Student, dohody a úvazek

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mujnick22 17. 11. 2023 00:15

Dobrý den,
jsem student prezenčního studia VŠ a při škole mám zkrácený úvazek a dvě DPP. U peněz z úvazku se mi strhává sociální a zdravotní pojištění. U dohod se zase strhávají 15% daně. Někdo mi říkal, že když donesu do práce, kde mám zkrácený úvazek, výplatní lístek z dohod, tak by mi měli stržené daně, vrátit, jelikož jsem student.

Nevíte prosím jak to je?
Děkuji :)
mujnick22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 17. 11. 2023 08:53

Musíš si podat daňové přiznání.
K tomu budeš potřebovat
a) Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění
b) Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti plynoucích na základě zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon") a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z těchto příjmů

Jedno z těhle lejster budeš muset mít od každého ze zaměstnavatelů (jak na pracovní poměr, tak na DPP).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod mujnick22 17. 11. 2023 17:41

Omlouvám se, ale jsem v tomhle úplný lajk.
Daňové přiznání jde přes mého zaměstnavatele na začátku roku, ne ? Takže stačí když mzdové účetní nahlásím a doložím všechny "papíry" ohledně mých vedlejších příjmu?
mujnick22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ... 17. 11. 2023 17:49

Ne, to neni podani danoveho priznani, to je rocni zuctovani dane, kdyz budes podavat finamcnimu uradu danove priznani, tak prave potom nemusi tvuj zamestnavatel pro tebe delat tohle rocni zuctovani dane.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod mujnick22 17. 11. 2023 19:10

Aha, dobře. Děkuji moc za ujasnění a pomoc :)
mujnick22
Kolemjdoucí