DIČ není na fakturách do 10000Kč u plátce

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tanry 14. 9. 2010 10:51

Dobrý den,

je možné vystavovat faktury (když jsem plátce a vystavuju je platci) bez DIČ odběratele?

Sám jsem několik takových na malé částky obdržel a několik i vystavil s tím, že to tak nejspíše jde. Ovšem nerad bych se dopouštěl chyb, tak se Vás chci raději zeptat a zda ty již vystavené mám kontaktovat a opravit či vyčkat pokud jim to bude vadit.

Moc díky za rady
tanry
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 14. 9. 2010 21:31

Hranice je 10.000 Kč ... to je pak zjednodušený daňový doklad ... viz § 28 odst. 2 a 3 zákona o DPH
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod maartin 15. 9. 2010 18:53

Nelze, DIČ musí být všude (pokud je)
nějak to skončit musí, když ne dobře, špatně určitě
maartin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 16. 9. 2010 06:38

maartin: i na fakturách placených v hotovosti do 10.000 Kč včetně daně? 8-)

Na všech ostatních ano ... protože musí to být daňový doklad aby byl nárok na odpočet ... na druhou stranu aby to byl daňový doklad, tak není problém tak to DIČ přece dopsat ...
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod mikicz 16. 9. 2010 08:04

DIČ tam sice musí být uvedeno, ale není specifikováno, kdo a kdy ho tam má napsat. Takže pokud si ho tam zákazník dopíše sám dodatečně, nebo si tam dá razítko (viz zadní strana většiny předtištěných paragonů) tak to splňuje podmínku uvedeného DIČ na dokladu.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Hlava 16. 9. 2010 19:31

Musí být zároveň na takové faktuře do 10.000 Kč (popř. ekvivalent v EUR) i mé IČ/DIČ?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod mikicz 17. 9. 2010 08:42

Hlava: pokud tím myslíč IČ a DIČ toho, kdo daňový doklad vystavil, tak musí.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Hlava 17. 9. 2010 10:35

Omlouvám se, zeptal jsem se blbě.

1/ Někdo mi vystaví fakturu, bude tam mít svoje IČ/DIČ (uvažujme o té hranici do 10tis Kč). Musí na té faktuře být i mé IČ/DIČ jako příjemce?

2/ Pokud ten někdo, kdo vystaví fakturu bude v jiném státě EU, na faktuře bude jeho IČ/DIČ (či jiný zahraniční ekvivalent), musí na té faktuře být i mé IČ/DIČ jako příjemce? Opět se bavme jen do oněch 10tis Kč.
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 17. 9. 2010 15:53

No a jsi plátce DPH?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Hlava 17. 9. 2010 17:30

Tak když v dotazu uvádím a mám DIČ, tak asi jsem, ne?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 18. 9. 2010 08:15

Tak DIČ mají i neplátci DPH ... :-)

A jinak znovu ... když je provedena platba hotově či platební kartou a cena celkem je do 10.000 Kč tak na dokladu nemusí být žádný údaj o kupujícím (tj. ani jeho DIČ ne)
Pokud to není hotově nebo to je nad 10.000 Kč pak na dokladu musí být vše o kupujícím (jméno, adresa) včetně jeho DIČ
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Luky333323 5. 11. 2024 08:58

Doufám že nevadí, že otevírám 15 let starý dotaz. V zákonu jsem nenašel nic o závislosti na formě úhrady dokladu. Já jsem do teď ignoroval, že jsou přijaté faktury do 10.000 Kč bez uvedeného mého DIČ s odůvodněním, že pokud doklad splňuje náležitosti zjednodušeného DD tak je to v pořádku, i když má formu a jméno třeba "Faktura - daňový doklad". Ať už je to placeno kartou, nebo převodem. To je špatně?
Luky333323
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hyper9 5. 11. 2024 10:01

Zákon o DPH říká, že zjednodušený daňový doklad nelze vystavit při prodeji zboží na dálku.

Takže doklad do 10000 Kč bez údajů kupujícího je OK, na formě úhrady nezáleží, ale musí jít o prodej na místě.

Na hraně budou objednávky přes internet vyzvednuté osobně.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 5. 11. 2024 10:14

§ 30 zákona o DPH:
(1) Daňový doklad lze vystavit jako zjednodušený daňový doklad, pokud celková částka za plnění na daňovém dokladu není vyšší než 10000 Kč.
(2) Daňový doklad nelze vystavit jako zjednodušený daňový doklad v případě
a) dodání zboží do jiného členského státu, na které se vztahuje osvobození od daně s nárokem na odpočet daně,
b) prodeje zboží na dálku nebo prodeje dovezeného zboží na dálku do tuzemska s místem plnění v tuzemsku,
c) uskutečnění plnění, u něhož je povinna přiznat daň osoba, pro kterou se plnění uskutečňuje, nebo
d) prodeje zboží, které je předmětem spotřební daně z tabákových výrobků, za jiné než pevné ceny pro konečného spotřebitele.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Luky333323 5. 11. 2024 10:32

Aha, dobře moc děkuji, já jsem celé to písmeno b) bral jako prodej do tuzemska ze zahraničí.
Zrovna jsem na to narazil při zřízení certifikátu na poště. Zaměstnanec si to musel zařídit přímo na poště, a pošta potom poslala fakturu bez DIČ. Tady by to tedy bylo v pořádku, když byl nákup vyřízen v pobočce pošty?
Luky333323
Kolemjdoucí

Další stránka