Výběr pojištění pro dítě

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 11. 2005 07:11

Premysl Tiser píše:Vase prispevky opravdu obsahuji celou radu nepresnosti a desinterpretaci. Zrejme jste uplne nepochopil vsechny vlastnosti riznych pojistovacich produktu. Jednou z nich treba je, ze pojisteni neni soucasti pozustalostniho rizeni.

Tohle samozřejmě vím, a už jsem to psal i v téhle diskusi "út 24. 5. 2005, 15:20"
Jsou lidi, pro které je životní pojištění vhodné a výhodné (např. je to jeden z mála nástrojů jak obejít dědické řízení s neopomenutelnými dědici), ale určitě to není produkt vhodný pro 90 % obyvatelstva, jak se nám to snaží v reklamách vnutit pojišťovny.

Co se týče toho investičního životního pojištění. Jak kde. Obvykle je ale pojistná částka uvedena pouze pro případ smrti, v případě dožití se (obvykle) vyplácí jen kapitálová hodnota pojištění - u které se očekává, že bude vyšší, ale nemusí tomu být tak. Stačí se podívat na indexy fondů které pojišťovny nabízejí klientům k investování, některé mají index menší než 0,5.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 11. 2005 07:18

Premysl Tiser píše:A co třeba v případě úrazu dítěte? Trvalých následků? Nebo dlouhodobé nemoci, kdy rodič nemůže do práce a žije jen z nemocenské? Ten úraz se ovykle ještě vyléčí, ale co těžká onemocnění? Cukrovka u dětí už dneska není až takovou vyjímkou, nemluvě o slepotě, AIDS, rakovině... To vše jsou situace, kdy budete pro dítě potřebovat více prostředků, než třeba zvládnete sam naspořit...
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Návštěvník 11. 11. 2005 00:06

:( aaaaaaaaaaaaaa pániček před časem propagoval AWDa a teď je v AEGONU...............už není nezávislý, ale závislý.............to jsou změny, to jsou změny........tak čím nás oslníte nyní pana zkušenost !!!
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 15. 11. 2005 20:23

PatrikChrz píše:
Premysl Tiser píše:A co třeba v případě úrazu dítěte? Trvalých následků? Nebo dlouhodobé nemoci, kdy rodič nemůže do práce a žije jen z nemocenské? Ten úraz se ovykle ještě vyléčí, ale co těžká onemocnění? Cukrovka u dětí už dneska není až takovou vyjímkou, nemluvě o slepotě, AIDS, rakovině... To vše jsou situace, kdy budete pro dítě potřebovat více prostředků, než třeba zvládnete sam naspořit...
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Josef D. 3. 3. 2006 17:13

Dobrý den,
Pro dítě bych doporučil investiční životní pojištění s nulovou pojistnou částkou. Velká výhoda investičního životního pojištění je, že peníze klient nemá uzamčené po dobu trvání smlouvy jako tomu je kapitálového životního pojištění. U investičního pojištění si může na své peníze kdykoli sáhnout. Na co bych bych se určitě zaměřil je pojištění rodičů, poněvadž dítě je zavislé na rodičích, kdyby se s rodiči něco stalo tak aby bylo o dítě postaráno a za peníze z pojištění mohl třeba studovat. Jde to nastavit tak, že peníze z pojistky dostane ve věku, který bude určen v pojistce. Máme pro tento účel produkt. Co se týče úrazového pojištění to bych pro tuto chvíli nechal otevřenou. Kvalitní úrazovka by měla být nejméně na 2 mil. takovouto urazovku si může dovolit téměř každý ale je to dobré nastavit dle požadavku klienta.
Nemůžu souhlasit s tím co napsal Patrik Chrz. Hlavně bych doporučoval, než napíše ( za peníze v pojišťovně nikdo neručí) aby si pročetl zákon o pojišťovnictví 185/1991 sb. :?:
Josef D.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 4. 3. 2006 12:05

Josef D. píše:......
Nemůžu souhlasit s tím co napsal Patrik Chrz. Hlavně bych doporučoval, než napíše ( za peníze v pojišťovně nikdo neručí) aby si pročetl zákon o pojišťovnictví 185/1991 sb. :?:o/quote]

A nebylo by teda lepší napsat, kdo za peníze v pojišťovně ručí? Žádný garanční fond jako platí pro banky (a dokonce i záložny) neexistuje!
Pojišťovny mají sice smlouvy se zajišťovnami, ale ty platí jen v případě "nadměrných" pojistných událostí - jako jsou například povodně. Ale proti tomu, když jí jednoduše někdo vynuteluje, žádná pojišťovna chráněná není. Ano, je to tresný čin, za který je pak stíhán (pokud se ho podaří dopadnout), ale peníze to už nevrátí.
Na našem trhu zatím zkrachovala "jenom" jedna (pojišťovna Morava), ale klidně se může objevit další.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jarmila 6. 3. 2006 08:39

