Rop píše:A teď zásadní otázka - do kterého řádku přiznání jste ty úroky napsala?
Ahoj Rope, určitě jsem to zadávala že do toho řádku 47, což bylo blbě. Zadám to tentokrát do řádku 202, jak mi tu někdo radil Mlsal.
-- 17. 1. 2021 21:18 --mlsal píše:Vera L. píše:Dobrý večer, prosím o radu. V roce 2019 jsem poprvé začala pronajímat byt, výdaje jsem uplatnila paušálně. Za rok 2020 je chci uplatnit dle skutečnosti a zahrnout do nich tak odpisy. Pronajimaný být jsem koupila v roce 2006. Pokud správně chapu zákon, tak si musím nechat udělat odhad nemovitosti. Ten odhad si mám nechat udělat aktuální, tj kolik by stál byt teď, nebo mi odhadce musi udělat odhad jakoby zpětně? Z odhadu pak budu tedy vypočítávat odpisy, jen nevím, jakým rokem mám začít. S dovolenim sem vložím odkaz na jednu tabulku, která ty odpisy vypočítá, a můj dotaz zní, jaký rok pořízení tam mam dat, jestli ten rok 2006 nebo 2020,protoze z tohoto roku budu mít nový odhad nemovitosti? Děkuji moc za radu! Zde je odkaz
https://www.uctovani.net/kalkulacka-odp ... chlene.php
To už ti Rop vysvětloval
Ke dni zahájení nájmu je třeba udělat znalecký posudek a z této ceny se následně odepisuje.
§ 29 d) ...U poplatníka, který má příjmy z nájmu podle § 9, je třeba reprodukční pořizovací cenu stanovit již při zahájení nájmu.
Vera L. píše:jaký rok pořízení tam mam dat, jestli ten rok 2006 nebo 2020
Do té tabulky si zadej 5. odpisová skupina, rovnoměrný odpis, začátek 2019.
Za rok 2019 jsi nemohla odpis uplatnit, jenom ho budeš evidovat.
§ 26 (8) ... Pokud poplatník (vlastník nebo nájemce) uplatní výdaje paušální částkou, nelze za toto zdaňovací období uplatnit odpisy v prokázané výši ani o tuto dobu prodloužit odpisování pro daňové účely. Po dobu uplatňování výdajů paušální částkou vede poplatník (vlastník nebo nájemce) odpisy pouze evidenčně.
Odpisy nemusíš uplatnit v plné výši, ale jenom aby jsi se nedostala do ztráty,
§ 31 (7) ... Poplatník může na základě svého rozhodnutí použít i sazby nižší než maximální sazby uvedené v odstavci 1. Sazby nižší než maximální sazby uvedené v odstavci 1 nemůže použít poplatník uvedený v § 2, který uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 7 nebo § 9 odst. 4 a je povinen vést odpisy pouze evidenčně podle § 26 odst. 8 ...
Ahoj Mlsale, děkuji Ti za odpověď! Ještě že existují tyto stránky!
Mohu mít ještě pár dotazů? Odhad už mám takže se vrhám do zpracování daní a narážím na věci, s kterými si nevím rady.
Když jsem tedy za rok 2019 (kdy jsem poprvé začala byt pronajímat) uplatnovala výdaje paušálem, je mi jasné, že jsem byt neodepisovala. Za rok 2020 už budu tedy výdaje uplatňovat dle skutečnosti a odpisy tam zahrnu. Byt se tedy může odepisovat 30 let. Za rok 2019 mi vyšly odpisy 45 tis, ty jsem tedy neuplatnovala, za rok 2020 mi to vychází 110tis. Do zúčtování budu dávat tedy za rok tu částku 110tis a těch 45 tis - to už nikde nijak figurovat nebude a v podstatě ty odpisy začínám uplatnovat až tou druhou částkou, tj 110 tis? děkuji moc!
-- 17. 1. 2021 21:33 --Rop píše:Rovnoměrné odpisy lze uplatnit až do výše stanovené zákonem o daních z příjmů (první rok 1,4 %; další roky 3,4 %)
Pokud nemáš v roce 2020 příjmy, tak bych odpisy neuplatňoval, abys nebyl ve ztrátě (ztrátu je možné kontrolovat 3+5 let, zatímco nulu nebo zisk jen 3 roky).
V roce 2021 budeš mít odpis 1,4 % z pořizovací ceny. Odepisuje se až do úplného odepsání - tedy pokud neuděláš žádné technické zhodnocení, tak 30 let. Pokud např. na dva roky přerušíš odepisování, tak budeš odepisovat 32 let. O žádné odpisy nepřijdeš.
Ahoj Rope, chtěla bych se ještě zeptat. Jaký je rozdíl mezi rovnoměrným a zrychlením odepisováním? Pro koho jsou ty zrychlené výhodnější? Pro lidi co mají vyšší příjmy? Já mam malé, byla jsem za rok 2020 většinu času na mateřské, pak na částečném pár měsíců, takže příjem nulanula prd a k tomu tedy příjem z nájmu, což je cca 100 tis. děkuji!