zalohy na pristi rok pro vedlejsi cinnost

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jirkajiri 26. 3. 2012 15:55

Ahoj, v průběhu minulého roku jsem si našel zaměstnání a prešel jako osvč z hlavní na vedlejší činnost, z vedlejší činnosti ale nyní nemám žádné příjmy. Nyní vyplňuji Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2011 a v bodu 7. Výše zálohy na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (DP) na rok 2012 jsem si vypočítal nějakou zálohu. Jelikož z vedlejší činnosti již nemám žádný příjem, tak bych zálohy platit nechtěl. Dá se zálohám nějakým způsobem vyhnout?
jirkajiri
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 26. 3. 2012 18:15

Přerušit podnikání :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pan Y. 26. 3. 2012 21:44

Myslím, že se s OSSZ dá domluvit, abys ty zálohy na sociální pojištění neplatil, když fakticky nemáš příjem. Zálohy na zdravotní pojištění se u vedlejší činnosti platit nemusí.
“You and I have unfinished business.”
pan Y.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 27. 3. 2012 13:35

Jenomže snížení záloh podléhá náladě úředníka ... když nemá příjmy žádné, tak je jednodušší pozastavit podnikání.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod pan Y. 27. 3. 2012 16:12

Pokud bych nevěděl, jestli příjmy budu mít nebo ne, tak bych tu náladu úředníka risknul. Pokud by bylo pravděpodobnější, že příjmy mít nebudu, pak bych živnost přerušil.
“You and I have unfinished business.”
pan Y.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod QeeBee 28. 3. 2012 07:23

Jsem zaměstnaný a vlastním ŽL. Při souběhu se neplatí zálohy na zdravotní pojištění (nicméně musím podávat přehled). Na ČSSZ jsem se odhlásil jako OSVČ a tím nemusím platit zálohy a ani podávat přehled. Takže formálně jsem živnostník ale s nulovými příjmy. DP si musím dělat sám, ale pokud se objeví nějaký výhodná zakázka, tak se na pár měsíců přihlásím opět na ČSSZ jako OSVČ a pak se znovu odhlásím.
QeeBee
Kolemjdoucí