Prodejce na Aukru

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Huntsman 12. 2. 2010 13:47

Dobrý den,

potřeboval bych poradit. Jsem student a občas si přivydělávám sháněním věcí a následném prodeji na Aukru. Jak všichni vědí Aukro podává hlášení FÚ, zajímalo by mne jaký můžu jako student mít obrat či výdělek podle zákona.

A pokud bych tento limit překročil zda by se vyplatil ŽL (se zárukou a účetnictvím by problém nebyl). Popř. co to zhruba obnáší.

Děkuji mnohokrát!!
Huntsman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 12. 2. 2010 17:37

Ono je asi rozdil, jestli prodavas jednu vec nebo 10 stejnych.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 20:10

Ne rozdíl je v tom, jestli je schopen doložit, že prodává vlastní použité, již nepotřebné věci, i třeba ze sbírky apod., nebo jestli prodává nové věci za účelem dalšího zisku. Doložení při případné kontrole na FÚ záleží čistě jen a jen na případné benevolenci pracovníka FÚ, v některých případech popisováno dle jeho momentální nálady. Pochopitelně záleží i na částce, např. konkrétně Aukro poskytuje FÚ informace o prodejcích, kteří v daném roce uskutečnili prodej větší než 20.000,- ale nikde není psáno, že v případě zvětšujících se potíží s výběrem daní v této naší milované mezi, že za chvíli nebude aukro bonzovat každého, kdo zde vleze. Ze zákona údajně oznamovací povinnost má. Takže pokud Huntsmane hodláš prodávat např. mobilní telefony v množství více jak jeden za rok a taktéž jiné zboží v množství více jak 1 kus ročně, pak si raději ten ŽL pořiď, nebo na aukro raději nechoď.
Vy mě neznáte, když se nase.u, ale až mě poznáte, to se teda budete divit.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 12. 2. 2010 20:20

papshop: proc udajne? Staci kdyz si FU vyzada provizni faktury - a tam je v hlavicce kazde faktury uveden kazdy odberatel sluzeb - ten co prodava.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 20:58

Na aukru má spousta prodejců problém s tím, že nemá žádné nabývací doklady - tedy alespoň ti, kteří to berou jako takovou malou domů, nejprve prodají pár věcí z domácnosti, pak se rozkoukají a začnou prodávat tzv. ve velkém, ale bohužel nemají nabývací doklady. Oni to zpočátku nevidí jako podnikání a když obdrží předvolání z FÚ tak se začnou shánět po informacích, což už je pozdě. Těžko někde sežene doklady k 5 mobilům, nebo těžko vysvětlí, že těch 10 mobilů, co minulý měsíc vydražil a obratem dráž opět na aukru prodal byla jenom náhoda, že se mu nehodily a proto je dal dál, a bohužel navíc se ziskem. A těžko se taková situace vysvětluje nyní za rok 2007, 2008, když v těch letech neměl ani ŽL, ani si neplatil pojištění. Jenomže právě dnes jsem si uvědomil jednu dost podstatnou věc. Aukro při založení účtu nevyžaduje ani kopii OP, ani ŽL - žádný doklad. Podle mě oprávněně, protože na to žádný nárok nemá. Takže čistě teoreticky, si dnes já zřídím přístupové údaje na např. tvoje jméno a příjmení, přihlašovací heslo si nechám zaslat kamkoli, kde s budu jistý, že se k obálce dostanu - třeba někde na zřícenině si na týden pověsím poštovní schránku, kam mi přijde ověřovací heslo. Prodávat pak mohu do alelujá, jediné vodítko pro FÚ je tvoje jméno a příjmení. A když vidím, jak to na aukru chodí, tak to není až tak složité to tak uskutečnit.
Ale k tvému původnímu dotazu - změňme údajně za má, pokud si je vyžádá
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mikicz 12. 2. 2010 21:06

papshop píše:Aukro při založení účtu nevyžaduje ani kopii OP, ani ŽL - žádný doklad.

ale vyžaduje. Po první větší transakci ji chtějí. Taky za to mám na aukru ban a pár dopisů s ČOI a UOOU...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 21:11

Zvláštní, mám tam 2 účty a nedokládal jsem nic :)
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 21:12

ode dneška jsi životu nebezpečný nebo jak mám chápat tvůj profil?
K aukru - buď rád, že máš ban, momentálně to tam vypadá, jako kdyby vypustili kriminály
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 12. 2. 2010 21:14

papshop: tak a ted se vratme na zem. Uz vidim tebe, jak ti zavolaji z FU, at predlozis faktury a ty budes delat ramena :roll:

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 21:23

A proto mám 2 účty
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mikicz 12. 2. 2010 21:23

papshop: byl jsem vždy, jenom jeden čas byla módní vlna komiksových aut v avatarech a zůstalo mi to dlouho. Tohle je můj správný a originální avatar.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 21:24

jeden na domácí přebytky, druhý jako podnikatel :)
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 21:25

Musím si taky něco pořídit, za tu dobu co tu jsem.... Co myslíš, že by se hodilo :) :) :)
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Czulibrk 12. 2. 2010 21:26

zpátky k původní otázce. Nevíte někdo jak je to s tím limitem a z čeho se počítá? (obrat, zisk?)
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 12. 2. 2010 21:28

Czulibrk: víme. Platí zákon o dani z příjmu a hodnoty uvedené v něm. Podstatný je samozřejmě zisk, nikoliv obrat. Ten je podstatný pouze pro DPH.
mikicz
Inventář

Další stránka