Pojištění garáže na samostatné parcele

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 18. 12. 2024 17:48

Mám pojistku u ČPP na nemovitost. Součástí pojištění jsou vedlejší stavby.

Pojištěná nemovitost (RD) je ve smlouvě označena číslem popisným a evidenčním (nikoli parcelním číslem).

Na pozemku s jiným parcelním číslem než na kterém je nemovitost (viz výše) chci stavět garáž a kryté stání. Tato parcela sousedí s parcelou na které stojí RD. Představte si to jako dlouhou nudli.

Potřeboval bych tyto vedlejší stavby samostatně pojistit, protože předpokládám, že bych s označením přes číslo popisné a evidenční v případě PÚ nepochodil. Sice bych tvrdil, že mám připojištěny vedlejší stavby, ale už by nebyly na parcele na které je RD.

Máte s tímto praktickou zkušenost? Stávající pojistku se mi měnit (rozšiřovat) nevyplatí, protože přijdu o velmi štědrou slevu a zdraží se s mírným navýšením pro vedlejší stavby na dvojnásobek (ano, opravdu). Ještě to zkouším uhrát na změnu ve smlouvě, kdy se tam dopíše pro jistotu to parcelní číslo, kde bude stát garáž a kryté stání.

Vidím to tedy v případě neúspěchu tak, že bude potřeba pojistit garáž jako vedlejší stavbu samostatně a ohlídat si, že je pojištěn také uskladněný materiál (podmínka stavební firmy). Pokud se vám povedlo tohle za výhodných podmínek v rámci nějakého pojistného produktu (popř. známého s "agenturním kuponem" ke konci roku) vyřešit budu vděčný za doporučení. Jinak bych asi oslovil klasicky makléře a pojišťovny se shodnými parametry a doufal v nejlepší výsledek.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 18. 12. 2024 18:41

Nevidím důvod, proč by to nemělo jít.
Variant je více a všechny jsou správně.
Pojišťovny to umějí.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 18. 12. 2024 19:08

Díky ,ale co přesně myslíš, že by mělo jít?

1)
Spoléhat se na to, že bude pojištěna garáž na parc. č. sousedící s parc. č. na kterém je RD ve smlouvě označený č. popisným a č. evidenčním je předpokládám chyba, že?

2)
Pak by mě zajímala praktická zkušenost průchodnosti (bez navýšení pojistného), kdy se smlouva rozšíří z č.p./č.ev. také o to parcelní číslo. Jinými slovy, aby mi to nenapálili na pojistném.

3)
Pokud ani tohle neprojde, tak nová samostatná pojistka.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 18. 12. 2024 20:01

Rodinný dům se většinou nachází na více parcelách.
Jedna parcela může být obrys domu, jiná parcela je zahrada, i dvě zahrady, další třeba chodník.

Zpravidla ( to znamená většina, ale né všechny pojišťovny ),
to mají tak, že pojištěné vedlejší stavby jsou na všech parcelách, které spolu bezprostředně sousedí. Předpoklad je stejný vlastník pozemku.
Garáž na jiném místě, na konci obce také jde pojistit, ale jinak.

Dnes zpravidla pojišťovny nechtějí upravit stávající pojistnou smlouvu, navýšit pojistnou částku. Záleží hlavně, jak pojistná smlouva je stará.
Pokud se navýší pojistná částka, logicky se zvýší i výše pojistného.

Pokud je pojistná smlouva stará 5 let a více, nebo i 4 roky, zpravidla pojistná částka staveb neodpovídá současné hodnotě.
Tak je důvod sjednat novou pojistnou smlouvu.
Nové pojistné smlouvy jsou zpravidla lepší, je tam toho pojištěno jaksi více.
Pojišťovny stále vymýšlejí nové produkty.

Podmínka stavební firmy na pojištění materiálu ?
Co je to za blbost ?
Předpokládám, že nezabudovaný materiál je v majetku stavební firmy, pokud se s tím něco stane, je to jejich problém. Alespoň u slušné firmy. Přece jim to nebudete hlídat.
A co materiál, který se nezamyká ? betonové výrobky, cihly.
Maximálně jim můžete půjčit zamykatelnou místnost , aby si dali vlastní vložku.
Předpokládám, že až do zaplacení je i jejich zabudovaný materiál. To mají kvůli neplatičům.
Dříve, před dvaceti lety bylo v módě, že se kradli zabudovaná okna, odřezávalo se ústřední topení, apod. Ale už se to moc neděje.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 18. 12. 2024 20:04

Pojistná smlouva je stará cca rok, tj. není podpojištěno, ale má v sobě vysokou obchodní slevu, což znovu dát nechtějí.

Stavební firma vyžaduje, aby byl pojištěn uskladněný materiál u mě na pozemku pro případ např. krádeže. Přijde mi to jako vcelku logická věc. Naštěstí stačí i zabezpečený prostor, tj. nemusí jít o místnost.

Teď k tomu důležitému - co ČPP ? Z podmínek mi jednoznačně nevyplývá, že č.p./č.p. ev. označující RD = další parcela vzadu na zahradě.
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod pulmann 18. 12. 2024 20:39

Z jejich pojistných podmínek :
" V případě pojištění staveb je místo pojištění vymezeno adresou nebo
parcelním číslem a katastrálním územím. "

Takže je tam adresa, a vše co spadá pod uvedenou adresu.
A asi je to i jedno LV .
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 19. 12. 2024 00:45

Ale z čeho to dovozuješ, že daná oddělená, byť s pozemkem na kterém je RD (ke kterému je č.p. a č. ev.) sousedící parcela spadá pod danou adresu?
Mufinmufi
Diskutér