Splnění čas. testu akcie 3 roky - Musí se podávat přiznání?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Bohovorka 9. 12. 2024 00:21

Zdravím,

pokud splním časový test při držení 3+ roky u akcií (žádné dividendové), tak jsem si našel, že toto vůbec nemusím uvádět do danového priznání… Co mi ale není jasné, pokud pro mě (z jiných důvodů) neplatí povinnost podávat danové přiznání, a mám splněný časový test, tak vůbec žádné danové priznání nemusím ani podávat… Platí to takto…?

Nebo danové priznání MUSIM podavat, ale nemusím tam zapisovat výši příjmu těch akcií po 3 letech, tzn. podám defakto „prázdné danové priznání“… To je ale nesmysl ne…?

Tedy danové priznání čistě kvůli zdanění akcií které držím už 3+ let nejen, že to do danového priznání nemám tyto akcie uvádět, ale ani samotné danové priznání nemusím vůbec podávat... Chápu to správně?
Bohovorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 9. 12. 2024 07:21

Přiznání se v tomto případě nepodává.

Povinnost podávat přiznání je popsána v § 38g zákona o daních z příjmů.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Bohovorka 10. 12. 2024 16:11

Moc děkuji :-).
Bohovorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bohovorka 11. 12. 2024 00:28

Ještě se chci zeptat, našel jsem si toto teďka defakto omylem:

"Oznámení o osvobozených příjmech"

https://financnisprava.gov.cz/cs/financ ... z-5-mil-kc

Takže i když já splním časový test 3 roky u akcií a pod 40 mil limit, tak 1) Nemusím to uvádět v daňovém přiznání 2) Dokonce nemusím ani podávat žádné daňové přiznání jako takové, 3) ALE (!) Pokud je částka prodeje nad 5 mil Kč, tak MUSIM (!) přece něco jenom podávat a to něco se jmenuje "Oznámení o osvobozených příjmech"

Chápu to správně, to je pro mě novinka, že kromě limitu 40 mil kč, kdy bych jakoby "nemusel nic dělat", tak existuje ještě limit 5 mil kč, který když překročím, a stejně nemusím nic platit, stejně nemusím nic uvádět do danového priznání, stejně nemusím podávat ani samotné přiznání, tak PŘESTO, přese všechno musím podat "Oznámení o osvobozených příjmech"...?

Správně to chápu? To je pro mě úplná novinka... (!?) (jak dlouho to už existuje)... co když to někdo omylem neudělal (protože ani nevěděl že to existuje lol)?
Bohovorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 11. 12. 2024 07:03

1. Kontaktovat daňového poradce
2. Příjmy se posuzují každý samostatně, nikoliv v součtu - takže prodej akcií v lednu za 4 mil. Kč, prodej akcií v dubnu za 4 mil. Kč, prodej akcií v prosinci za 4 mil. Kč se neoznamuje.
3. Pokud náhodou byl příjem vyšší než 5 mil. Kč a nebylo oznámeno, tak je z toho poměrně velká pokuta - 0,1 % z příjmu až 15 % z příjmu.
4. Čímž se vracíme k bodu 1 - Kontaktovat daňového poradce
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 11. 12. 2024 09:53

Bohovorka píše:Chápu to správně, to je pro mě novinka, že kromě limitu 40 mil kč, kdy bych jakoby "nemusel nic dělat", tak existuje ještě limit 5 mil kč, který když překročím, a stejně nemusím nic platit, stejně nemusím nic uvádět do danového priznání, stejně nemusím podávat ani samotné přiznání, tak PŘESTO, přese všechno musím podat "Oznámení o osvobozených příjmech"...?

Rozlozit prodej na 6 dnu po 5mil a nic resit nemusis.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 11. 12. 2024 10:00

Než to zkoumat přes daňovýho poradce, tak bych viděl jednodušší poslat oznámení o tom příjmu/příjmech přes DS finančáku, a pokud to nebylo nutný, ať na to neberou zřetel.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 11. 12. 2024 20:43

A oni řeknou, že už jsi to poslal, tak ti dají pokutu. Že jsi to posílat nemusel je zajímat nebude :lol:
Dobrá rada nad zlato.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Bohovorka 22. 12. 2024 17:05

Díky... fakt jsem o tom vůbec nevěděl, že něco takového existuje... lol, "všude" na netu se uvádí, že se nic nemusí podávat/hlásit a teď toto...

To jak někdo psal o tom rozložení do 6ti (asi po sobě jdoucích) dnech, to nevím jestli by akceptovali... podle mě by řekli něco o "obcházení zákona"... (nebo jak tak něco, teď už nevím přesnou definici)... To už je rozložení po x měsících asi lepší... Jenže to už zase může být cena akcie bůh ví kde (výrazně níže než kdyby to bylo prodáno najednou (nebo v rozmezí jen pár dnů)).
Bohovorka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TnT2 3. 1. 2025 17:28

Rop píše:Přiznání se v tomto případě nepodává.

A nevadí v tomto případě hodnotový (objemový) test, když se nejprve vyhodnocuje hodnotový test a až pak časový? Když jsem zaměstnanec a prodám cenné papíry za více než 100 000 Kč, ale všechny jsou už po časovém testu, mohu si nechat udělat roční zúčtování daně zaměstnavatelem, nebo musím podat přiznání?
Curve karta promo kód na £5: RG7YB | Bondster promo kód: 0539 | Mintos kód: 21GMHB | Portu na 3 měsíce zdarma? Stačí SZ.
TnT2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 3. 1. 2025 21:52

Položme si otázku: je příjem z prodeje akcií osvobozen od daně.
Odpověď: Ano, protože sice není splněn objemový test, ale časový test splněn je.

Otázka: Uvádí se osvobozené příjmy v daňovém přiznání?
Odpověď: Ne

A k tomu § 38g zákona o daních z příjmů říká, že přiznání nemusím podávat pokud mám příjmy od zaměstnavatele, u kterého jsem podepsal prohlášení k dani a jiné příjmy, které nejsou osvobozeny ani z nich není sražena srážková daň, přesahují 20 000 Kč.

Takže osvobozené příjmy a příjmy zdaněné srážkovou daní se z podmínky pro podání přiznání automaticky vylučují a berou se pouze příjmy, které se do přiznání uvádějí.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dana2000 12. 1. 2025 09:49

Dobrý den, Rope,

jak to bude s daňový přiznáním, pokud jsem vloni prodala akcie za 120.000 Kč (nedodržela jsem časový test) a současně i jiné akcie za cca. 300.000 Kč (dodržen časový test).
Uvedu do DP příjmy jen 120.000,- Kč?
Samozřejmně uvedu do DP i další jiné příjmy co mám.
Děkuji za pomoc
dana2000
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 12. 1. 2025 12:12

Ano. Jen 120 000 Kč.
Rop
Administrátor