Pronájem bytu-odpisy nemovitosti,úroky,ztráta z podnikání

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 16:43

Vy jste snad nebyli u daňového poradce před koupí? :roll:
Udělejte to jak chcete, případný doměřený rozdíl nebude nikterak bolestivý.

Musel bych vidět to ujednání ve smlouvě. Věšteckou kouli bohužel (stále) nemám.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 19. 6. 2024 18:54

Rop píše:Takže pokud budu pronajímat byt, tak byt bude evidované aktivum a při jeho prodeji se neuplatní osvobození (stejně jako tomu doposud bylo u bytů zařazených v obchodním majetku podnikatelů).
Doplním ... není k tomu vůbec žádné přechodné ustanovení, takže bum bác, bude platit i pro stávající byty od 1. 1. 2025. Ale usilovně s tím bojujeme, dneska jsem taky psal připomínky.

Takze pokud napriklad v roce 2000 koupil nekdo byt, bydlel v nem deset let (ovsem bez trvaleho bydliste) a pak si koupil vetsi a zacal ten maly pronajimat, tak pri prodeji bude daneno?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 19:09

Takový je úmysl. Pevně věřím, že se to podaří odstranit.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 19. 6. 2024 19:27

“Pravicova” vlada.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 21:46

To o vládě není. To je o úřednictvu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mrusnok 30. 6. 2024 15:06

Dneska to Schillerka rozmázla v CNN Prima NEWS.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 30. 6. 2024 15:16

MF - jedná se o technickou chybu - https://x.com/MinFinCZ/status/1807386268440912075
Tomáš Hajdušek (šéf sekce správy daní KDP ČR) - prd technická chyba - https://x.com/TomHajda/status/1807409170666119676

Stanjura - je to populismus - https://x.com/Zbynek_Stanjura/status/18 ... 3255694768
Někdo z diváků - ukazuje text zákona z eKlepu - https://x.com/Nemo74y/status/1807388616546517158

:lol: Ještě by dlužena mohla rozmajznout novelu daňového řádu, který je taky výživný.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod brouter 1. 11. 2024 10:15

Pěkný den, poradí někdo. Koupil jsem družstevní byt v roce 2016, byt je celou dobu pronajat podnájemní smlouvou. Příští rok bude byt převeden do osobního vlastnictví, změním podnájemní smlouvu na nájemní. Jak stanovit cenu bytu pro odpisy ? Jako reprodukční k datu převodu v roce 2025, nebo k datu pořízení, tedy cenu bytu v roce 2016 ? Děkuji.
brouter
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 1. 11. 2024 10:39

Reprodukční pořizovací cena ke dni nabytí bytu (nikoliv podílu v družstvu). Pozor na to, co je vlastně reprodukční pořizovací cena.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod makyp 2. 12. 2024 10:39

Dobrý den, prosím o radu:
Byt v os. vlastnictví bude pronajímán. Byt byl zděděn. - úmrtí 4/20 (předpokládám, že to, že vyřízení dědictví proběhlo až 1/21 nemá na nic vliv)
Můj dotaz - pro možnost uplatňování odpisů nemovitosti:
- zahájení pronájmu 1.1.2025 - je třeba nechat si vypracovat znalecký posudek na cenu ke dni úmrtí? (notář při dědickém řízení posudek nepožadoval, takže není)
- zahájení pronájmu 1.5.2025- je třeba nechat si vypracovat znalecký posudek na cenu ke dni zahájení pronájmu?

A cena - tržní nebo zjištěná?
děkuji velice
makyp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 2. 12. 2024 10:52

§ 29 odst. 1 písm. e) zákona o daních z příjmů - jsou tam tři varianty, tak je třeba z nich vybrat tu správnou.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Janicka1245 22. 1. 2025 23:17

Dobrý večer, prosím o radu, jak je to s výdaji při pronájmu, konkrétně se mi jedná o fond oprav. Vím, že se to dělí na provozní výdaje a technické hodnocení atd. Jde mi o to, že jsem koupila byt, který pronajímám. Už v době koupě byl na domě úvěr na zateplení tj. technické zhodnocení. Jak mám s tímto úvěrem počítat při výdajích? Platím částku do fondu oprav a z toho se hradí částečně úvěr na předmětné zateplení. Můžu splátku úvěru také zahrnout do výdajů? Děkuji za odpověď.
Janicka1245
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 23. 1. 2025 05:57

Ano, můžete. Dle metodiky se totiž z fondu oprav vylučují jen částky, které poplatník uhradil a následně slouží úhradě technického zhodnocení. Vy už to "technické zhodnocení" máte započtené v hodnotě bytu.

K fondu oprav už několik let dělám příspěvek na koordinační výbor pro daně (daňoví poradci + generální finanční ředitelství + ministerstvo financí), ale ta problematika je tak rozsáhlá, že se mi do toho nechce.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod -MaLy- 5. 2. 2025 14:20

Dobrý den, chtěl bych také poprosit o radu, protože jsem prozatím odpovědi na tyto konkrétní otázky nedohledal a nebo jsem hledal špatně. O:-)

1) Vlastník koupil byt v roce 2013, ve kterém bydlel. V průběhu let tam proběhl přepis spoluvlastnického podílu na tomto bytě ve výši 1/2 na rodinného příslušníka na základě darovací smlouvy a přepis bytu proběhl po půl roce zpátky opět na základě darovací smlouvy (důvodem tohoto bylo získání bezúročné půjčky od zaměstnavatele). Vlastník chce byt nyní začít pronajímat. Může vlastník dávat odpisy na celý byt, který v roce 2013 kupil a nechá si udělat odhat na tento byt nebo ovlivnila ta darovací transakce v průběhu let možnost odepisování celku a je možno odepisovat pouze polovinu bytu?

2) Pokud začne pronájem v průběhu roku, například v sprnu, jak se nakládá s výdaji jako jsou dań z nemovitosti, pojištění, apod.? Bere se jako celek nebo pouze poměrná část z celkové částky, odpovídající počtu měsíců ve kterém pronájem běžel nebo nelze dát do výdajů?

3) Obdobný příklad jako výše, bytový dům byl v roce 2021 zateplen, kdy se na toto zateplení bral úvěr z fondu oprav a z plateb do fondu oprav se mimo jiné splácí také tento úvěr. V srpnu 2024 vlastník začal pronajímat byt, kdy si ke dni zahájení pronájmu nechal udělat odhad ceny bytu pro uplatnění odpisů. Dle výše uvedené odpovědi chápu, že si může vlastník uplatňovat z plateb do fondu oprav výdaje, které pokrývají jednak provozní výdaje, ale i splátku úvěru v poměrné části na něj připadající. Technické zhodnocení je již zahrnuto v odhadu. Je tomu tak?

Předem moc děkuji za případné rady / odpovědi.
-MaLy-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 5. 2. 2025 21:16

1. Vlastník může odepisovat jen 1/2. Vstupní cena bude 1/2 znalečáku.

2. Počet měsíců nájmu (a přípravy na nájem)

3. Fond oprav bude uplatňovat celý. Tedy opět jen za měsíce nájmu.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka