OSVČ a kontrolní hlášení DPH

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Gooorila 13. 1. 2016 19:55

Dobrý den

Koncem minulého roku jsem se dozvěděl, že plátce DPH bude od roku 2016 podávat každý měsíc kontrolní hlášení. Koukám na informace a většinou se uvádí, že toto hlášení podává "každý plátce DPH". Od mého účetního jsem ale dostal informaci, že toto platí pouze pro právnické osoby a já si jen přivydělávám k zaměstnání a nejsem s.r.o., takže kontrolní hlášení nepodávám a zůstávám jen u kvartální platby DPH.

Po přečtení informací na internetu mi to ale nedává smysl, tak se ptám chytřejších.
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mimonik 14. 1. 2016 19:07

Kazdy platce DPH, vymenit ucetni ...
Kód: Vybrat vše
http://jakpodnikat.cz/kontrolni-hlaseni-dph.php
Mimonik
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Gooorila 14. 1. 2016 23:45

V textu je uvedeno "Termín je pro fyzické osoby shodný jako pro daňové přiznání k DPH, někdo má měsíční, někdo čtvrtletní. Právnické osoby mají lhůtu jednoznačně měsíční. "

Možná jsem to jen spatne pochopil a kontrolní hlášení podáváme, ale jen kvartalne, takže se pro mě až tak moc nemění...
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 15. 1. 2016 10:36

Není pravdou, že právnické osoby mají jednoznačně lhůtu měsíční. Mohou mít i kvartální. Plátcovství DPH není závislé na tom, zda se jedná o právnickou nebo fyzickou osobu. KH se odevzdává s termínem pro daňové přiznání, tzn. měsíční v měsíčním intervalu a kvartální v tom kvartálním. Novinkou je, že noví plátci DPH jsou automaticky jako měsíční a až později pokud chtějí, mohou požádat o změnu na kvartální.

Je nutné dát velký pozor na lhůty, tady neplatí žádná tolerance. KH musí být posláno vždy 25. nebo následující pracovní den pokud 25. není pracovní den, naproti tomu přiznání k DPH má toleranci 4 pracovní dny, stejně jako platba. Pozor na lhůty u KH, jsou tam vysoké pokuty, které nelze nijak prominout.
houghs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 15. 1. 2016 16:22

Kontrolní hlášení právnické osoby podávají měsíčně, byť přiznání podávají kvartálně. Viz § 101e zákona o DPH
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod brzdil987 18. 1. 2016 09:31

A kdyz jsem platce DPH a mam pozastavenou zivnost, musim podavat KH ?
brzdil987
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Markil 18. 1. 2016 13:32

Když máš přerušenou činnost a nezrušil jsi svou registraci k DPH, tak musíš podávat přiznání k DPH i nadále. Kontrolní hlášení taky, ale protože máš přerušenou činnost, tak tvé přiznání k DPH bude asi nulové a když máš nulové přiznání k DPH, tak se kontrolní hlášení nepodává.
Jinak dle informace od úřednice z FÚ se musí přiznání k DPH podat už nyní od 1.1. jen elektronicky, byť je to za poslední čtvrtletí 2015. Pokud nemáš el. podpis nebo datovou schránku, tak pak musíš stejně následně donést do 5 dní vytištěné a podepsané potvrzení o el. podání. To mi přijde ujetý... Ten papír tam stejně může dát kdokoli protože totožnost nikdo neověřuje a podpisový vzor žádný neexistuje...
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod astrapa 18. 1. 2016 16:05

Ujetý je, že oni si to pak sami musí vytisknout a přepisovat ručně do jiné aplikace.
astrapa
Přeborník