Vrácení daně

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod rollsroyce 29. 5. 2011 22:57

Pár měsíců pracuji na dohodu o pracovní činnosti u pracovní agentury. Bylo mi řečeno, že příští rok požádat o vrácení daně. Bohužel nevím které, můžete mi prosím říct, kolik by to mohlo být v %?

Studuji dálkově SŠ, před uzavřením dohody jsem byl na ÚP, kde nyní, z důvodů výdělku vyššího než 4.000 CZK být evidován nemohu. Zajímalo by mne, jak je to s placením zdravotního pojištění. Za měsíc si vydělám necelých 10.000 CZK hrubého.
rollsroyce
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 30. 5. 2011 01:54

A máš podepsané prohlášení k dani (takovej růžovej papír)?

ZP: pokud máš více než minimální mzdu tak jej platíš "napůl" se zaměstnavatelem (ty 1/3, on 2/3) :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod rollsroyce 30. 5. 2011 08:07

Podepsal. Mohl bys tu výši prosím vyjádřit v procentech? Jak to zdravotní, tak to co by mi měli vrátit.
rollsroyce
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 30. 5. 2011 08:59

Pokud jsi podepsal prohlášení k dani a nepracoval jsi tam celý rok tak ti na konci roku vrátí zaplacenou daň. Z 10.000 Kč platíš na daních 40 Kč. Takže ti za každý měsíc vrátí oněch 40 Kč :-)

ZP: z tvé mzdy je to 4,5 % - a samozřejmě nevratných stejně jako 6,5 % sociálního pojištění

Doporučuji se kouknout na výplatnici nebo zkusit třeba nějakou kalkulačku: http://www.vyplata.cz/vypocty/vypocet-c ... yform=true
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod rollsroyce 30. 5. 2011 09:17

To je nějak málo. Před pár lety už mi peníze taky vraceli, z nějakých 40-50 tis. to bylo cca. 8 tisíc.
rollsroyce
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 30. 5. 2011 15:11

To záleží na tom zda máš / nemáš podepsané prohlášení k dani ... a pak třeba hypotéka, životní pojištění atd atd.

Každopádně pokud nemáš děti tak ti nevrátí víc než jsi zaplatil ... a tady platíš jenom 40 Kč měsíčně ...
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod rollsroyce 31. 5. 2011 09:03

Prohlášení jsem platil a pokud se od minulého roku nic nezměnilo, mělo by to být ve stejném poměru. Hypotéku, živ. poj., děti apod. nemám.

Vydělal jsem spíše přes 50tis. v únoru mi vrátili nějakých 8.
rollsroyce
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 31. 5. 2011 09:06

co takhle vzít do ruky výplatní pásky a podívat se, kolik jsi na dani celkem odvedl? Pokud nemáš kromě slevy na poplatníka i jiné, nemůžeš nikdy zpět dostat více, než jsi zaplatil.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod rollsroyce 31. 5. 2011 09:15

Výplatní pásku budu mít až po výplatě, tj. v půlce měsíce. Příští školní rok budu mít dost věcí na práci, potřebuju peníze na další rok, pojedu na pár měsíců do USA, tak bych rád co nejdříve věděl jak se mám zařídit :)
rollsroyce
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 31. 5. 2011 09:40

rollsroyce: výplatní pásku snad máš každý měsíc, ne? Každopádně je podstatný rozdíl v tom, jestli ti uplatní slevu na dani už zaměstnavatel, nebo jestli ti odvede zálohu v plné výši a pak si nárokuješ vrácení.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod stepano 20. 10. 2011 11:33

Dá se do zaplacených daní započítat 15% daň, kterou státu každý měsíc odvádím z připsaných úroků na svém spořicím účtu? Jde mi o to jestli mužu na konci roku požádat o její vrácení. Dík
stepano
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Noclaf 20. 10. 2011 12:04

Ne
SI ALTERUM SIT OPTANDUM, MALIM EQUIDEM INDISERTAM PRUDENTIAM QUAM STULTITIAM LOQUACEM
Merida AM 3000D 2008 + Sigma Sport Mirage EVO X;
Noclaf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rollsroyce 20. 10. 2011 12:20

Ano
rollsroyce
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 20. 10. 2011 12:31

To rollsroyce: Jo? A jakej je na to chlíveček na daňovém přiznání?
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář