Dovoz ze Svycarska

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tom.t 11. 12. 2009 01:04

ahoj,

chtel jsem se zeptat jak funguje dovoz ze Svycarska kdyz jsem neplatce DPH?

1)dodvatel mne posle zbozi bez DPH ?
2)ja to necham proclit?
3)nikdy jsem neclil >> poslu na nejblizsi celni urad fakturu a oni me vymeri clo?
funguje to tak nejak? :hm

na strankach TARICu mi bylo vymereno clo 0%, neni to blbost? >> http://tinyurl.com/TARICkod

Diky tom
Tom.t
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 11. 12. 2009 06:15

Proč by ti to posílal bez DPH, jsi snad plátce? Nejsi, ne? Samozřejmě, že zaplatíš jejich DPH. Na PC apod. je clo 0%. Necháš si to poslat, přijde ti z celnice oznámení, necháš si od nějaké soukr.firmy udělat JSD a proclít, zaplatíě poplatky a je to. JSD si teoreticky můžeš udělat sám a sám si to jet proclít, ale...
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 11. 12. 2009 10:59

Ruprecht001: co? švýcarskou už vstoupilo do EU? Samozřejmě že to dostane bez místní DPH a je to dovoz ze třetí země se vším všudy. Celnice, DPH atd.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 11. 12. 2009 22:09

mikicz: No však. DPH zaplatit musí. Záleží na prodejci, buď mu tam naúčtují jejich DPH, nebo ji zaplatí u nás na celnici.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 12. 12. 2009 09:40

Prodejce mu žádné DPH nenaúčtuje ... Švýcarsko není v EU ... tj. ze Švýcarska to bude vývoz a to je osvobozeno od DPH ... DPH přizná u nás jako DPH z dovozu a musí to proclít ...

Je to stejné jako kdyby něco nakupoval z USA ...
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 12. 12. 2009 15:03

Rop: No, nechce se přít o akademické znalosti, ale při nákupu z USA mi VŽDY účtovali 3,5% (nebo 7%) tax, i když evidentně šlo zboží na export mimo USA.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 12. 12. 2009 18:15

A požádal jsi o to DPH zpět?

Mimochodem z USA, když něco nakupuješ od velkoodběratele tak je to vždy bez DPH ... pokud to kupuješ z eshopu tak se s nima musíš domluvit, že to skutečně jde na export ... podmínka osvobození je totiž prokázání že to opustilo území USA ... stejně jako u nás ...
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 12. 2009 18:18

Ruprecht001: hádal bych lenost prodejce/konkrétního pracovníka co měl prodej na starosti. Prostě "takhle mu to vyhodil systém", tak co se tím zabývat.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod mikicz 12. 12. 2009 19:06

už jenom proto, že v USA nemají VAT, ale sales tax...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 12. 12. 2009 21:48

Rop: Pochopitelně, že to šlo na export, vždyť to sami dávali do FedExu a posílali směr Evropa. A stejně mi tam ti procenta za tax připočetli. Jinak pochopitelně původní cena byla bez tax.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod PetrAsch 19. 5. 2014 10:22

Jak by to bylo u exportu (přesněji poskytnutí služby) z ČR do Švýcarska u neplátce DPH?
Musel bych se v ČR registrovat k DPH?
Jsem osoba identifikovaná k dani

Dík moc
PetrAsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 19. 5. 2014 12:32

Nemusel. Ale pokud by to bylo tvým předmětem činnosti, tak by to mohlo být i výhodné (ze všeho nakoupeného odečítat DPH a do Švýcarska fakturovat bez DPH).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod PetrAsch 19. 5. 2014 13:23

Díky moc
PetrAsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 14. 9. 2023 09:39

Pánové, má mi přijít něco ze třetí země, konkrétně z Libanonu. Jsou to vzorky kvůli potenciálnímu byznysu.

Obrázek

Co pro mě znamená nejmenší vopruz? Přijmout to jako fyzická osoba, fyzická osoba podnikatel neplátce nebo fyzická osoba plátce? Udaná hodnota 2 USD :-D

Díky
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý