Ahoj,
už tady pár stránek na tohle bylo, ale ne úplně polopaticky. Samozřejmě jsem si přečetl i něco na internetu, možná by bylo lepší se zeptat na finančáku, ale mám trochu pochybnosti, že nějaká řadová úřednice, ve vší úctě k nim, bude vědět, jak se daní kryptoměny. Omlouvám se, že se ptám na úplně triviální, banální a možná hloupý věci, ale zeptat se tady mi přišlo jako nejlepší řešení.
Jsem Martin, vozíčkář, mým jediným příjmem je invalidní důchod. Před pěti dny jsem začal investovat do kryptoměn, tak uvidíme. Nutkání zkusit bitcoin už jsem měl v době, kdy stál 5 000 korun. Tehdy jsem uvažoval, že bych si 4 bitcoiny koupil, bohužel, strach z risku a z toho, že bych o těch 20 táců mohl přijít, nakonec způsobil, že jsem do toho nešel. Když dnes vidím, kde je cena bitcoinu, dost toho lituji, ale o tom psát nechci. Jak se tedy kryptoměny daní?
1) Vím, že se daní 15 % z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou. Hraje tam nějakou roli "příležitostný příjem aka 30 tisíc ročně" nebo příjem 15 tisíc ročně, který se vůbec nemusí přiznávat? Nebo tohle do bitcoinu vůbec nepatří? Dá se považovat za příležitostný příjem prodej krypta jednou ročně, neb ne?
2) Stačí tedy v daňovém přiznání vyplnit kolonku "Ostatní příjmy", kde napíšu, kolik jsem vydělal v čistém? Plánuji nakoupit letos etherum za 10k, a pokud bude cena příznivá, chci na konci roku zkusit prodat. Přiznání budu podávat až na jaře 2022, chápu dobře?
3) Poslední otázka souvisí s bodem 1. Kdyby si brácha chtěl koupit třeba za tisícovku etherum a na konci roku prodal třeba za trojnásobek, bude to muset uvádět v daňovém přiznání?
Díky moc
Martin