Auto na firmu a DPH

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod miho 4. 8. 2014 09:18

Zdravím jsem OSVČ (čti: parazit) paušálista a kvartální plátce DPH. Plánuji nákup nového auta (já bych třeba i tím 12 let starým Yarisem bez klimatizace, posilovače řízení a kazeťákem(!!) jezdil dál... ale práý dělam ostudu rodině ;-) ).

Prošel jsem si zdejší témata ale stále mi chybí pár informací na toto téma.

1) Předpokládaný poměr soukromé jízdy:pracovní jízdy je 25:75. Nechám si tedy vrátit 75 % DPH. Co kdyby se následně ukázalo, že je poměr jiný?

2) Když je v domácnosti (nikoliv však rodině) druhé auto, jaká je pravděpodobnost, že bych měl problémy, kdybych si odečetl DPH celé. Vzbuzuje to nadměrnou pozornost?

3) Když si uplatním ten odpočet, budu mít v daném kvartálu masivní nadměrný odpočet. Znamená to automaticky kontrolu z FÚ, nebo se je dá uchlácholit zasláním faktury nebo něčím podobným?

4) Je mi jasné, že když budu auto prodávat, bude prodej mým příjmem z hlediska zdaně z příjmu (potažmo sociálu a zdravotního) i když nákup není výdajem. Se současnými paušály se to dá přežít, co kdyby je ale hodně znevýhodnili případně kdybych musel přejít na klasické uplatňování výdajů? Musel bych dodanit DPH, to je jasné, dá se ale nějak zabránit, abych nemusel z toho mít daň z příjmu?

Předem díky za odpovědi
Oh dear, I really ought to do something. But I am already in my pyjamas...
miho
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Rop 7. 8. 2014 11:26

Tohle je vždycky otázkou zda auto mít / nemít v obchodním majetku.

Alternativou k tomu mít je to nemít ... to by pak znamenalo uplatňovat si cestovní náhrady a zbavit se povinnosti zdanit při prodeji.

Ale k tvým otázkám:
1. poměr se zkoumá každý rok a pokud se změní o více než +-10 % pak se rozdíl nárokuje / dodaňuje

2. to je vždy o osobní statečnosti. ovšem pak s autem musíš jezdit jen pro podnikání (nebo alespoň to tak vykazovat)

3. já finančákům nervu nikdy nic konkrétního (žádnou záznamní povinnost, žádnou fakturu), ale dávám obecnou přílohu, kde jim napíšu co se stalo, respektive co je důvod pro to jak to přiznání vyšlo. Takže do jednoho odstavce napsat, že jsi pořídil osobní automobil a z něj uplatnil nárok na odpočet v 75 % výši

4. nemít auto v obchodním majetku
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor