Zdravím jsem OSVČ (čti: parazit) paušálista a kvartální plátce DPH. Plánuji nákup nového auta (já bych třeba i tím 12 let starým Yarisem bez klimatizace, posilovače řízení a kazeťákem(!!) jezdil dál... ale práý dělam ostudu rodině ).
Prošel jsem si zdejší témata ale stále mi chybí pár informací na toto téma.
1) Předpokládaný poměr soukromé jízdy:pracovní jízdy je 25:75. Nechám si tedy vrátit 75 % DPH. Co kdyby se následně ukázalo, že je poměr jiný?
2) Když je v domácnosti (nikoliv však rodině) druhé auto, jaká je pravděpodobnost, že bych měl problémy, kdybych si odečetl DPH celé. Vzbuzuje to nadměrnou pozornost?
3) Když si uplatním ten odpočet, budu mít v daném kvartálu masivní nadměrný odpočet. Znamená to automaticky kontrolu z FÚ, nebo se je dá uchlácholit zasláním faktury nebo něčím podobným?
4) Je mi jasné, že když budu auto prodávat, bude prodej mým příjmem z hlediska zdaně z příjmu (potažmo sociálu a zdravotního) i když nákup není výdajem. Se současnými paušály se to dá přežít, co kdyby je ale hodně znevýhodnili případně kdybych musel přejít na klasické uplatňování výdajů? Musel bych dodanit DPH, to je jasné, dá se ale nějak zabránit, abych nemusel z toho mít daň z příjmu?
Předem díky za odpovědi