PatrikChrz píše:
Premysl Tiser píše:Vase prispevky opravdu obsahuji celou radu nepresnosti a desinterpretaci. Zrejme jste uplne nepochopil vsechny vlastnosti riznych pojistovacich produktu. Jednou z nich treba je, ze pojisteni neni soucasti pozustalostniho rizeni.

Pane Chrz, nechte je být.
Ráda čtu Vaše příspěvky, mají hlavu i patu.
Vy o pojišťování hodně víte a díváte se na něj opravdu s nadhledem. Na rozdíl od ostatních pojišťováků je na Vás vidět, že se tím neživíte (ale kdesi jste řekl, že nějaký čas ano) a vidíte to s odstupem a s chladnou hlavou.
Ještě jednou: díky za Vaše názory, měl by si je přečíst každý, komu není lhostejný osud jeho vlastní peněženky.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 3. 2006 09:35

Jarmila:
Díky za uznání :-)
Jen pro info. Prodáváním pojistek jsem se neživil, ale dělal jsem asi 5 let na infolince pojišťovny. Takže jsem si občas popovídal s klienty a dozvěděl jsem se, co všechno jim byli prodejci ochotni "nabulíkovat" aby jim pojistku prodali. Od omylů přes nepřesnosti, dezinformace až po vyložené a účelové lži.
Nyní už nemám s pojišťovnictvím nic společného (pracuji v obchodě s hodinkami), ale finance jsou tak trochu můj koníček, zůstala mi tak trochu ona "profesionální deformace".
Myslím si, že prodávat pojištění nejde zároveň poctivě a úspěšně. Ne, že by prodejce musel přímo lhát, ale nemůže klientovi poskytnout naprosto úplné informace, protože pak by si většina lidí pojistku nekoupila.
Docela se bavím, když vidím, jak někdo vynáší jednu pojišťovnu do nebes, s tím, že její produkty jsou naprosto nejlepší a bezkonkureční, zatímco jinou posílá do horoucích pekel. Díky různým zákonným omezením, která se snaží minimalizovat možnosti krachu pojišťovny jsou si jednotlivé produkty bližší, než jsou si lidé ochotni přiznat. Hlavně u životního pojištění - technická úroková míra je regulována, úmrtnostní tabulky jsou stejné, provize i náklady a zisky pojišťoven se zásadně neliší, takže moc prostoru k manévrování pojišťovny nemají.
Osobně nemám rád investiční životní pojištění. Je totiž zásadně výhodné pro pojišťovnu. Zbaví se totiž odpovědnosti za klientovi peníze výměnou za možnosti zisku v řádu několika procent navíc s tím, že si klient může vybrat jen z pár možností (obvykle max. 10, ale spíš méně) kam je investovat.
Další věc, kterou nechápu, jsou lidé, kteří odkládají peníze do životního pojištění se zhodnocením od 3 do 10 % a pak si ty samé peníze půjčují na 15 až 25, ale třeba i 200 % (Provident, atd).
Ano, jsou lidé, pro které je životní pojištění v různých formách vhodné a výhodné, ale určitě to není většina populace.
Dítěti bych raději založil dětskou vkladní knížku, nebo dětský účet. U spousty našich bank jsou tyhle produkty za zajímavých podmínek a peníze se v případě potřeby dají vybrat bez sankcí.
Pokud si je někdo jistý, že v následujících letech peníze nebude peníze potřebovat, zkusil bych stavební spoření (jak kvůli zhodnocení, tak kvůli možnosti úvěru), pro odvážnější (nic pro mě) samostatně investovat (ať do akcií nebo podílových fondů).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod henry_99 6. 3. 2006 22:13

Souhlasím, nemám sice pranic žádné zkušenosti s pojišťovnictvím, ale všechny informace co se zde dozvím, jsou pro mě přínosem do příštích let. A abych se vyjádřil: Seriozněji opravdu působí příspěvky od Patrika, člověk musí mít odstup, aby nebyl zameřen jen na "cíl" chápejte v roli pojišťováka je cíl nabídnout produkt s co nejvyšší provizí pro samotného pojišťováka... Takže je třeba "nezkažený pohled" a ten aspoň z části nabízí Patrik.
Jsme tací, jaké nás vidí ostatní, proto je tak těžké být sám sebou...
henry_99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 7. 4. 2006 03:14

Presne tak, jak pisete: nejvyssi provize jsou za kapitalovky, nizsi za investicni pojisteni. Nejnizsi provize dostanete za rizikovou pojistku. O podilovych fondech nemluve. Takze kdyz Vam nekdo proda investicni zivotni pojistku, udela podobnou sluzbu, jako kdyz Vam proda rizikovou pojistku a podilove fondy. Jen za druhou variantu dostane mene penez, protoze je mene vyhodna i pro pojistovnu. Proc?

