Daňová problematika akcií (FO, nepodnikatel)

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod libol 14. 1. 2009 20:22

Dobrý den,
rád bych si ujasnil několik věcí:
- časovým testem mi neprošly tři různé akcie - jejich ztráty/zisky si nemohu vzájemně započíst? Tj. ze ziskové akcie zaplatím daň, ze ztrátove jde celá ztráta za mnou?
- opravdu neexistuje nějaké omezení pro "malé objemy" - ze ziskem (pod 6M testem) se vejdu do 20000.
- fakt si musím oběhnout všechny pro, které jsem něco dělal - i DPP - i když bylo zaplaceno srážkou?
Obávám se, že odpověď je ANO/NE/ANo, ale snad mne někdo potěší.
A ještě spekulativně - co se mi stane, když se na to vybodnu? Když už se s tím budu muset zabývat tak uplatním i odpočty za dary a stát ve výsledku dostane méně než teď. A hlavně je to pár korun, jestli se mi neoplatí případná pokuta než tím ztrácet čas, případně někomu platit.
Díky
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod lemming 14. 1. 2009 22:04

Zapocteni je mozne, spis nutne - poscitate prijmy z prodeju a vydaje za nakupy / poplatky a soucty napisete do prislusnych kolonek v danovem priznani. Tak se to "samo" zapocte :)

Omezeni existuje, ale je na prijem, tj. objem prodanych akcii => v tomto pripade nejspis prakticky neuplatnitelne.

Ad DPP - to neporadim, do toho nevidim.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod finman 23. 2. 2009 14:01

stanislav.stribrny píše:Používáte někdo eBroker?

Klikl jsem nahoře v liště na "Obchody", kde je přehled všech transakcí.

Zjistil jsem, že přímo do "Objemu v CZK" se zahrnují i poplatky Fia 0,29%, při výpočtu daně je tedy nemusím brát v potaz.

Taky používám eBroker a taky jsem dost hleděl jak to tam mají řešené. Ty poplatky můžou být i jiné než 0,29% když člověk obchoduje třeba na XETRA nebo NASDAQu.

Je pravda, že by asi stačilo prostě sečíst sloupec "Objem v CZK" (takže by to měl včetně poplatků), ale pozor, třeba dividendy se taky dávají do toho samého sloupce a ty se nedaní! Navíc člověk nevyužije časový test, který ještě sníží základ daně.

Chvilku jsem se s tím mořil a zkoušel jsem dělat FIFO ručně, ale pak jsem to poslal na http://fiodane.kvalitne.cz/, kde to borec projíždí data z eBrokeru nějakým programem. Snad mi to zpracoval dobře, jinak si na mě asi finančák posvítí :roll:
finman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 23. 2. 2009 15:34

Koukal jsem na ten odkaz... Ma to udelane sice pekne, ale vypada to, ze jako prijmy vyplnuje zisk a jako vydaje poplatky... Danovy zaklad sice vyjde stejny, ale formalne je to spatne (viz muj prispevek vyse).
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod p0etrik 4. 3. 2010 18:33

Jelikož se blíží daňové přiznání, rozhodl jsem se oživit toto téma. Začal jsem "si hrát" na obchodníka na konci roku 2008, do konce 2008 jsem dokázal udělat několik ziskových obchodů a ještě mnohem víc ztrátových (tedy rok 2008 jednoznačně ztráta). :) Do plusu jsem se dostal až v roce 2009, první zisky byl prodej akcií které jsem nakoupil ještě v roce 2008.
Po šíleném počítání a hraní s excelem a párování transakcí i napříč jsem se dopracoval ke zisku za rok 2009 něco málo přes 20 tisíc korun. Do kolonky "příjmy" tedy (zjednodušeně) vepíšu celkovou částku, kterou jsem utržil, a do kolonky (výdaje) za kolik jsem nakoupil + poplatky.

O co mi ale jde:
Mám přikládat jako přílohu nějaké podklady? Mé výpočty jim asi budou k ničemu. Nebo mám přiložit PDF výpisy z FIO, které jsou sice hezké, ale transakce na nic nejsou spárované a není tam vyznačený "převod" akcií z minulých let, tedy není tam výpis akcií, které jsem nakoupil již loni, držel je, a prodal ve 2009. Mám jim tam přiložit ty PDF výpisy za roky 2008 a 2009, ať si to kdyžtak zkusí propočítat? :) Nebo dát jen nějakou tabulku, kde jsou jednotlivé částky za jednotlivé CP?
p0etrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 4. 3. 2010 19:01

to p0etrik: Proč bys měl něco přikládat??? Podej daňové přiznání a dokumenty, jak jsi k částkám, které uvádíš v DP si dobře uschovej pro případnou kontrolu a předložíš je až na vyžádání FÚ. Kontrola může být až 3 roky zpětně.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod p0etrik 5. 3. 2010 08:11

