2 dohody a placeni daně

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Blates 17. 6. 2010 22:29

Dobrý den, jsem 19-ti letý student a ekonomika, nebo něco podobného není vůbec můj obor, proto bych chtěl něco vyvětlit a poradit.
Teď od pondělí (14.6.) jsem začal pracovat na dohodu o provedení práce, která mi bude trvat 150hodin, tuhle práci budu vykonávat ve všední dny. Den před tím v neděli(13.6.) jsem podepsal dohodu o pracovní činnosti na jinou práci s jinou firmou, kterou bych vykonával příležitostně o víkendech. Je mi nejasno spoustu věcí. Hlavní věc, paní, s kterou jsem uzavíral dohodu o pracovní činnosti(na ty víkendy)mi říkala, že jestli mám ještě nějakou takovou brigádu, tak že mi z 1 z nich musí být odečítána daň, to by byla tahle(ty víkendy), potom jsem se ptal známé a ta mi řekla, že ať u obou podepíšu nějaké prohlášení, že nikde jinde nepracuji, a že by se mi z žádné z nich neodečítala daň, a že by na mě nikdo nepřišel. Proto mi tohle není jasné, co mám vůbec kde vyplnit a co jak. Raději bych to chtěl jakože legálně, aby se mi z té jedné odečetla daň a vůbec nevím jak toho docílit, případně co vyplnit nebo tak. Vůbec se neorinetuji:) proto bych byl rád, aby ste mi pomohli. Jestli jsem to napsal nějak nesrozumitelně, nebo něco chybí rád info doplním. Ještě jeden dotaz, paní ohledně té práce na ty víkendy(dohoda o pr. čin.) mi ještě dala nějaký papír, kde prohlašuji, že jsem např. student, nebo že mam jiný prac.poměr, ze kterého je odváděno zdravotní pojištění, atd, tak tam mém ještě označit co?:) moc děkuju za případné rady!!!
Blates
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 18. 6. 2010 08:09

ad dane: podepsat prohlaseni k dani muzes jen u jednoho zamestnavatele. doporucuji u toho, u ktereho budes mit mzdu mensi nez 5000 Kc
funguje to totiz takto:
a) podepsane prohlaseni - zalohova dan - lze ji na konci roku dostat zpet
b) nepodepsane prohlaseni a mzda nad 5000 - zalohova dan
c) nepodepsane prohlaseni a mzda pod 5000 - srazkova dan - tu uz nikdy neuvidis
takze pokud budes mit jednu nad 5000 a druhou pod 5000 tak tim, ze podepises prohlaseni u te pod, tak na konci roku muzes dostat zpet oboje. Kazdopadne budes muset podat danove priznani do 31.3.2011

ad to druhe
oznac ze jsi student a za jinak nemas zamestnani ze ktereho je odvadeno zdravotni (z DPP se ZP neodvadi)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Blates 18. 6. 2010 09:00

super, moc děkuju, takhle jsem to potřeboval, jen ještě umět vypsat to prohlášení poplatníka daně:D

-- 18. 6. 2010 09:36 --

ještě mě teď napadlo, že jsem ukončil střední školu a v září začnu chodit na vysokou školu, i v tomto případě jsem student a stát za mě platí pojištění?
Blates
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 18. 6. 2010 15:20

Ad prohlášení ... mzdovky s tím většinou poprve pomohou ...

Ad pojištění ... ano jsi ... je na to v zákoně myšleno ... :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Blates 18. 6. 2010 22:12

díky moc!!!
Blates
Kolemjdoucí