@pulmann:
Odhaduješ zcela špatně, asi to stále omíláš dokola dle své vlastní situace a nechápeš, že jinde to banky mohou dělat jinak než dle tvé představy
. Ano, když jsem si hypotéku bral, tak bytový dům byl ve výstavbě developerem, do zástavy šel nicméně ihned po Prohlášení vlastníka (tedy když byl dům v Katastru úředně rozdělen na byty). No a po kolaudaci bytového domu, kdy byla hypotéka už dočerpána, chtěla banka vidět jen existující pojistnou smlouvu na daný byt (kterou navíc sjednal přímo developer, pojistka bytu a domácnosti na první rok od kolaudace byla od něj dárek, až další rok jsem si dělal vlastní) a ŽÁDNOU, opakuji žádnou vinkulaci nikdy Hypoteční banka nechtěla ani chtít nebude, ani v hypoteční smlouvě o ní není ani zmínka, jen o tom nahlédnutí, že pojištění existuje, a to tuším nějak do dvou měsíců od dočerpání hypotéky (což je už bezpečně po kolaudaci, kdy už tam lze bydlet a pojistku lze v pohodě mít), tečka. Takže tvá představa, že vinkulace pojištění zastavované nemovitosti je vždy nutné, je mylná. Minimálně Hypoteční banka vinkulaci pojištění u developerských novostaveb nepožaduje (nebo v té době 2010-12 nepožadovala), stejně jako nepožadovala svůj vlastní interní odhad nemovitosti, ale akceptovala ten od developera (prodejní cenu stanovenou z projektu ke stavbě), protože si Hypoteční banka a Central Group za ta dlouhá léta spolupráce prostě věří, vždyť za tu dobu mezi nimi a klienty muselo projít několik (desítek?) tisíc hypoték.
A k druhé části, kterou nechápeš - společenství vlastníků samosebou typicky pojistku budovy má, ale její AKTUALIZACE na aktuální ceny, tedy postupné navyšování, to je kámen úrazu, členové málokdy odhlasují hladce, že navýšení chtějí. Takže třeba 10 let starý bytový dům může být klidně o 40% podpojištěn, zvlášť v poslední době, kdy šly ceny bytů a staveb nahoru. S tím jako obyvatel bytu nemůžeš nic udělat, když prostě většina hlasovala proti navýšení, tak můžeš jedině mít vlastní kvalitní pojistku a na tu společnou SVJ se nespoléhat. Jen mi je divné že to nevíš, to doporučují snad všichni odborníci na finance, stejně tak jako výbory či správcovské firmy větších SVJ (s desítkami či stovkami bytů, třeba naše SVJ jich má přes 200), kde je prostě častější problém navýšení nejen pojištění domu, ale čehokoliv (fond oprav atd.), protlačit.