Prodejce na Aukru

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 21:30

Na aukru? vždyť jsem to už napsal. Stejně jako v jiném podnikání - prodej zboží za účelem dalšího prodeje (dnes výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona). Když nedoložíš nabývací doklady, tak pokud neprokážeš, že je to tvůj obnošený svetr, ale nový originál s visačkou z poslední módní kolekce, tak ti ho vezmou z obratu. Když doložíš, že jsi ho pořídil za tolik a tolik, tak ze zisku.
Vy mě neznáte, když se nase.u, ale až mě poznáte, to se teda budete divit.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Czulibrk 12. 2. 2010 21:39

to znamená, že když na vyžádání FU předložím faktury o nabytí prodaného zboží, ze kterých bude vyplývat, že můj roční zisk nepřekročil 20 000 Kč, není třeba dodatečně danit. Je tak?
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 12. 2. 2010 21:41

Czulibrk: v zásadě ano. Ale bacha na to, pokud se jedná o opakovanou činnost vyvíjenou za účelem zisku a ne o prodej osobních věcí, tak se jedná o podnikání ve smysluy živnostenského zákona se vším co to sebou nese. Například povinnost mít ŽL.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 21:41

Tady se nebudu přít, ale zřejmě by to chtělo ještě věrohodnou historku o tom, že to nebylo původně zakoupeno s cílem to prodat.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Huntsman 12. 2. 2010 22:26

Pravděpodobně asi nebude stačit, že si eviduji, za kolik jsem kde co koupil včetně kontaktu pro ověření kupní ceny, že?
Huntsman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod papshop 12. 2. 2010 22:45

Záleží na okolnostech. Pokud doložíš, že jsi koupil nové/použité za 100 a za půl roku prodal použité, tak asi ano. Ale pokud je to koupeno a hned dáno na prodej. Tam určitě ne. Ani v případě, že platí varianta 1 a prodal jsi s patřičným ziskem.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ruprecht001 13. 2. 2010 07:54

Czulibrk: Kdo mluvil o 20.000 Kč čistého??? Jde o obrat! Jinak za "soustavně vykonávanou činnost" se považuje už 1x za měsíc.
Ruprecht001
Diskutér

Odeslat příspěvekod Czulibrk 13. 2. 2010 08:20

no, tak to je vážně zajímavé, protože na aukroweb.cz se píše úplně něco jiného ;-)

Kdo musí zaplatit daň z příjmu?

Jde především o lidi, kteří pravidelně kupují různé zboží a s marží jej zpětně prodávají na Aukru. Ovšem i lidé, kteří prodávají sporadicky a mají příjmy nad 20 000 Kč ročně, musí podat daňové přiznání. Danit se také musí prodané automobily, letadla a lodě mladší než 1 rok. Daň se vypočítá z rozdílu kupní a prodejní ceny. Daně nemusí platit ten, kdo náhodně prodává movité věci nebo pozůstalosti bez ohledu na výši tržby. Berní úřad nezajímají daně z nahodilého prodeje použitých věcí, ani daně z prodeje věcí vyrobených doma. Pokud člověk ovšem na Aukru vydělává nákupem a následným prodejem více než 20 000 Kč ročně, jeho jedinou povinností není platit jenom daň z příjmu, ale měl by vlastnit i živnostenský list a tudíž platit zdravotní a sociální pojištění.

přidáno 25.1.10

Takže buď seš mimo ty nebo autor webu aukroweb.cz (klíčové části jsem jen pro tebe zvýraznil...).
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 13. 2. 2010 09:43

No tak to podle me kecaji na tom webu.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 13. 2. 2010 10:06

Aukro podává hlášení na FÚ na prodejce, kteří prodali na aukru nad 20.000 za rok. (Nestudoval jsem polské zákony, ale možná je tam souvislost, protože je to polská firma, tak to asi obšvihli z Alegra)
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 13. 2. 2010 10:11

papshop: osobne dost citim rozdil mezi hlasenim a mezi predlozenim dokladu. Ale zrejme mame kazdy jiny cit pro tyto slova.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 13. 2. 2010 11:11

Jak nazvat předložení seznamu prodejců s prodejem přes 20.000/rok? O slovíčkaření mi nejde, ale pokud by se jednalo o souvislost s kontrolou účetnictví aukra, pak by mohli být na FÚ předvoláni všichni prodejci, kteří uskutečnili byť jediný prodej. Tady došlo k situaci, že si FÚ vyžádalo seznam podle předem daných kriterií. To mi nepřijde jako předložení dokladu.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 13. 2. 2010 11:55

papshop: a to ze nekdo vypustil takovou hovadinu z pusy, tak tomu veris, ze to tak opravdu probiha?

Ano, urcite si FU zadefinovalo vlastni vyber a co je na tom spatneho? Ty bys jako podnikatel nespolupracoval?

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod papshop 13. 2. 2010 12:20

Musel bych a můj problém to není, já píšu pouze zkušenosti těch, kteří vysvětlují své nepovolené podnikání - byl tu dotaz, odpověděl jsem. Přečti si jak se tu ptají a musí ti být jasné, oč jim jde.
papshop
Nadšenec

Odeslat příspěvekod eLzyx 13. 2. 2010 12:45

teď jsem se tak koukal do své historie na Aukru a obrat mám řekněme několikanásobně přes 20 000Kč/rok (2009). U všech věcí jsem uváděl, že se jedná o prodej použitých věcí z důvodu dalšího nevyužití. Vždy šlo o prodej max. 2-3 stejných či podobných kusů, ale nikdy ne v jedné "vlně".
Mám někoho velice blízkého na FÚ a ten mi potvrdil, že na mě z Aukra nemají nic. :hm
eLzyx
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka