Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod karvinier 10. 10. 2024 20:24

Výběr z investičního fondu např. Portu, Conseq nebo z bankovních společností se daní celý ? Jde mi o to, že časový test je tři roky nebo 100t. ale pokud vyberu třeba 250000 - zisk bude třeba 50t tak daním tuto částku? I když jsem spořil třeba 10 let a poslední tři roky taky. Neměly by se tedy logicky danit investice a zisky z těch posledních tří let ?
karvinier
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 10. 2024 20:29

Daníš logicky jen tu část, která tříletý test od nákupu do prodeje nesplnila. Tedy u pravidelného investování z tvého příkladu (a je jedno zda přímo u brokera, v Portu, v podílovém fondu banky...), když bys vše naráz prodal, tak zdaníš jen část koupenou před méně než 3 roky. Evidenci obchodů (nákupů+prodejů) si musíš dělat buď sám (abys ty prodeje dokázal k nákupům přiřadit), nebo využívej služeb Portu, kde jejich roční daňové PDF reporty dělají toto za tebe, přímo uvádějí, co na který řádek daňového přiznání uvést a kolik tedy danit (kolik časový test nesplnilo). Ostatně je to jedna ze služeb tohoto robo-advisory poradce, za kterou se jim platí v souhrnu max. 1% p.a., daňovým amatérům se určitě vyplatí. Běžný broker/banka toto za tebe takto přehledně typicky dělat nebude, tedy buď sám v Excelu nákupy a pak prodeje zapisovat, nebo mít Portu (netvrdím, že je to jediná platforma s takto detailními daňovými podklady, ale moc jich nebude a u nich to znám z osobní zkušenosti).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod karvinier 10. 10. 2024 20:57

Super, díky za odpověď. Takže jsem si to myslel správně, jen je potřeba to zdokladovat..
karvinier
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 11. 11. 2024 20:36

Mám otázku. Prodej cenných papírů v SJM může zdaňovat kterýkoliv z manželů, ale vždy všechny prodeje v daném roce.
Je možné, aby jeden "zdanil" prodej akcií v SJM - bude osvobozený z důvodu objemu do 100000 Kč, a druhý prodal ve stejném roce akcie ve svém výlučném vlastnictví (nabyté před svatbou) - osvobozené z důvodu uplynutí časového testu?
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 12. 11. 2024 06:59

Ano, jde to.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tmx643 12. 11. 2024 07:38

Díky.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod wetherek 18. 11. 2024 14:46

Bezdětná sestra bydlela 20 let ve „svém“ družstevní bytě (velké bytové družstvo), který v roce 2023 převedla bezúplatně do osobního vlastnictví. Letos v létě bohužel zemřela a já jako jediný sourozenec jsem byt zdědil. Byt mám v úmyslu prodat. Chápu správně, že v případě prodeje budu muset uhradit daň z příjmu? (jako bratr nejsem totiž v přímé příbuzenské linii).
Osvobozen od daně bych byl jen v případě, že bych tam následující 2 roky bydlel, nebo 10 let byt držel či peníze využil na svou bytovou potřebu…chápu to tak správně?
wetherek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 18. 11. 2024 18:27

Typ příbuzenského vztahu nemá na nic vliv.

Osvobození by platilo v případě:
a) bydlel bys v bytě více než 2 roky (trvalé bydliště nestačí, je nutno fyzicky bydlet)
b) bydlel bys v bytě méně než 2 roky a z jeho prodeje financoval vlastní bydlení
c) sestra + ty bys byt vlastnil více než 10 let
d) není splněna předchozí podmínka, ale příjmy z prodej budeš financovat vlastní bydlení

Pokud není osvobozeno, tak se výše daně určí:
Příjmy - výdaje = zisk a ze zisku se platí 15 (nebo i 23) % daň

Příjmy = celková úplata od kupujícího
Výdaje =
- cena bytu ke dni úmrtí sestry stanovená znalcem jako cena zjištěná (nesmí být tržní)
- výdaje na prodej (např. platba realitce)
- výdaje na opravy a technické zhodnocení za dobu, kdy jsi byt vlastnil
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Předchozí stránka