Limit paušálu OSVČ a jeho překročení v různých letech

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jivneo 1. 12. 2020 17:47

Dobrý den,

jsem v situaci, že letos jsem přesáhl limit výdajů pro 60% paušál, příští rok ho téměř jistě nepřesáhnu, loni jsem byl také hluboko pod ním, předloni přes atd. Prostě cca každý druhý rok nevyužiji limit a jindy ho naopak přesáhnu a uplatním pouze limit.

Existuje nějaké řešení, jak to zoptimalizovat? Napadly mě akorát dvě možnosti:

* založit sro jako mezičlánek, od které bych si fakturoval až třeba o půl roku později. Jenže tam je třeba v takovém případě zaplatit DPPO 19% ze zisku v nadměrném roce.

* fakturovat odběratelům později (což mi nevyhovuje)

Neexistuje na tuto situaci lepší řešení? Děkuji za případné nápady!
jivneo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 1. 12. 2020 20:31

A co takhle zkusit skutečné náklady. Pokud přelejzáš paušál, tak jsi určitě plátcem DPH, takže nějaké přijaté faktury eviduješ.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Marus 15. 12. 2020 10:23

Pokud má příjmy nad mega do nízkých statisíců (cca 100-200 tis) a druhý rok o to méně, lze si práci s vystavením faktur a posunutí jejich vydání vyhnout nutnosti spadnout do DPH.

Tímto ale může vyskočit příjem na 1 mil z hlediska příjmů, ale nikoli z hlediska DPH - např. vyfakturuje 150tis v listopadu, přijde to v březnu - Do obratu DPH se počítá v listopadu, do daní z příjmu v březnu.

Skutečné náklady jsou u některých profesí velmi nízké a aby to vyšlo alespoň na 40% paušál, tak je opravdu potřeba velmi kreativní účetnictví a výřečného pracovníka u případné kontroly.

Jako obecně jednoduché řešení tento dotaz nemá - ty příjmy nad mega se prostě budou danit "plnou palbou".
Jako jo, je to dost demotivační :D

SROčko je na takto nízké částky dle mě zbytečně provozně drahá záležitost a jsou s tím starosti.
Můj mobil je čínská dvousimková rýže...Kvalitní rýže
Marus
Návštěvník