Rop: Díky moc!
Ty podmínky odepisování chápu, ale naskočilo mi pár doplňujících dotazů.
1) Je to tedy vyjma těchto pravidel libovolné?
Příklad: Z pronájmu mám zisk před zdaněním 144.000,- ročně. Vykážu alespoň jednu jízdu autem měsíčně (jak se to vykazuje? Důvod se asi dá vymyslet vždy, třeba, že jsem jel vytřít chodbu...). Tudíž už mám základ 96.000,-. A odhad mám řekněme ty 3.000.000,-, takže můžu v prvním roce dát 42.000,- (1,4 %), a další roky 102.000,- (3,4 %), ale jelikož potřebuji jen 96.000,-, tak mi stačí 3,2 %?
2) Ty procenta můžu v intervalu 0-3,4 % (první rok 0-1,4 %) každý rok měnit? A počet let odepisování tedy nerozhoduje, pokud budu hlídat, než dosáhnu 100 %?
3) Ten znalecký posudek se dá dát do nákladů v prvním roce?
4) Pokud pronajímám teď od srpna budu mít příjem před zdaněním v roce 2021 jen 60.000,-, první rok se bere kalendářní do jeho skončení? Protože pak by mi stačilo odepsat méně než 1,4 %, když vezmu v potaz, že náklady na dopravu budou sami o sobě 20.000,- (5 měsíců x 4.000,-) a přidám nějaké ty výdaje na přípravu bytu k pronájmu (odhad znalce, pojištění, výdaje s přípravou bytu k pronájmu apod.).
Pozn.: Příspěvky do fondu oprav do daní dávat nebudu. Jde o 1.400,- měsíčně a navíc, jelikož jsme jen 4 byty, tak nemáme žádný právní status a fond oprav funguje tak, že se spoří na speciálně vytvořeném účtu, který je veden na mé jméno. Takže by se to všechno vykazovalo blbě. Vlastně nevím, jestli bych z těch příspěvků ostatních na ten účet neměl platit daň z příjmu. Fakticky moje nejsou, ale prakticky jsou na mém účtu

.