od decak 24. 4. 2024 15:59
Zdravím,
před 15ti lety jsem "koupil" za tržní cenu přes realitku byt v družstevním vlastnictví (podíl). Před 10ti lety byl byt převeden do osobního vlastnictví. Přestěhoval jsem se a tento byt bych chtěl pronajímat. Zajímá mne, jestli je možné tento byt odepisovat a odpisy uplatnit při danění.
Na foru jsem našel:
Vstupní cena pro odpisy - viz § 29 odst. 1 písm. a) a d) zákona o daních z příjmů:
U nemovitého majetku, který poplatník uvedený v § 2 pořídil úplatně v době delší než 5 let před jeho vložením do obchodního majetku nebo v době delší než 5 let před zahájením nájmu, cena podle písmene d).
d) reprodukční pořizovací cena v ostatních případech určená podle zvláštního právního předpisu...
V ktastru je na listu vlastnictví bytu v sekci Nabývací tituly uveden text "Smlouva darovací". Řešil jsem to s katastrem, říkali že tak je to správně - tak se na katastru eviduje převod bytu z Družstva do Osobního vlastnictví. Je to bezúplatný převod (což je pravda - při převodu "družstevního bytu" do osobního vlastnictví se žádná částka spojená s hodnotou bytu neplatí a je to bezúplatné).
Z toho plyne, že nesplňuji podmínku, že jsem byt pořídil úplatně (i když jsem v minulosti zaplatil za "družstevní byt - podíl" tržní cenu). Tudíž není možné určit reprodukční pořizovací cenu pro stanovení odpisů.
Navíc § 27 písm. j zákona o dani z příjmu:
Hmotným majetkem vyloučeným z odpisování je: j) hmotný majetek nabytý darováním, jehož nabytí bylo od daně z příjmů osvobozeno nebo nebylo předmětem daně.
Tedy pokud člověk "koupil" byt jako družstevní a ten byl pak převeden do osobního vlastnictví, tak nelze při danění pronájmu použít odpisy (protože při převodu z Družstva do Osobního vlastnictví jsem byt nabyl bezúplatně). Rozumím tomu správně? Nebo je někde v zákoně podchyceno, jak byt v osobním vlastnictví, který byl v minulosti družstevní, odepisovat?
Na finančním úřadě mi řekli, že to nevědí, že se oprávněnost odpisů při pronájmu zjišťuje až v případě kontroly a na kontrolory že mi číslo dát nemohou. Ať se zeptám nějakého účetního - ten že by to měl vědět.