POV+HAV odpočet DPH u Allianz

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod cz01 7. 2. 2023 11:15

Ahoj, mám takový ujišťovací dotaz, protože z informací, které jsem obdržel od pojišťovny si nejsem zcela jistý a lidé z infolinky nezněli přesvědčivě :-D

Minulý rok jsem si objednal nové auto, na IČO, jako plátce DPH jsem si u Allianz sjednal POV+HAV a převodem na účet jsem uhradil pojistné s DPH. Poté jsem si uvědomil, že od nich nemám žádnou fakturu na základě které bych si mohl nárokovat odpočet DPH za pojistku. Po komunikaci s pojišťovnou mi byl zaslán jediný dokument, který mi mohou dodat a to rekapitulaci pojistné smlouvy, kde jsou údaje typu pojistník, vlastník, pojistitel, začátek smlouvy a cena úhrady (bez informace DPH). Bylo mi řečeno, že na základě tohoto a potvrzení transakce z banky si mohu odečíst DPH. Do čísla faktury mám vložit číslo smlouvy a tak dále.

Úplně se mi tento postup nezdá, ale je to má první zkušenost s pořízením automobilu na ičo a řešení odpočtu DPH u POV+HAV a Allianz se opakovaně tváří, že takto je to v pořádku. Já mám pocit, že to v pořádku není a něco mi říká, zda s odpočtem DPH nebudu mít "smůlu" a nic si neuplatním.

Dokážete mi poradit, jak odpočet DPH u POV+HAV probíhá (ideálně u Allianz)?

Díky
cz01
Nadšenec

Odeslat příspěvekod CTR-OFFLINE 7. 2. 2023 12:13

Z pojistky se žadný DPH neodčítá. :D Bó ti ani žadný DPH neučtují. :D Pouze auto, máš pojištěné bez DPH s dovětkem, možná. Samej odborník to tam je.... :D
Politici a novináři všech zemí, vyližte si *****.
CTR-OFFLINE
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pulmann 7. 2. 2023 12:38

na pojistné žádné DPH není.
Jako doklad slouží pojistná smlouva.
Pojišťovny posílají něco jako připomenutí k platbě, vyúčtování.
Ale to není daňový doklad.

Pokud má podnikatel - plátce DPH havarijní pojištění auta , tak pojistná plnění budou také bez DPH.

-- 7. 2. 2023 11:40 --

Allianz to v pořádku má, jen to úplně blbě řekli.
pulmann
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cz01 7. 2. 2023 16:32

No, tak to bych čekal, že někdo od nich mi to vysvětlí, jak se věci mají :-D Opět platí, že pokud chceš spolehlivé informace neptej se infolinky, ale místních uživatelů :-D

Díky za info, pro mě je to nepříjemná informace, protože si tedy nic neodepíšu a pojistka je reálně dražší o 50%, než kdyby byla na moje RČ, což mi tady Rop vysvětloval, že správně to na IČO být musí, ikdyž né všichni to takto dodržují :-)
cz01
Nadšenec