Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 18. 5. 2025 16:07

Tak ještě jednou. Pokud frakce je derivát, tak neplatí osvobození.

Ještě jsem neviděl frakci, která by byla podílové spoluvlastnictví akcie.

Měl bys vědět, co konkrétně jsi nakoupil a prodal. Podívej se. Bude to derivát.

Miloš: frakce není nic. Není to právní pojem v českém právním řádu. Když se koukneš do podmínek toho, co kupuješ, tak zjistíš, že to je derivát. Podílové spoluvlastnictví akcie jsem ještě neviděl. To vyjádření je pořád aktuální pro deriváty, které jsou označovány jako frakční akcie. Pokud by to bylo podílové spoluvlastnictví, tak to vyjádření je taky pořád aktuální (ale v tomto případě platí osvobození).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 18. 5. 2025 16:32

GFŘ bohužel zatím neposkytlo jednoznačný výklad, jakým způsobem by měly být frakce klasifikovány pro účely zdanění. Proto různí daňoví poradci přistupují k této problematice různě. Nicméně převládá názor, že příjmy z jejich prodeje mohou být osvobozeny při splnění limitu 100 tisíc, viz. třeba následující články z několika odborných finančních serverů:

https://rozbiteprasatko.cz/zdaneni-inve ... -anchor-30
https://www.penize.cz/akcie-svet/460293 ... neprijdete
https://finex.cz/frakcni-akcie-jak-fung ... akcie-dane
https://neotax.eu/cs/blog/investovani-d ... -zdaneni#4

Různí brokeři mohou mít odlišná pravidla a způsoby, jakým frakce nabízejí a klasifikují (např. u XTB se frakce posuzují jako cenné papíry https://www.xtb.com/cz/vzdelavani/frakcni-pravo). Doporučuje se tedy prověřit frakční podmínky konkrétního brokera.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 18. 5. 2025 17:05

Otevřu rozbité prasátko a vidím přesně to co píšu já:
1. Cenné papíry: Pokud jsou považovány za cenné papíry, příjmy z jejich prodeje mohou být osvobozeny při splnění časového testu (3 roky) nebo limitu 100 000 Kč (§ 4 ZDP). Dividendy podléhají sazbě 15 % nebo 23 % podle § 8 ZDP. (já jsem ještě v praxi neviděl)
2. Deriváty: Příjmy nejsou osvobozeny a zdaňují se jako ostatní příjmy podle § 10 ZDP.
3. Pohledávky: Příjmy z prodeje nebo výnosů mohou být zdaněny jako příjmy z pohledávek podle § 10 ZDP.

O čem že to diskutujeme?

Podívej se, co máš a zjistíš, že je to derivát, někdy pohledávka, ještě jsem neviděl, aby to byl podíl na cenném papíru.

Osvobození 100 tis. Kč je jen u cenných papírů.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Alpha8520 18. 5. 2025 17:08

O konkrétním případu, co vlastně XTB prodává. Protože oni tvrdí, že prodávají frakční právo na bod 1. Ani tomu neříkají frakční akcie a sami tvrdí, že to frakční akcie není, stejně jako že to není derivát.

-- 18. 5. 2025 17:15 --

Asi to nechám být. Někde jsem četl, že i v případě zjištění pochybení to FÚ odpouští do tisíce korun? Na prodeji té frakce jsem vydělal tak 200 korun (hádám, že bych danil jen zisk). V případě, že by na to nějak přišli, bude jim to stát za to kvůli nezaplaceným 30 korunám?
Prodával jsem to z důvodu, že jsem chtěl ETF přesunout z dolarů na eura, teď už to nechávám ležet a jen dokupuji.
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 5. 2025 18:34

Příklad:
Příjem ze zaměstnání 700 000 Kč hrubého. Příjem z prodeje derivátu/pohledávky 50 000 Kč, výdaj 49 000 Kč. Celkem základ daně 701 000 Kč. Daň po slevě na poplatníka 74 310 Kč. Pokuta 0,05 % denně z celé výše daně, max 5 % daně - to znamená, že po 100 dnech prodlení bude pokuta 3 716 Kč.

Pokuta ze nepodané / pozdě podané přiznání se počítá s celé daně, nikoliv z doplatku daně.

Alpha8520: Pokud nevíš, co kupuješ, tak to nekupuj. Právo na akcii totiž není to samé jako podíl na akcii. Za mě to je derivát - dokonce typický derivát (právo na podkladové aktivum).

Rozdíl mezi akcií a frakční akcií je asi jako mezi komorou a plynovou komorou.

Ono totiž to spoluvlastnictví akcie není taková *****, jak to brokeři prezentovali. Ale oni chtějí prodat, takže to zabalí do hezky znějícího balíčku a poplatníku zdaň si to jak chceš.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Alpha8520 18. 5. 2025 19:02

Nechci být zlý, neber to zle, ale je mi jedno, za co to bereš ty. Sám finanční úřad očividně neví, jak to brát, tak pochybuju, že za to budou nějak popotahovat. Zvlášť když půlka internetu tvrdí, že to do těch daňových úlev patří.
Jinak myslím, že u nás v práci se daňové přiznání podává i pro zaměstnance, jen se mi to nechce řešit s účetní. Tudíž nepůjde o pozdní podání, půjde maximálně o špatné podání s chybou.
I kdyby to byla chyba, jak na to přijdou?
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 5. 2025 19:14

To je stejné, jakože nikdy nepřijdou na AirBnB - a hle brečeli všichni. Těch brokerů tolik není, mezinárodní výměna informací funguje, NDis se blíží ... a náhoda je blbec.
Každý rok řeším jednoho, který říkal "na to se nepřijde" :lol:

A jinak finanční úřad ví, jak to má řešit. Metodicky jsou všichni zajedno. Zjistí si u brokera, co to je, a podle toho to řeší. A broker před berňákem to fakt nebude mašličkovat do prázdných vět.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Alpha8520 18. 5. 2025 19:38

Počkej, tak teď nevím, jestli tomu rozumím správně.
I kdyby to byla položka, která se má zdanit.
Výnos dejme tomu 200kč. Tudíž podáno bude od účetní řekněme těch 700 tisíc a mělo být 700200. Dlužná částka, pokud na to přijdou, je daň z 200Kč, tedy 30kč, je to tak? A dlužit budu 30Kč plus 0,01% za každý den z prodlení, max 5% dlužné částky. Tudíž spadám do dlužné částky menší než 1000Kč a nebudou to řešit, aspoň tak to chápu já. Je tedy i tak zbytečné to tam uvádět.
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 5. 2025 19:42

Jak je vlastne definovan cenny papir? Opce je akcie, derivat a nebo neco jineho?
Naposledy upravil octaviampi dne 19. 5. 2025 15:38, celkově upraveno 1
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 18. 5. 2025 21:19

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cenn%C3%BD_pap%C3%ADr

:roll:

Alpha8520: je rozdíl mezi nepodaným přiznáním, nezaplacenou daní a doměřenou daní. Pokud přiznání podáš, ale nezdaníš, tak máš podané přiznání, jen máš nezaplacenou daň (repo + 8 % ročně) a doměřitelnou daň (20 % z doměřené daně).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 19. 5. 2025 08:42

je v tom skutecne bordel, a komu se nechteji cist obchodni podminky, proto kdyz prodat, tak vzdy cele akcie i kdyz jsou dokupovany postupne, pohlidat casovy/hodnotovy test(samozrejme se bavime o prvotnim nakupu fyz. akcii/ETF a ne jejich CFD odnozi napr. u T212/XTB, ale tam to je vzdy videt)
A kdo si zjisti, jestli mu broker nakupuje frakcni spolupodil(napr sporitelna) a ne "derivat", muze prodat i frakci bez zdaneni
Nezávisle na tom, jakou formu u konkrétního obchodníka mají frakce akcií, souhlasí finanční ředitelství s tím, že na celé akcie – včetně postupně dokupovaných po částech – se vztahuje standardní daňový režim. Pokud si investor pořídí dvě a půl akcie, začne tříletý časový test u dvou celých akcií běžet hned. U té půlky pak záleží na tom, zda jde o spoluvlastnictví akcie, nebo jen derivát – v případě derivátu by časový test začal běžet až okamžikem zkompletování celé akcie, tedy po dokoupení zbývající poloviny.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Alpha8520 19. 5. 2025 11:26

No a XTB trvdí, že jde o spoluvlastnictví, takže by to mělo být ok, ne?
Ano byla to začátečnická chyba a už budu prodávat po celých, ale řeším, jestli to musím podat příští rok nebo ne.
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod libol 19. 5. 2025 14:49

Mimochodem, dnes přišly změny T212 a taky výslovně píšou, že jste skutečným vlastníkem zlomku.
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tapir011 19. 5. 2025 15:21

Takže když například po částech každý měsíc dokupuji ETF na XTB a jednou, např. za 10 let, je prodám, bude pro všechny celé odprodané akcie platit časový test, byť byly při kupovány po částech, ani jedna celá a je to třeba derivát?
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 19. 5. 2025 15:38

Rop píše:https://cs.wikipedia.org/wiki/Cenn%C3%BD_pap%C3%ADr

:roll:

Chápu, že mají daňoví poradci špičku a jsou trochu ve stresu. Ale ofrňovat se a dávat jako odpověď wiki (tj. poslední, na co se dá spolehnout), to je trochu divný. Mně kvůli tomu úplně extra smutně nebude, ale zrovna Milošovi psát, že "žvaní" je nedůstojné.
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka