerpat podporu v nezamestnanosti 9 mesicu?

Predpokladam, ze kdyz zvolim i ten nejkratsi mozny predduchod 2 roky, ze mi vyplati vsechny penize z DPS bez zdanovani? Nebo to zdani stejne, jako bych si to nechal vyplatit najednou?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 29. 7. 2024 09:57

Minimální doba čerpání předdůchodu je stanovena na 2 roky a nic z naspořených peněz se nezdaňuje.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 7. 2024 09:59

podle mne právě čerpat nepůjde. Takže jedině nejdříve využít 9 měsíců podporu v nezaměstnanosti a pak teprve požádat o předůchod. Každopádně, než se to bude týkat mne, tak to ještě desetkrát změní.

Kdo s tím bude umět nějak lavírovat (třeba majetek nějak "schová", nebo žádný nemá), tak asi víc získá na sociálních dávkách.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 29. 7. 2024 10:10

V době pobírání předdůchodu může člověk pobírat podporu v nezaměstnanosti. Pro lidi nad 55 let věku trvá podpora v nezaměstnanosti maximálně 11 měsíců a nikoliv 9 měsíců.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 7. 2024 10:21

Miloš: díky za doplnění. Pak ten předdůchod vypadá atraktivněji.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod DrholecR 29. 7. 2024 11:43

Milos píše:Minimální doba čerpání předdůchodu je stanovena na 2 roky a nic z naspořených peněz se nezdaňuje.

Výnosy se zdaňují 15 %, příspěvky zaměstnavatele jsou bez zdanění.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 29. 7. 2024 12:33

Jen pozor, aby vám úřad práce nenašel práci! :D
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 29. 7. 2024 12:53

@DrholecR: Zdanění výnosů jsem bral tak nějak jako samozřejmost, jelikož tomu se dá vyhnout jen v případě vyplácení starobní penze po dobu delší než 10 let, případně ve formě invalidní či doživotní penze.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod blackwork 29. 7. 2024 13:30

tmx643 píše:Jen pozor, aby vám úřad práce nenašel práci! :D

Tak to by mě nas... :D :D
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 7. 2024 13:45

2 roky před důchodem? Myslím, že v tomhle věku předstírat "lehkou zmatenost" nebude až takový problém :).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 29. 7. 2024 16:17

DrholecR píše:
Milos píše:Minimální doba čerpání předdůchodu je stanovena na 2 roky a nic z naspořených peněz se nezdaňuje.

Výnosy se zdaňují 15 %, příspěvky zaměstnavatele jsou bez zdanění.

Takze neudela predduchod zadnou vyhodu oproti jednorazove vyplate prostredku z DPS? Pri jednorazove vyplate se dani take jen vynosy?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod pulmann 29. 7. 2024 16:49

Při jednorázové výplatě se minimálně daní příspěvky zaměstnavatele.

-- 29. 7. 2024 17:51 --

Úřad práce vám práci nenajde.
Ty dělají jen evidenci.
Už jste viděl, že by úředník dělal něco nad rámec svých povinností a za stálou gáži ?

PatrikChrz píše:

2 roky před důchodem? Myslím, že v tomhle věku předstírat "lehkou zmatenost" nebude až takový problém :).

-- 29. 7. 2024 17:52 --

A simulovat problémy s prostatou,
což se v tomto věku ani nemusí simulovat.

PatrikChrz píše:

pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod eetk 29. 7. 2024 17:16

No znám spoustu lidí, co je ÚP sankčně vyřadil a o podporu v nezaměstnanosti přišli, takže to tak jednoduché nebude. Jsou to tedy většinou mladí feťáci, kriminálníci, bezdomovci, co pracovat nechtějí, ..., možná jsou tam na staré lidi před důchodem hodnější.
eetk
osobne

Další stránka