od Dulík 12. 12. 2023 23:42
Dobrý den, mám následující situaci. Od 2020 bydlím v bytě 1, plánuju se přestěhovat do bytu 2 a byt 1 začít pronajímat. Měl bych k tomu několik dotazů (snad třeba užitečných i pro ostatní):
1) Byt 1 koupen 2020, pronájem od 2024. V tom případě nemůžu použít odhadní cenu (pronájem do 5 let od nákupu), ale musím použít nákupní cenu + max. doložit zhodnocení bytu.
2) Čím vším mohu dokládat zhodnocení bytu? Pokud byla část prací dělána vlastníma rukama, lze třeba doložit účtenky z nákupu materiálu?
3) Mohu si dát do nákladů vybavení bytu, když jsem jej už sám používal? Například lednici, pračku atd.?
4) Když mám jeden náklad vyšší než 80 000 a musím jej odepisovat (reko elektriky), lze k tomu přidat další náklady a odepisovat to dohromady? Například k tomu přihodit kupní cenu vany, pračky atd. Nebo se to vše bere jako samostatný náklad, takže náklady na reko elektřiny bych odepisoval a ostatní náklady uplatnil jednorázově?
5) Z bytu 1, který budu pronajímat, se budu stěhovat do nového (byt 2). Je v pořádku následující postup? V lednu 2024 si změním trvalé bydliště z bytu 1 do bytu 2. Za celý rok 2023 si uplatním odpočet úroku hypotéky na byt 1. Za celý rok 2024 si uplatním odpočet úroku hypotéky na byt 2. Když od 1.6.2024 začnu pronajímat byt 1, dám si 7/12 úroků hypotéky na byt 2 do nákladů na pronájem za 2024.
6) Lze využívat paušal 4000/měsíc na auto bez dalších podmínek? I kdybych třeba bydlel ve stejném baráku, mohu odečítat náklady na auto?
7) Když budu byt pronajímat celý rok, ale 2 měsíce v něm nebudu mít nájemce. Mohu i za tyto měsíce odečítat náklady (auto, úroky hypotéky, odpis bytu)?
8) Když vlastním byt od 2020 a začnu pronajímat od 1.6.2024, tak v DP za 2024 si dám do nákladů 7/12 z 1,4% kupní ceny bytu. Za rok 2025 pak už celých 3,4% z kupní ceny bytu. Je to tak správně?
9) Co vše si jde dát do nákladů na pronájem? Našel jsem odpis bytu, úroky z hypotéky, náklady na auto, pojištění bytu, platby SVJ, daň z nemovitosti. Chybí nebo přebývá mi tam něco?
Díky za případné odpovědi/připomínky.