Danění kryptoměn

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 29. 2. 2024 08:39

Chapu spravne, ze kdyz daruji primemu pribuznemu "nehmotnou movitou" :-)) vec za 4,999mil Kc, zitra za 4,999mil Kc a pozitri treti batch za 4,999mil Kc, tak stastny pribuzny nemusi nic bernaku oznamovat? A kdyz vsechny tri dary proda za 3x4,998mil Kc tak ani nic zdanovat a nikde nic uvadet, krome informaci bance, ze prijdou finance z prodeje daru? :mrgreen:

Všichni poplatníci daně z příjmů fyzických osob mají počínaje 1. lednem 2015 povinnost oznamovat správci daně skutečnost, že obdrželi příjmy převyšující 5 milionů korun, které jsou od daně z příjmů osvobozeny. Nejčastěji jde o dary, dědictví, výhry v loteriích či příjmy z prodeje movitých věcí nebo cenných papírů. Částka každého takového jednotlivého příjmu se posuzuje samostatně.

Osvobozené příjmy nad 5 milionů se musí oznámit na finanční úřad
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 29. 2. 2024 16:33

Ano. Jenom banka, přes kterou protečou peníze z prodeje, asi trochu zalapá po dechu a bude chtít prověřit AML. A pokud nedoloží darovací smlouvy a neprokáže prodej, tak se tím bude pravděpodobně zabývat FAU.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 29. 3. 2024 09:39

Jak hůř? Danit obchodování/prodeje krypto jako movitý majetek přes paragraf 10 musíš už dnes, a pokud to mnoho lidí nedělá jako jeden čas u Airbnb ubytování, není divu, že si na to podobným způsobem stát chce posvítit skrz data od zdroje vzniklých transakcí. Kdo poctivě krypto daní podobně jako třeba prodeje finančních derivátů (opce, futures...) či prodeje cenných papírů (u CP jen při překročení objemového+před dosažením časového testu), nemá se čeho obávat, povinnosti si plní. Ostatním lajdákům v lepším případě a úmyslným krátičům daně v tom horším holt bude daň doměřena jako tehdy před pár lety hromadně u toho Airbnb.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 29. 3. 2024 12:46

Rop píše:Ano. Jenom banka, přes kterou protečou peníze z prodeje, asi trochu zalapá po dechu a bude chtít prověřit AML. A pokud nedoloží darovací smlouvy a neprokáže prodej, tak se tím bude pravděpodobně zabývat FAU.

Cekam, kdy se vynori nejaky Pavlik Morozov, ze je to “zneuziti” prava.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 29. 3. 2024 19:31

Zneužití práva je jen u zdanění / nezdanění. Nějaké oznamovací povinnosti se zneužitím práva vůbec neřídí. To si berňáci ani nelajsknou zkusit.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ookami 31. 3. 2024 00:30

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně danění krypta. V Lednu 2023 jsem prodal jednu ethereovou minci se ztrátou. Nákup $4400 a prodej cca $1200. V té době jsem byl v přesvědčení, že do 30000Kč nemusím podávat daňové přiznání. Bohužel jsem předevčírem zjistil, že daňové přiznání budu muset podávat a teďka jsem v situaci, kdy jsem u zaměstnavatele letos v lednu podepisoval roční zůčtování daně a nejsem si jistý, jak dále postupovat.

Pokud podám daňové přiznání za sebe elektronicky(v Dubnu), jak se bude Finanční Úřad dívat na toto dvojité podání?

Co vše budu potřebovat k tomuto podání? Díval jsem se na ten formulář a nejspíš budu potřebovat od zaměstnavatele Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti. To mi zaměstnavatel vydá, i když za mě ty daně udělal?

A poslední otázka je, zda to potvrzení od zaměstnavatele skutečně potřebuji? Nemůžu jen vyplnit tu druhou přílohu s Ostatnímí Příjmy (kde bude ztráta a daň 0Kč) a odeslat to na finanční úřad, když ty daně z HPP provedl už zaměstnavatel?

Mnohokrát děkuji za Váš čas a odpověd.

Aleš
Ookami
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 31. 3. 2024 07:01

Sežeňte si potvrzení od zaměstnavatele a vyplňte přiznání se všemi příjmy, které jste v roce 2023 mě (a které nejsou osvobozeny nebo nepodléhají srážkové dani).

Že máte provedeno roční zúčtování nevadí. Na berňáku žádné Vaše přiznání nemají - zaměstnavatel žádné přiznání nedělá, ten jen na berňák zašle souhrnná čísla za všechny zaměstnance celkem.