Kdyz si uzavrete investicko, strhne si pojistovna poplatky, cast penez na kryti rizika a zbytek da do fondu dle Vaseho rozhodnuti. Fond si strhne z Vasich penez dalsi poplatky. A vzhledem k mensi pruhlednosti jsou platky pojistovny vyssi, nez u samotneho kryti rizika. A date-li penize do fondu sami, zaplatite z nich poplatky pouze fondu, ne pojistovne.

Pak tu jsou ty kapitalovky: pojistovna opet strhava poplatky (klient nevidi, nezna jejich vysi), riziko a zbytek investuje. Neni videt kam a jak a kolik z toho ma. Muze vydelat treba 7% a klientovi pripsat jen 4%. Tim ho okradla o 3%, ale nikde to nemate moznost zjistit. Vykonnost fondu se da dohledat, tim se investicko stava pruhlednejsi Ale u kapitalovky? Za jistotu maleho pricmrndavani zaplatite prilis vysokou cenu (odrazejici vysoke provize zprostredkovatelum)...

Jak si zajistit neztratovost investic do fondu jsem tu uz psal na jinych forech - levneji, nez na kapitalovce. Oblast investic je take legislativne vice propracovana, fodny zverejnuji vice informaci, vse je vice pruhledne, konkurence tak tvrdsi a to tlaci ceny dolu...

Na zapad od nasich hranic je standardem duchodoveho portfolia akciova slozka. U nas zivotni pojisteni. Mozna to odrazi nasi bojavou mentalitu. Mozna radeji budeme mit jistou chudobu, nez nejiste bohatstvi po vzoru: "Lepsi vrabec v hrsti..." Mozna ma opravdu v Cechach pravdu pan Chrz. V tom pripade se budu dale a jeste intenzivneji venovat financnimu vzdelavani mladeze.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martinpesava 7. 4. 2006 15:31

Před 18 dny se mi narodila dcera. Jako kus ve stádě jsem hned začal zjištovat pojištění pro ni. M.j. se podíval na Vaši diskusi. A díky za ni a obzvláť muži bez PC p. Patrikovi. Díky. Ušetřil jste mi finance za dobré rady výše uvedené. Díky
martinpesava
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pbanas 8. 4. 2006 11:26

Vážený pane nechápu proč tu plete dvě věci do hromady?
Co mě je do toho kolik má ten kdo se mnou sepisuje pojištění provizi?
To je věc se kterou nemohu já co by klient nic udělat.
Když nakupujete potraviny nebo jiné komodity řešíte jakou má obchodník marži?
Jediné kde se vyplatí se o to zajímat je na trhu nedegradujte se tímto zbytečně na úroveň trhovce.
Pro klienta je důležitější co za své peníze dostane a za jakých podmínek mu vznikne právo na čerpání pojisného plnění.
To je všechno co potřebuje.
Ty řeči o strháváni si provizí a pod je mlácení prázdné slámy...
Chcete ukázat že tomu rozumíte?
Věříme vám stačí vám to takto......
Naposledy upravil pbanas dne 4. 5. 2006 18:52, celkově upraveno 1
pbanas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef D. 9. 4. 2006 12:27

Chápu negativní postoj pana Patrika, na informační linku volají především nespokojení zákaznici. Také dokážu pochopit, že nemá rád pojišťováky když klientovy "nabulíkují" spoustu nesmyslu. Tím samozřejmě kazí pověst těm co chtějí tuto práci dělat dobře. Pane Patriku zavolal Vám nějaký klient na infolinku, který by chtěl pochválit svého popjišťovacího poradce??? Vidíte, znám takové klienty, a je jich dost.

