povinné ručení - postižený chce doplatit amortizaci

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Návštěvník 11. 11. 2005 18:03

Vubec si nevim rady :( Pojistnou udalost jsem uzpesne vyridil nicmene postizeny ma fakturu opravy narazniku na 49 tisic a chce po me doplatit amortizaci. (stare bmw) Jelikoz jsem evidentni vinik protoze sem blbec prehledl cervenou na opravdu spatne resenych semaforech chtel bych se zeptat jakou mam nadeji u obcanskopravniho sporu. Moje auto melo vse v poradku, nebyla prekrocena rychlost, zadne ujmy na zdravi a pokutu jsem zaplatil. Mimochodem, postizeny take hovoril neco o tom ze na me nekoho posle to vyresit, ze ma papiry od doktora na deti apod.

Fakt me to posledni dobou dost stresuje :( Rad bych vedel zda mam povinnost ze zakona neco doplacet, nerad bych na takovou skutecnost prisel az v obcanskopravnim sporu.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 11. 2005 12:27

Stačí mrknout trochu dozadu, už se to tu řešilo:

http://forum.finexpert.cz/viewtopic.php?t=343

Každpádně nic neplatit.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Návštěvník 12. 11. 2005 21:00

hm.. takze pokud si koupil nove nahradni dily nemusim nic doplacet? A co kdyz si precejen koupil stare dily, cenove adekvatni cene po amortizaci? Muzu nakym zpusobem zjistit jake dily si koupil (po zaslani faktury napr)? Existuje nejaka podminka za ktere jsem povinen cokoli doplacet? .. diky za odpoved na jakoukoli otazku :)

(jsem klientem cpp)
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 11. 2005 17:27

Poškozený může požadovat náhradu způsobené škody. A to po řidiči nebo provozovateli vozidla (je na něm, koho si vybere, povinnost platit mají oba).
Problém je ve stanovení výše způsobené škody. Pokud se poškozenému zdá neadekvátní, může se obrátit samozřejmě na soud. V tomto případě by s viníkem měla pojišťovna spolupracovat (některé proplácejí i náklady na soudní řízení, nebo alespoň jejich část). Myslím, že pojišťovna je schopna (téměr) vždy "věrohodně" doložit, že jí spočítaná náhrada je adekvátní, prostě v tom umí chodit.
Každopádně nic neplatit, hlavně nic nepodepisovat. Pouze v případě, že by to viník dal k soudu (pravděpodobnost minimální, pravděpodobnost úspěchu ještě menší), tak se spojit s pojišťovnou a společně s ní to řešit (v žádném případě se na to nevykašlat systémem "ono to nějak dopadne" - to je v pojišťovnictví asi to nejhorší, co se dá dělat, ať jde o náhradu smlouvy, placení, nebo její zrušení). V případě prohraného sporu pak zbývá zase jen možnost soudit se s vlastní pojišťovnou.
ČPP je známa tím, že se snaží platit co nejmíň. Jo, není to fér, ale takový je systém povinného ručení, že poškozený na to obvykle doplatí. Možná, až proběhne pár soudů a pár pojišťoven pro "projede", začnou vyplácet adekvátnější náhrady - ale o to samozřejmě zvýší pojistné.

Ano, existují situace, kdy musí viník něco platit (alkohol, zvlášť závažné porušení dopravních předpisů - např. překročení povolené rychlosti), ale vždy se jedná o vztah k pojišťovně. Ta zaplatí škodu a pak jí (nebo její část) požaduje zpětně po viníkovi. Poškozenému se přímo nikdy nic neplatí.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Návštěvník 13. 11. 2005 20:49

velice dekuji za odpoved!
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 14. 11. 2005 20:58

tak ted opravdu nevim :( mluvil sem s pozkozenym a ten mi tvrdil ze pri oprave v jakemkoli servisu (autorizovanem / neautorizovanem) je strhnuta amortizace. V takovem pripade bych se i citil povinny rozdil doplacet (pokud pouzil stare dily). Vytahnul i na me obraty ze "kdyz to nedoplatim tak me to bude mrzet". Si pripadam jako nejaky chuligan a vandal. Opravdu nechci delat lidem problemy akorat bych se rad ujistil ze ze me dotycny nechce pouze tahat penize.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 11. 2005 08:22

Amortizace se strhává vždy. Počítá se z ceny nových dílů. Pokud si tedy staré koupí na vrakovišti měl by se do ceny vejít.
S tím taháním peněz - setkal jsem se v pojišťovně i s tím, že si lidé, kteří měli mírně naražený nárazník nechali vyměnit mnohem víc (třeba věci, co měli poškozené už dřív - světla, chladič, masku, ...), takže je to možné.
Ano, povinné ručení je postavené tak, že "straní" viníkovi - toho, kdo ho uzavírá zajímá především pojistné, podmínky plnění jsou nedůležité. Možná se to časem změní (za cenu (mnohem) vyššího pojistného).
S tím vyhrožováním, to je úplně běžné. Spoustu lidí to prostě zkouší. Nic neplatit, nic nepodepisovat. Mohlo by to nakonec dopadnout systémem: "podej prst, ...."
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod pbanas 12. 4. 2006 18:43

Odpověd pro dotyčného by měla znít.
Vím že je neslušné odpovídat otázkou.
Od něj není dvakrát slušné z vás tahat korunky.
Já sám bych mu odpověděl.
Co vám bránilo si uzavřít havarijní pojištění?
Áť odpoví co odpoví.
Vy mu jen hezky řekněte tak vy jste nepletil havarijní pojištění?
Tak to jste na ten rozdíl zajisté našetřil.
Vidíte já na pojistném nešetřil a proto mám vždy dobrou náladu.
Přeji vám hezký zbytek dne.
Příště se bez havarijní pojistky za volant raději neposaďte.
Jo a kdyby jí chtěl ten dotyčný sjednat tak jsem toho schopen.
pbanas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 28. 4. 2006 16:15

Nedoplácet nic,zaplatilo se to z PR a pokud vám dlouhodobě vyhrožuje,tak to nejlépe zdokumentovat a podat trestní oznámení.
Pavel Mareš
Návštěvník