Pro kontrolu by Vám měl vyjít přeplatek / nedoplatek 0 Kč.

Lhůta 2. 4. 2024, respektive podání elektronicky 2. 5. 2024
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod borsug 12. 4. 2024 08:40

Ahoj,
Rad bych navazal na diskuzi ohledne darovani krypta.
Dostanu nejake krypto od brata ze Slovenska (nechce se tim zabyvat kvuli vysoke dani) a moje otazka zni jak to zdanit. Pokud prodam, musim odvest 15% z plne hodnoty (tj NC se bude brat 0kc?) Nebo snad nedanim? Dekuji.
borsug
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 4. 2024 10:21

Pokud se nepletu, tak při darování by vstupní pořizovací cenou krypta měla být ta platná v době získání daru, takto skrz dary totiž daně z krypta legálně "obchází" dost lidí. Takže teoreticky můžeš mít daň blízkou nule, pokud prodáš brzy po obdržení daru a cena se mezitím skokem nezvýší. Ale @Rop či další mě jistě upřesní.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 12. 4. 2024 12:51

Co nám na to říká zákon:
§ 10 zákona o daních z příjmů:
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, a jednotlivými druhy příjmu jsou
b) příjmy z úplatného převodu
3. jiné věci,
n) bezúplatný příjem,
§ 10 odst. 3:
(3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
c) bezúplatné příjmy
1. od příbuzného v linii přímé a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítě manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů,
(5) U příjmů podle odstavce 1 písm. b) je výdajem cena, za kterou poplatník věc prokazatelně nabyl, a jde-li o věc nabytou bezúplatně, cena určená podle zvláštního právního předpisu o oceňování majetku1a) ke dni nabytí.

§ 2 zákona o oceňování majetku:
(1) Pokud tento zákon nestanoví jiný způsob oceňování, oceňují se majetek a služba obvyklou cenou.
(2) Obvyklou cenou se pro účely tohoto zákona rozumí cena, která by byla dosažena při prodejích stejného, popřípadě obdobného majetku nebo při poskytování stejné nebo obdobné služby v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění.

Takže dar je osvobozen a při prodeji je výdaj hodnota na burze k okamžiku přijetí daru.

K tomu si dovolím doplnit ještě ustanovení § 4 odst. 8 daňového řádu:
(4) Při správě daní se nepřihlíží k právnímu jednání a jiným skutečnostem rozhodným pro správu daní, jejichž převažujícím účelem je získání daňové výhody v rozporu se smyslem a účelem daňového právního předpisu.

Tedy pokud by to byl dar jen za účelem snížení daní, tak správce daně k němu nepřihlédne a celé náklady vyhodí (respektive je nahradí pořizovací cenou u bratra).

Pokud daň bude účelovým darem snížena o více než 100 000 Kč, tak následuje ustanovení § 240 odst. 2 písm. a) trestního zákoníku:
(1) Kdo ve větším rozsahu zkrátí daň, clo, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, pojistné na úrazové pojištění, pojistné na zdravotní pojištění, poplatek nebo jinou podobnou povinnou platbu anebo vyláká výhodu na některé z těchto povinných plateb, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nejméně se dvěma osobami,
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 21. 5. 2024 07:41

Skutecne lze v daneni kdypto v CR uplatnit?
„Oproti tomu HIFO – Highest In First Out je metoda, kdy se jako výdaj proti příjmu použije první nejdražší nákup. Fyzická osoba může výdaje přiřazovat libovolně, není u ostatních příjmů nucena použít konkrétní metodu. V případě, že neplánujete prodat celé své portfolio, se dá takto dosáhnout velkých úspor,“ upřesňuje Hanych.

clanek na Forbes
Krypto a daně. Jak na to a čeho se vyvarovat?

Tzn, ze v prubehu let, budu vzdy odprodavat krypto s nejvyssi nakupni cenou a nehrozi postih?
Protoze se tahle metoda moc nepropaguje, spise FIFO nebo arit. prumer, nekdy jsem zahledl LIFO(last in first out)
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 21. 5. 2024 15:01

Žádná metoda se nepropaguje. Páruj si jak chceš, pokud není možné určit, že jsi prodal něco, co jde konkrétně určit, kdy jsi koupil (nemá to např. výrobní číslo).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Dr.D 21. 5. 2024 15:39

No, čistě teoreticky bitcoin má něco jako "výrobní číslo":-)
Dr.D
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 21. 5. 2024 16:01

Je možné tedy jednoznačně určit, kdy jsi koupil ten bitcoin, který prodáváš?
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka