Kniha jízd nebo paušál, komu se vyplatí ?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Prkny 6. 10. 2009 08:10

Zdravím, neviděli jste někde tabulku která srovná od jakého počtu km se vyplatí vést knihu jízd a do kolika km se vyplatí paušál ?

Pokud počítám správně pro osobní auto - modelový příklad:
paušál 5000 kč
- za 5000 kč při ceně benzinu/nafty např. 28kč nakoupím 178 litrů pohonné hmoty.
- při průměrné spotřebě např. 8 litrů na 100km mi vychází že bych na ně ujel 2225km.

paušál 4000 kč
- za 4000 kč při ceně benzinu/nafty např. 28kč nakoupím 143 litrů pohonné hmoty.
- při průměrné spotřebě např. 8 litrů na 100km mi vychází že bych na ně ujel 1787km.

Myslím, že někteří drobní podnikatelé služebně 2225 respektive 1787 km za měsíc neujedou.
Chci se zeptat, počítal jsem správně ? Někde jsem četl že se to vyplatí do 800 km, ale výpočet u toho nebyl ....
Prkny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 6. 10. 2009 08:13

A co dalsi provozni kapaliny, amortizaci (opotrebeni) atd? Nemuzes pocitat pouze cistou cenu benzinu :!:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Prkny 6. 10. 2009 08:24

Jak se odečítá amotrizace při vedení knihy jízd, tam se to nějak počítá na kilometr ?
Výměna oleje se do paušálu myslím nepočítá .... a můžete si jí dát do nákladu ...
Teda myslím ...
Prkny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 6. 10. 2009 09:33

Tak beru zpet, tohle resi pouze ty km. Zbytek jde opravdu do nakladu.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod mikicz 6. 10. 2009 09:35

nepletete si oba pojmy s dojmy? bavíme se o firemních autech, nebo soukromých používaných pro podnikání?
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Prkny 6. 10. 2009 09:47

S474N píše:Tak beru zpet, tohle resi pouze ty km. Zbytek jde opravdu do nakladu.

takže by ten můj vypočet mohl být správně ??
Prkny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Prkny 6. 10. 2009 09:47

mikicz píše:nepletete si oba pojmy s dojmy? bavíme se o firemních autech, nebo soukromých používaných pro podnikání?

Bavíme se o autech zařazených do obchodního majetku firmy...
Prkny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 6. 10. 2009 09:54

tak v tom případě se žádná amortizace nepočítá a neuplatňuje.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod vari 6. 10. 2009 09:59

Paušál lze uplatnit na vlastní motorové vozidlo. Pokud si chcete uplatnit paušál na auto, které není v obchodním majetku, tak uplatníte 3,90 Kč za ujetý km ( P R O K A Z A T E L N Ě ) a místo benzinu a parkového uplatníte paušál 4000Kč. Těžko asi prokázat, že auto mám jen na podnikání, jde to pouze prokázat přesně vedenou knihou jízd a tam se nebudou vyskytovat během zdaňovacího období žádné soukromé jízdy. U auta zařazeného do obchodního majetku se paušál týká pouze spotřeby benzinu a parkovného. Ostatní náklady - opravy, ostatní spotřeba, odpisy jsou uznatelnými náklady.
vari
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 6. 10. 2009 10:37

vari: nemáš po ruce odkaz na ten zákon celý? nějak se mi nezdá, že bych ujel třeba 100km, uplatnil si na to náhradu 3,90 na km a ještě paušál 4000 na banzín.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Prkny 6. 10. 2009 10:51

obavam se že ta amortizace byla myslena na osobní auto ne auto v majetku firmy ....
Prkny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dave_no 25. 10. 2009 17:51

Jsem OSVC, platce DPH. Naftu beru tak dvakrat do mesice. Auto pouzivam jak pro podnikani, tak pro soukromy ucely. Vedu knihu jizd.

Otazka zni - vyplati se mi pausal? Selskej rozum mi rika ze jo, ale kdovi co v tom je vsechno skrytyho:-) Tyka se me amortizace?
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod papshop 25. 10. 2009 18:31

Nejsem odborník na tuto problematiku, ale pokud již podnikáš, tak se podívej do přiznání k silniční dani a uvidíš, jestli se ti to vyplatí. Pokud se pohybuješ na hranici paušálu (nebo pod ním) tak zvážím, zda se vyplatí vést knihu jízd a její případnou kontrolu ze strany FÚ /mě tam vždy něco našli co se jim nepáčilo a dali mi to k doplacení. Jestli jsou tvoje náklady výrazně vyšší (a občas tam dáš i soukromou jízdu jako firemní), tak je lepší zůstat u evidence. Taktéž při paušále nevyužiješ odpočet DPH.
Vy mě neznáte, když se nase.u, ale až mě poznáte, to se teda budete divit.
papshop
Nadšenec