Říkáte, že finance jsou Váš koníček. Na základě čeho doporučujete zrovna vkladní knížku pro dítě? Znáte dobře přání a potřeby klienta? Kolikrát ani sám klient nezná nebo neuvědumuje si svoje potřeby. Tento klient chce pojistku pro dítě. Získal jste opravdu dost informací na to aby jste jednoznačně doporučil tento finanční produkt? Nemyslím si, že jste poradil špatně, to ne. Ale je třeba si uvědomit co všechno od toho finančního produktu klient očekává. Vkladní knížka má své přednosti ale i pojštění má své přednosti, které vkladní knížka nemá. Vydím to takto. Klient chce pojištění pro dítě. Moje otázka zní co má toto pojištění vyřešit? Úraz? Spoření? Smrt? To snad ne. Předpokládám tedy naspoření částky třeba na studia při dovršení 18ti let věku. Další otázka zní kdo bude platit toto spoření. Nejspíše rodiče. Takže bych se soustředil na to aby tak opravdu bylo zajištěno i v případě nečekané a nepříjemné události (18 let je dlouhá doba). Umí toto vyřešit vkladní knížka?

Nemáte rád investiční životní pojištění, protože si myslíte, že je to výhodné jen pro pojišťovnu (vždy je několik pohledů). Já navrhuji podívat se na to z druhé strany. Klient má možnost uvážlivým rozložením financí získat slušné zhodnocení a k tomu má vyřešeny rizika. Co se týče profitu pojišťovny, no a co! Dělají službu klientovy a za to si nechávají zaplatit. To zda je to přiměřená odměna? Tak na toto téma může být dlouhá diskuse, která nikam nepovede s tímto by si měl poradit trh. Zboží si také kupujete od obchodníků a nevadí Vám, že mají s toho profit, nechodíte k výrobcům aby jste nedal obchodníkovy vydělat. Nebo to chcete zadarmo? To by určitě chtěli všichni. :D :)
Josef D.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef D. 9. 4. 2006 17:05

Tohle samozřejmě vím, a už jsem to psal i v téhle diskusi "út 24. 5. 2005, 15:20"
Jsou lidi, pro které je životní pojištění vhodné a výhodné (např. je to jeden z mála nástrojů jak obejít dědické řízení s neopomenutelnými dědici), ale určitě to není produkt vhodný pro 90 % obyvatelstva, jak se nám to snaží v reklamách vnutit pojišťovny.

Zdravím Patriku, mám názor ten, že životní pojištění je základ, nemusí jít zrovna o kapitálové nebo investiční pojištění. Myslím opravdu jen životní pojištění, žádná úrazová pojistka.

O životním pojištění by měl uvažovat úplně každý, kdy na jeho příjmu jsou závislé další osoby. Především děti, partner nebo partnerka. Hlavně v rodinách, kde je velký rozdíl mezi čistými příjmy obou partnerů a navíc jeden z těchto příjmu je výrazně nadprůměrný. Opravdu si myslíte, že to je jen 10% obyvatelstva :lol:
Nezlobte se s některými Vašimi názory nemohu souhlasit.
Riziková pojistka jde nastavit společně s kapitálovou tak, že klient dostane zpět co zaplatil.

Myslím si, že v dnešní době při zadlužení obyvatelstva opravdu pojistka je, jak jsem napsal na začátku, základ. To kolik jsem za to ochoten zaplatit je věc druhá. Souhlasím s Vámi, že než někdo podepíše životní pojistku měl by důkladně zvážit svoje ekonomické možnosti, aby jí nemusel nevýhodně rušit.
Josef D.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slavek69 14. 5. 2006 23:52

Dynamik je tak skvělá pojistka, že už ani zaměstnanci České pojišťovny ji nesmí prodávat. Sice na ni ještě narazíte, ale jen u zpozdilých dealerů. Seriozní finananční makléř ji neprodával už v prvopočátku, protože věděl co to je zač. Souhlsím s tím, že životní poj. pro dítě je neetické, ale dobrá úrazová pojistka, která dítěti, potažmo rodičům dítěte ušetří peníze za léky, příp. rehabilitace nebo pomůcky, které si léčba dítěte bude vyžadovat. Takové pojištění se obvykle skládá z denního odškodnění, odškodnění trvalé invalidity a vždy je toto odškodnění vyšší než odškodnění v případě smrti. Takové pojištění má smysl. Přitom se tato pojistka dá uzavřít již od 117,- Kč/měs. Sluníčko, a podobné produkty jen tahají lidem peníze z kapes, zatěžují jejich rodinné portfolio a ucpává jejich bonitu pro případné úvěry a rozumnější investice. Nabídnout to lidem může jen někdo, komu nejde o jejich dobro, ale jen o svou peněženku. Takovým lidem se říká prodejci, pojišťováci, dealeři a ne finanční makléři a poradci.
Slavek69
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka