Daňová problematika akcií (FO, nepodnikatel)

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod magnificent22 19. 10. 2008 20:27

Dobrý den, situace na trzích je jaká je, pokud neskončím ve ztrátě, odhaduji, že budu mít zisk z prodeje akcií maximálně do 10 000 Kč, při nedodržení časového testu bohužel i to musím zdanit (dle §10) a podat daňové přiznání, že? Výnosy z akcií jsou můj jediný nezdaněný příjem.

Může mi prosím někdo objasnit, jak mám rozumět větě „Základ daně vypočtený dle §10 je dílčím základem daně započítávaným do celkového základu daně společně s např. příjmem ze závislé činnosti“

Základ daně dle §10 si spočítám, což o to, ale pokud jsem za rok 2008 vystřídal více zaměstnavatelů a navíc jednou pracoval na dohodu o provedení práce, budu toto vše muset uvádět do daňového přiznání, jestliže výsledkem těchto činností (zaměstnání) byla vždy čistá mzda?
Představoval jsem si, že do DP uvedu jen to, co musím zdanit, tedy čistý zisk z prodeje akcií (dle §10) a konec, jak to prosím je?

Pokud chcete poradit, budu rád, jsem si jist, že to zajímá řadu drobných investorů, kteří ještě nevyplňovali DP. Děkuji :)
magnificent22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 19. 10. 2008 21:35

Do daňového přiznání se základy sčítají ... takže základ ze zaměstnání, (podnikání), (pronájmu), (úroků), ostatní příjmy dohromady ... od vsech zamestnavatelů si sezenete na konci roku papír o vyplacených mzdách a zaplacených zálohách ... a papír o prodeji a nákupu cenných papírů ... a z toho se udělá přiznání .... nějaký účetní to zfoukne tak za 1000 Kč
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod magnificent22 19. 10. 2008 22:50

Děkuji za reakci, ještě se zeptám, od září jsem opět nastopil do školy, ale už nemám status studenta. Platím si tedy od září sám zdravotní pojištění, 1080 Kč/měsíc. Jelikož mi ještě zbývají peníze, nemusím pracovat a taky momentálně nepracuju.
Doufám, že jsem neporušil žádný paragraf tím, že si platím pouze 1080 Kč/měsíc zdravotní pojištění, chodím do školy, aniž bych měl status studenta a zároveň obchoduji s akciemi (samozřejmě zisk z akcií zdaním, to ano).

Ale pokud vím, příjem z prodeje akcií nezakládá pojistný vztah na zdravotní a sociální pojištění, takže by mělo být vše v pořádku, že? Prosím, potvrdte mi to někdo, zda-li je takto vše ok :-) Děkuji

(Jeste otazka pod carou, tím slovem úrok asi myslíte úroky na podnikatelskem uctu, ze?)
magnificent22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 20. 10. 2008 13:23

obchody z akcií jsou mimo ZP i SP ... takže to máte vpořádku :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod magnificent22 20. 10. 2008 16:42

Musím tedy kvůli akciím vyplňovat i prohlášení na zdravotní pojišťovnu a OSSZ, nebo v mém případě vyplním jen danove priznaní?

O zdravotní a sociální pojistení je tedy postarano jiz ze strany zamestnavatele a mě bude stacit vyplnit jen danové přiznani?
magnificent22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 20. 10. 2008 19:23

Nemusíte ... pokud nepodnikáte tak nemusíte :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 21. 10. 2008 10:59

magnificent22: mohu vedet, kolik ti je let?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod magnificent22 21. 10. 2008 20:01

Bude mi 23, o co jde?
Jestli Ti jde o to, ze nemam status studenta, tak nemám, protoze jsem nenastoupil na VS, ale na jazykovou skolu, tam bych mel status studenta jen hned ten rok po maturite, je to skola jen na 1 rok.
Nebo proc Te zajima muj vek? :-D Pracoval jsem, ted jsem ve skole, pritom se lehce zajímám o akcie. :-)
magnificent22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 21. 10. 2008 20:44

magnificent22: ptal jsem se prave z duvodu toho statusu studenta.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod magnificent22 24. 10. 2008 23:49

Můžu prosím vědet, jestli se mě může nějak dotknout povinnost platit DPH, pokud bych překročil jako drobný investor 1 M obrat, když obchoduji na sebe - tedy akcie nejsou zařazeny do obchodního majetku (nejsem podniketel - ale FO nepodnikatel), doufám, že DPH se týká pouze podnikatelů... Je to čistě teoretická otázka, páč 1 M nepořekročím ani omylem, tolik obchodů jsem neudelal :-) (jen jsem o tam práve náhodou četl nějakou diskusi na akcie.cz)
// predpokládám, že se investora, který obchoduje na sebe žádné dph netýká (a asi ani týkat nemůže), jen se chci ujistit. :-)) Děkiji
magnificent22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 25. 10. 2008 09:00

Obchodování s cennými papíry je osvobozeno bez nároku na odpočet ... tj. nepočítá se do obratu dle § 6 zákona o DPH ... tj. žádné DPH se z toho neplatí.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod magnificent22 25. 10. 2008 10:25

Díky, takže u pro ty, co obchodují s cennými papíry např. pomocí s.r.o se to nepočítá do obratu? :-)
magnificent22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 25. 10. 2008 11:28

Ne ... dovedeš si snad představit, že cena akcií by se po každém obchodu navyšovala o DPH? To je jako kdybys měnil koruny na eura a oni ti od toho odečetli DPH :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 25. 10. 2008 12:59

Ale obchodující s akciemi OSVČ nebo S.R.O., tak jemu se obchody do ročního obratu počítají a při dosažení hranice 1 mil je nucen přihlásit se k DPH!
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod magnificent22 25. 10. 2008 15:30

Rop píše:Ne ... dovedeš si snad představit, že cena akcií by se po každém obchodu navyšovala o DPH? To je jako kdybys měnil koruny na eura a oni ti od toho odečetli DPH :lol:

Ne, to ne, a ani jsem to tak nemyslel, u FO nepodnikatele jsem si byl na 99,9 % jistej, ze zadné DPH nehraje roli, psal jsem, ze se to snad ani nijak týkat nemůže, ale pro klid v duši, však víš :-)), jen jsem cetl neco na akcie.cz a bylo to takový zmatený :-)

Ale u podnikatele jsem to myslel tak, jak naznacuje stanislav.stribrny, nemyslel jsem povinnost platit dph z obchodu s akciemi, ale jestli se to započítáva jako rocní obrat, tj, pokud by podnikatel nakupovala akcie ze svého podnikatelského účtu, tím lehce prekrocil obrat 1 M, jestli by si pak musel ke svým službám účtovat DPH, např. právník si řekne o 500 za hodinu, ale pokud by obchodoval s akciemi (za peníze z podnikatelskeho uctu), jestli by díky tomu zvýšil obrat a pak si musel ríct o 500 plus DPH... :-)
magnificent22
Kolemjdoucí

Další stránka