Danění kryptoměn

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 22. 8. 2024 22:07

Slovo "pracovat" zaměň za slova "bydlet i s rodinou". A pak o této variantě začneme uvažovat.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod kuk1 22. 8. 2024 23:30

Jo, tak je to myšleno. Pracovat a zároveň bydlet. Resp. člověk by mohl asi klidně pracovat pro pro zaměstnavatele v ČR, ale byl by na ho v Německu...
Zajímalo by mě, jestli je to takhle opravdu možné.
kuk1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod slavo963 23. 8. 2024 07:10

6 ani 12 mes defakto nemusi stacit, musi jit skutecne o stredisko zivotnich zajmu, napr. nevyuzivat v CR chron. zdravotni peci, nemit staly byt a hlavne rodina musi zit s tebou, kdyz ji mas.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 23. 8. 2024 07:33

kuk1 píše:Jo, tak je to myšleno. Pracovat a zároveň bydlet. Resp. člověk by mohl asi klidně pracovat pro pro zaměstnavatele v ČR, ale byl by na ho v Německu...
Zajímalo by mě, jestli je to takhle opravdu možné.
To by nešlo. Nemohl bys pracovat pro čecha v německu. Čech by byl celej na větvi, kdyby si kvůli tobě musel v německu zřídit stálou provozovnu. To fakt tak jednoduchý není.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hemirt 23. 1. 2025 09:08

Měl bych pár otázek.

1) pořád se nic nemění v tom, že crypto, akcie, deriváty mají svůj vlastní řádek v DP, přílože 2 (§ 10)

2) technická otázka, v senátním tisku 31 https://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/114277/95896 se píše, že to nabývá účinnosti dne po vyhlášení, kdy se obvykle tyto vyhlášení dějí? (i.e. jestli to strkají souhrnně s dalšími změnami třeba na 31. 12., tedy že by to platilo až další rok)

3) ohledně toho osvobození se tam u těch osvobození píše (část osmnáctá)
zj) příjmy z úplatného převodu kryptoaktiva s výjimkou elektronického peněžního tokenu, pokud
jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období částku 100 000 Kč; ...

a
zk) příjem z úplatného převodu kryptoaktiva, přesáhne-li doba mezi nabytím a úplatným převodem
tohoto kryptoaktiva při jeho úplatném převodu dobu 3 let; ..., ; při výměně kryptoaktiva jeho vydavatelem za jiné kryptoaktivum se doba 3 let mezi nabytím a úplatným převodem kryptoaktiva u téhož poplatníka
nepřerušuje; ...

rozumím tomu dobře, že v situaci
1) nakoupím 3200 EURC za 3200 eur (~80 500 kč)
2) vyměním 3200 EURC za 3329 USDC
3) vyměním 3329 USDC za bitcoin v hodnotě 80 500 kč
4) počkám nějakou dobu
5) vyměním tu sumu bitcoinu v této pozdější době v hodnotě 90 000 kč na 3724 USDC

v bodě 2) a bodě 3) jsem utržil příjem na elektronických peněžních tokenech v hodnotě 80 500 kč v obou případech

v bodě 5) jsem utržil příjem 90 000 kč za prodej bitcoinu

podle bodu zj) bych tedy měl mít příjem bitcoinu osvobozen, zatímco měl stále povinnost do přiznání přidat řádek na prodej kryptoměn s příjmem 2*80500 kč a výdaj 2x80500 kč, protože žádné osvobození na elektronický peněžní token není (žádné další body osvobození ve změně zákona o daních z příjmů tam nevidím)

čtu to tak správně?

případně otázka 4) měl bych do přiznání (už i teď na tento rok) rozlišovat a) token vázaný na aktiva, b) elektronický peněžní token, c) ostatní kryptoaktiva, nebo stále je to jen jeden řádek prodej kryptoměn (případně název kryptoaktiv) a případně musel bych zjišťovat nějak kdo má a nemá licenci a registraci a jestli to nějak liší jestli je to a, b, nebo c.

a 5) do zk) o té výměně se asi myslí akce podobné stock splitům a podobným, tedy určitě né nějaké bridgování nebo wrappování, i když na toto mě nějaký případ nenapadá, kde by to dělal přímo vydavatel (kromě BNB Beacon Chain a BNB Smart Chain nenapadá a Beacon Chain již byl zrušený)

(6) v tom případě s EURC a USDC, možná by tam byl nějaký příjem či ztráta vzhledem k použití jednotných kurzů eura a dolaru, protože asi dává "větší smysl" každý token brát co nejpříměji, tedy EURC podle Eura a USDC podle Usd)
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 23. 1. 2025 12:27

1. Cenné papíry mají svůj řádek, nemovitosti mají svůj řádek, kryptoměny nikdy svůj řádek neměly a jsou to "jiná věc".

2. To nikdo neví. Není přechodné ustanovení, ani není obecná poučka v zákoně o daních z příjmů.
Je tam jen § 21 odst. 7 (pro právnické osoby):
(7) Pro stanovení daně se použije sazba daně podle předchozích odstavců účinná k prvnímu dni zdaňovacího období nebo období, za něž je podáváno daňové přiznání.
Nebo § 21g odst. 1:
(1) Minimální mzdou se pro účely daní z příjmů rozumí měsíční minimální mzda podle právních předpisů upravujících výši minimální mzdy
a) účinná k prvnímu dni příslušného zdaňovacího období a
b) neupravená s ohledem na odpracovanou dobu a další okolnosti.

