od František Ingr 20. 3. 2025 11:10
Díky, teď už vím, že byla chyba doklady neschovávat, měl jsem je jen dokud byly relevantní z hlediska záručních dob, pak jsem je vyhodil. Na mou obhajobu, tehdy jsem měl informaci (jak již dnes vím nesprávnou) od mně příslušného referenta FÚ, že když se v budoucnu rozhodnu přejít z paušálních výdajů na skutečné, bude se stejně muset udělat odhad ceny ze kterého se bude vycházet.
Mohu poprosit o zhodnocení ještě jedné situace?
Byt 1) bezúplatný převod z družstva v r. 2002, ihned pronajímán. V roce 2008 zateplení budovy, fináncováno úvěrem SVJ spláceným následně navýšenou zálohou do fondu oprav. V roce 2013 kompletní rekonstrukce bytu (původní stav z roku 1975) a následně do 2023 vlastní bydlení, od 2024 nový pronájem.
Byt 2) (sousední k předchozímu) koupě 2017, rekonstrukce původního stavu, 1rok pronájem, poté vlastní bydlení rodinného příslušníka, od 2024 nový pronájem.
V rámci rekonstrukce bytu č. 2) došlo i k úpravám vedoucím ke změně velikostí obou bytů (vše oficiální cestou vč. změny prohlášení vlastníka, spoluvlastnických podílů, propisu změny na katastru) - byt č. 2) byl o jednu místnost zmenšen, o tuto byl zvětšen byt č. 1)
Je v tomto případě vzhledem k okolnostem možné, případně obhajitelné jako vstupní cenu do odpisů použít reprodukční cenu stanovenou k roku 2018 (vklad upravených velikostí na katastr)?
Díky