Dik, ja myslel ze kdyz musim prikladat potvrzeni o prijmu, ze je zajima i tohle.
p0etrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jack111 6. 3. 2010 18:18

Ještě bych dodal, že spárovat si je můžeš jak chceš. Pokud člověk z nějakého důvodu prodává a kupuje akcie jedné společnosti, vhodnou kombinací může některé zisky "schovat" tak, že mu vyjde držení delší než 6 měsíců (popř. podle potřeby) a naopak některé ztráty odečíst. Není to ale tak snadné, jak se může zdát a lehce se v tom udělá chyba.
Jack111
Diskutér

Odeslat příspěvekod p0etrik 24. 3. 2010 19:25

Ruprecht001 píše:to p0etrik: Proč bys měl něco přikládat??? Podej daňové přiznání a dokumenty, jak jsi k částkám, které uvádíš v DP si dobře uschovej pro případnou kontrolu a předložíš je až na vyžádání FÚ. Kontrola může být až 3 roky zpětně.

Tak jsem to mel zrejme prilozit rovnou. Dneska mne volali z financaku, ze to asi stejne budou chtit videt, takze je dost mozne, ze bude kontrola. :grr: Ze ja se na to nevysral jako ostatni, ale jakozto poctivej blbec neco priznaval.

Jack111 píše:Ještě bych dodal, že spárovat si je můžeš jak chceš. Pokud člověk z nějakého důvodu prodává a kupuje akcie jedné společnosti, vhodnou kombinací může některé zisky "schovat" tak, že mu vyjde držení delší než 6 měsíců (popř. podle potřeby) a naopak některé ztráty odečíst. Není to ale tak snadné, jak se může zdát a lehce se v tom udělá chyba.

Tohle jsem udelal, snad jsem se nikde nesek. Drbal jsem se s tim pul dne.
p0etrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mikicz 24. 3. 2010 20:38

p0etrik: co to máš probůh za aktivního blba? Po mě teda finančák po 3 letech odepisování úroků najednou chtěl kopii smlouvy o úvěru ze stavebka, ale jinak nic. Proč by měli chtít doložit doklady??? Máš v přiznání něco podezřelého?
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Nemy_bobes 25. 3. 2010 12:44

Třeba vyplnil blbě (nevěrohodně) kolonky příjmy a výdaje .....
Nemy_bobes
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod p0etrik 25. 3. 2010 18:41

Do kolonky prijem jsem dal prijmy z prodeje, do kolonky vydaje jsem dal to, co me stal nakup + poplatky. Rikal jsem si, jestli tam nemam dat jen zisk jako prijem a naklady nula, ale poradce mne rikal, at to dam jak jsem to dal. A stejne tak to pisou i vsude v "poradnach" na netu.
p0etrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 25. 3. 2010 22:45

Když finančák volá tak je silnej v kranflecích ... když přijde na kontrolu a zapisuje zápis tak váží slova o co jsi řekne ... aby náhodou nepřišel o prémie nedej bože o místo ...
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod mikicz 26. 3. 2010 09:36

Rop: jj. kdyžý volají, jsou vždy hrdinové... když dostanou do ruky doklad, obvykle vyměknou... Jednou se se mnou hádala baba z finančáku kvůli vrácení DPH osobě, která u nás něco s DPH koupila a vyvezla mimo EU. Pořád mě tvrdila, že se nemůže jednat o vrázení, že to musí být vývoz zboží. Až dostala faxem kopii formulář pro vrácení DPH orazítkovaný na rakouské celnici do švýcarska, tak vyměkla.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod p0etrik 13. 4. 2010 16:51

Tak tahle moc silna v kramflecich nebyla. Nejdriv se mne snazila presvedcit, ze to mam v blbe kolonce. Kdyz jsem ji rekl, ze to bylo primo takto v tom formulari a je to tak i v zakonu, tak ze si to mam prej jeste proverit. A za 5 minut volala zpatky, ze se spletla, ze to mam dobre... :roll: Docela durazne (ale zcela korektne) jsem ji potom sdelil, co si myslim o takove kontrole, kdyz drtiva vetsina lidi tohle vubec nedani. Mel jsem z toho pocit, ze jsem ji docela presvedcil.
p0etrik
Kolemjdoucí

Předchozí stránka