3. Skoro - elektronický token stále bude movitou věcí nehmotnou - takže je to příjem dle § 10 odst. 1 písm. b) bod 3 - budou tam všechny "jiné věci" v jednom řádku, tedy například i automobil při prodeji dříve než rok od nákupu.

4. 2024- to všechno je příjem dle § 10 odst. 1 písm. b) bod 3 - čili vše na jeden řádek

5. Důvodová zpráva chybí. To podle mě jsou směny jedné kryptoměny za jinou kryptoměnu. Třeba nám to někdy pan poslanec Havránek vysvětlí (když tuto novelu navrhnul on)

6. Příjem vzniká při prodeji. Při prodeji získáš nějakou měnu (např. USDC za EUR) a přepočítává se získaná měna - tedy zdaňuje se v okamžiku příjmu peněz (a pravděpodobně v okamžiku směny za něco jiného, než je kryptoměna).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hemirt 23. 1. 2025 17:16

K 3) to se teda jako bere úplatný převod jiné věci, že je ten jeden druh, tedy jeden řádek? Např. tedy prodej auta (jak píšeš), prodej kryptoměn, prodej derivátů (protože nejsou cenný papír) je tedy dohromady a lze proti sobě sčítat?

To mi připadá, že to půjde dokud se to někomu na finančáku líbit nebude a já se s ním budu muset hádat (případně soudit). Ale jestli s tím máš takhle zkušenost, tak to je potom zajímavé a otvírá to další nějaké strategie tradingu (krypto x deriváty).

K 6) jsem to myslel tak, že když vyměníš to EURC za USDC, tak vždy jsem slyšel, že tato směna je prostě prodej a máš to přepočítat, a tedy jakou hodnotu věcí máš přepočítat? Protože máš na výběr to brát, že ta hodnota byla v EURC (a to má přímý převod na eura, tedy ohodnocovat EURC v dolarech se zdá trochu divné) nebo že ta hodnota toho prodeje EURC byla ohodnocena podle toho co za to člověk nakoupil, tedy USDC (a ty mají přímý převod hodnoty na Usd).

No a pak podle kurzu může něco vyjít výhodnější.

Když člověk koupí takto bitcoin, tak to je jedno, protože jak eura tak usd jsou tomu "stejně blízko" pro to ohodnocení. Blízkostí myslím ten přepočet přes třetí měnu (či teda ohodnocení)
Pro přepočet cizích měn neuváděných v kurzovním lístku se použije přepočet přes
třetí měnu, kterou si mezi sebou poplatníci dohodnou, případně lze využít služeb znalců se
specializací na devizovou problematiku.
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod verglor 24. 1. 2025 02:19

Rop píše:(4) Při správě daní se nepřihlíží k právnímu jednání a jiným skutečnostem rozhodným pro správu daní, jejichž převažujícím účelem je získání daňové výhody v rozporu se smyslem a účelem daňového právního předpisu.

Tedy pokud by to byl dar jen za účelem snížení daní, tak správce daně k němu nepřihlédne a celé náklady vyhodí (respektive je nahradí pořizovací cenou dárce).

Jak FÚ prokáže, že převažujícím účelem je získání daňové výhody v rozporu se smyslem a účelem daňového právního předpisu ? Resp. jak já prokážu, že to tak není ? Kdo tu má důkazní břemeno ?

Např. pokud jde o skutečný dar od rodičů ze zahraničí, kteří nakoupili kryptoměnu anonymně a tudíž nemohou ani doložit její pořizovací cenu.

Jak jde reálně rozlišit skutečný dar od krácení daní ? :hm
verglor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 24. 1. 2025 05:57

Dukazni bremeno nese danovy subjekt.

§ 92/3 danoveho radu
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 24. 1. 2025 08:21

hemirt:
3. Mám s tím zkušenosti posledních 13,5 roku jako daňový poradce - vždyť i v elektronickém formuláři je jen 8 variant (a kryptoměny tam nejsou)

6. To se snad neoceňuje na burze? Není to měna, takže přepočítat přes třetí měnu je na nic. Pokud děláš směnu elektronického tokenu, tak prodejní cena je hodnota nově nabytého tokenu. Tu vyčíslíš v měně burzy a převedeš na CZK dle zákona.
Zapomeň na to, že EURC a USDC jsou peníze. Je to movitá věc. Místo toho si představ hřebíky.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 24. 1. 2025 10:17

Kdyz to teda prezident podepise, bude platit casovy test hned po vydani ve sbirce nebo az od 1.1.2026?
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 24. 1. 2025 12:40

To bude muset za 5 let rozhodnout Ústavní soud.

Třeba k tomu bude nějaký výklad z MF nebo GFŘ, ale mám pocit, že se od toho budou všichni distancovat, protože nikdo to nechtěl.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod slavo963 24. 1. 2025 13:55

comedy gold :mrgreen:

Ale nejake datum platit bude, tzn nejpozdeji 1.1.2026?
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 24. 1. 2025 14:46

Ale je otázka, zda bude platit i na kryptoměny pořízené před datem účinnosti. Protože chybí i to základní přechodné ustanovení.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka