Vrácení daní u penzijního připojištění

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod -=Coffee=- 15. 3. 2006 23:00

Dobrý den,

uzavřel jsem penzijní připojištění s výhledem, že jej do 5-ti, 6-ti let vyberu (stavební spoření již mám). Počítám s výnosem aspoň 4% a jelikož nemám v současné době kapitál, který mohu dlouhodobě investovat, přijde mi tento krok jak dobrá varianta. Je jasné, že přijdu o státní příspěvek, který při vkladu 1500,-/měs. činí 2200,-/rok. Po roce (tj. v roce 2007) mi přijde vyučtování, kolik jsem do tohto připojištění vložil. Taktéž tam bude informace, kolik si mohu odečíst z daní (kolik to vlastně bude?) a tuto částku si taky při přiznání k dani z příjmu odečtu. Otázka zní, že když vyberu za 5 let vše co jsem do něj vložil, jestli budu muset tuto odečtenou částku zahrnout do příjmu a dodatečně dodanit? Nebude pro mne lepší se tvářit, jako bych žádné penzijní připojištění neměl a v přiznání k dani z příjmů tuto skutečnost vůbec neuváděl?

Děkuji za odpověď.
-=Coffee=-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jarmila 16. 3. 2006 14:32

To fakt nebylo nejlepší řešení. Podívejte se do zákona o dani z příjmu. Ještě loni to bylo rozumné řešení, od letoška už bohužel dodaňujete a platíte 25 % z výnosu:

Zákon o DP říká: § 36 Zvláštní sazba daně
(2) Zvláštní sazba daně z příjmů plynoucích ze zdrojů na území České republiky pro poplatníky uvedené v § 2 a 17, pokud není v odstavci 1 stanoveno jinak, činí:
d) 25 % z příjmu plynoucího fyzické osobě při zániku smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem a smlouvy na soukromé životní pojištění ve formě odbytného, sníženého podle § 8, odst. 6 a 7.

A § 8, odst. 6 to upřesňuje takto:
(6) Dávka penzijního připojištění se státním příspěvkem se považuje za základ daně po snížení o zaplacené příspěvky a o státní příspěvky na penzijní připojištění. Jde-li o penzi, rozloží se tyto příspěvky rovnoměrně na vymezené období pobírání penze. Není-li období pobírání penze vymezeno, stanoví se jako střední délka života účastníka podle úmrtnostních tabulek Českého statistického úřadu v době, kdy penzi začne poprvé pobírat. Jednorázové vyrovnání nebo odbytné se pro zjištění základu daně nesnižuje o příspěvky zaplacené penzijnímu fondu zaměstnavatelem za zaměstnance po 1. lednu 2000.

Pro Vás by bylo lepší ukládat stejnou částku např. do podílových fondů. Tam se k penězům dostanete kdykoli a po 6 měsících držení podílových listů je výnos od daně osvobozen. Jsou podílové fondy, do kterých je možno dávat už 500,- Kč měsíčně. Za Vámi uvedenou dobu se ty peníze taky nahromadí.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef D. 16. 3. 2006 19:46

Dobrý den,

to co napsala jarmila je pravda není co k tomu dodat. Pokud zvažujete 1500,- měsičně a plánujete to co píšete, měl bych pro Vás výhodnější řešení. Co se zhodnocení týče je pravá doba pořídít si tento finanční produkt, zatím mi to u mých klientů vychází a v roce 2005 vydělali kolem 12%. K té Vaší otázce kolik si odečítáte zdaní, je to 12000,- a z výnosu by jste platil 25% toto Vám penzijní fond odečte. Varianta co nabízím je pro Vás výhodnější. Napište můžeme si o tom popovídat.
Josef D.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -=Coffee=- 16. 3. 2006 22:54

Děkuji za odpověď, čekal jsem že to nějak takhle dopadne.

Smutné na tom celé je, že jsem připojištění uzavíral s členem skupiny OVB, který přesně věděl, že mám cíl na 5 let. Připojištění jsem uzavíral v lednu 2006, kdy už všechny změny musely být dotyčnému známy. Opět zvítězil profit nad požadavky klienta. Že to není až tak super jsem zjistil na přelomu únor/březen. Nic se nedá dělat. Připojištění si snížím na 500,- ať se aspoň něco naučím šetřit na zlatý věk seniora a 1000,- zainvestuji do zmiňovaných možností. Zas a opět musím dát jen na vlastní úsudek a osvědčené rady blízkých. Role osobního finančního poradce je prostě lobby v něčí prospěch (málo kdy klienta).
-=Coffee=-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef D. 16. 3. 2006 23:51

Dobrý den,

ještě jednou jsem si četl Váš dotaz. Není to z toho jasné ale předpokládám, že Vám nebude při skončení 60 let. Takže čistě hypoteticky dáte do fondu za 5 let 90 000,-; 9000,- příspěvek od státu; výnosy z Vašeho příspěvku 22156,-; z příspěvku 1049,- celkem 122205,-; odpis ze základu daňe 12000,-; daňová úleva(při sazbě 20%) 12000,-. Toto by jste dostal při dodržení smlouvy.

Při ukončení vlastní příspěvek dostanete zpět v plné výši 90 000,-; výnos 22156,- se poníží o 25% a příspěvek 9000,- a 1049,- nedostanete. Dovolte mi, abych Vám tedy poslal návrh na to jak vyřešit Vaší investici 1000,- kč/měs. Můj e-mail je v detailu.
Josef D.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Peterek.t 17. 3. 2006 12:08

Coffee: Pokud máte zájem (informativně) o radu v oblasti penze a investování, obraťte se na mne emailem. Zašlu info.

Josef.D: Daňová úleva z 12000,- ve 20ti % zd.pásmu je 12000,-? Předpokládám, že to je překlep.
Peterek.t
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Josef D. 17. 3. 2006 21:47

Omlovám se, je to překlep. Daňová úleva je 60 000,- ostatní je pravda.
Josef D.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jozef007 3. 4. 2006 12:48

Nevim, co resite, ja stejne ted zrusim penzijko, vyberu si penize a dodanovat nebudu, neni totiz co!!.
Jozef007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -=Coffee=- 3. 4. 2006 20:42

Jak to? Jít na to pěkně česky a obejít FÚ?
-=Coffee=-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jozef007 3. 4. 2006 21:46

Všechno je naprosto legální jen si stačí přečíst zákon o daních z príjmů, platilo to do teď, jen se to na penzijko nevyužívalo. Napiš na email.
Jozef007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 3. 4. 2006 22:15

Proč si tu budeme psát e-maily když to můžete napsat na fora, aby to viděli všichni .... jak se to tedy dělá ... děkuji 8)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jozef007 4. 4. 2006 01:54

Kazdym rokem muzeme mit prijem 10.000 ktere nemusime zdanovat, jednoduchy recept na Vase zdaneni!
Jozef007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 4. 4. 2006 12:41

A čirou náhodou odkaz a paragraf v zákoně o daních z příjmů by nebyl?

A taky by mě zajímalo jak obejít zvláštní sazbu daně ... když to vlastně sráží penzijní fond ....

Prosil bych vysvětlit ... děkuji
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 7. 4. 2006 03:07

-=Coffee=- píše:Děkuji za odpověď, čekal jsem že to nějak takhle dopadne.

Smutné na tom celé je, že jsem připojištění uzavíral s členem skupiny OVB, který přesně věděl, že mám cíl na 5 let. Připojištění jsem uzavíral v lednu 2006, kdy už všechny změny musely být dotyčnému známy. Opět zvítězil profit nad požadavky klienta. Že to není až tak super jsem zjistil na přelomu únor/březen. Nic se nedá dělat. Připojištění si snížím na 500,- ať se aspoň něco naučím šetřit na zlatý věk seniora a 1000,- zainvestuji do zmiňovaných možností. Zas a opět musím dát jen na vlastní úsudek a osvědčené rady blízkých. Role osobního finančního poradce je prostě lobby v něčí prospěch (málo kdy klienta).o/quote]

OVB je multilevelova spolecnost zamerena na prodej financnich produktu. Nez priste vyuzijete neci sluzby, najdete si o nem neco na webu a hlavne: sepiste sve pozadavky a nechte si od poradce podepsat kopii. Jeste lepsi je sepsat to formou objednavky nebo primo smlouvy. Kdybyste to tak udelal, mohl byste ted sluzby poradce reklamovat.

Take je dobre vyuzit sluzeb poradce, od ktereho nic nekoupite - a reknete mu to dopredu. Nebude mit zajem vas nacpat do pro poradce lukrativnich produktu, kdyz z nich nic mit nebude. Takove poradenstvi ale neco stoji, poradci nejsou dobrocinnou organizaci.

Penzijko se da prerusit a nemusite do nej nic davat. Je to lepsi varianta, nez uplne ukoncit. Stavebko je OK, pokud vyuzivate maximalni statni podporu. Pokud ne, zacnete sporit vice. Kam se zbydkem penez zalezi na Vasem rizikovem profilu. Pro kazdeho se hodi jiny druh investice. S tim Vam poradi schopny investicni poradce, jinou moznost ani nemate, dokud neziskate lepsi finacni vzdelani (ktere velmi doporucuji).
Premysl Tiser
Mírně pokročilý