od Sas24 20. 3. 2024 20:57
Dobrý den, prošla jsem si všechny diskuze, ale přesto jsem nenašla odpověď na pár svých otázek. Letos poprvé budu u daňového přiznání dávat i příjem z pronájmu bytu.
1) Je zde hodně diskutované téma způsob ocenění nemovitosti pro odpis. Stále tedy váhám, zda dát cenu zjištěnou, či obvyklou. Každý mi říká něco jiného.
Prošla jsem si i zákony 586/1992 Sb. o daních z příjmu a 151/1997 Sb. o oceňování majetku. Podle prvního zákona o daních z příjmu, konkrétně paragraf 29 odst. 1 písm. d) a e) odkazuje při ceně na druhý zákon, neboť máme nemovitost koupenou před více jak 5 lety.
Druhý zákon o oceňování majetku pak v paragrafu 2 odst. 1 a 2 píše, že pokud tento zákon neurčí jinak, tak by se oceňování mělo dělat dle obvyklé ceny. Ale v odst. 7 je psané, že cena určená podle tohoto zákona jinak než obvyklá cena, mimořádná nebo tržní hodnota, je cena zjištěná. Jenže se nijak více nepíše, co teda pod toto spadá. Takže se to dá vyložit podle odst. 1 i 7. A teď babo raď. Jakou cenu jste tedy použili vy ostatní?
Jsou tam dost velké rozdíly. Byt koupen v 2017 za cca 2,7 mil, dle odhadce má zjištěnou cenu 2,8 mil, podle trhu by měl mít cenu přes 4 mil.
2) Od ledna 2023 jsme byt dávali do pěkného stavu pro pronájem a hledali vhodného nájemce. Pronájem od pol. června 2023.
Někteří poradci mi říkali, že když by byl záměrně od ledna připravován pro nájem, lze do výdajů připočíst i platby za energie, plyn, topení, SVJ. Je to skutečně pravda? Jak to ale udělám, když ještě nemáme vyúčtování od SVJ? Mám dát tedy celé platby? Popř. vrácené peníze pak odečíst u přiznání další rok?
3) Abych nebyla v přiznání v minusu, nemusím použít veškeré výdaje. U odpisů vím, jak to chodí. Pokud bych ale letos nepoužila např. nějaké účtenky za nábytek/platbu za pojištění bytu/daň za byt, mohu je použít u přiznání přístí rok? Nebo "propadnou".
4) Pokud se dělá znalecký posudek o ceně pro odpis. Jak se to dělá, pokud se dělá zpětně? Chápu, že znalec ocení byt pro dobu začátku pronájmu (např. červen 2023). Datum posudku ale bude tento měsíc. Je to v pořádku?
Předem děkuji za odpovědi dle vašich zkušeností.