Obyvatel píše:Jak je to ale z hlediska daní a pojištění? Pokud bych zůstal mimo ČR déle než 183 dnů, musím se v ČR odhlásit z pojištění a přihlásit tam? Nemám problém platit zároveň pojištění v ČR a k tomu cestovní pojištění, jde mi o jednoduchost. Stejně tak jak je to se sociálním "pojištěním"?
Případně uvítám pokud s tím má někdo aktuální zkušenost. Rady typu "zůstat tam déle než tři měsíce, ono se na to stejně nepřijde" nechci. Děkuji.
Jsem ve stejné situaci, jakou popisuješ, tedy dlouhodobě v jiné zemi EU s tím, že příjmy mám jen z CZ.
V první řadě se musíš v dané zemi přihlásit k pobytu, u čehož musíš nějak deklarovat, že máš nějaké příjmy. Daná země tě v rámci EU může testovat/kontrolovat na dostatek příjmů jen po dobu 5 let; po uplynutí 5 let už nic chtít nemohou (informace z absolvovaného předmětu Právo EU na PrF MU). V okamžiku kdy se přihlásíš, tak už budeš zanesen někde v rejstřících, a místní finančák se tak teoreticky může začít ptát na tvé příjmy. Anebo mě místní daňař říkal, že mě taky někdo z okolí může na finančák naprášit, jestli řádně platím daně, když jsem cizinec.
Danění příjmů se řeší přednostně vždy podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění dané země s ČR.
Zásadní je, ve které zemi jsi rezidentem; tam i daníš, ledaže by ti plynuly příjmy z tzv. "stálé provozovny" v ČR. Přitom rezidenství se nemusí odvíjet od počtu dnů, ale klidně i od toho, kde máš trvalý pobyt, kde se zdržuješ, kde bydlíš, či dle obdobných kritérií. Opět viz smlouva o zamezení dvojího zdanění. Co je a co není považováno za stálou provozovnu bude definovat zase ona smlouva o zamezení dvojího zdanění.
https://www.zakonyprolidi.cz/msCo se týče sociálního a zdravotního, tak se prioritně se posuzuje příslušnost sociálního pojištění, zdravotní pojištění se pak řídí podle sociálního. Pojištěn můžeš být jen v jedné zemi EU. Pro tu druhou zemi potřebuješ tzv. formulář A1, prostřednictvím kterého budeš pojištěn i v zemi druhé (v jedné máš příjmy, ve druhé bydlíš).
Přednost má příslušnost podle zaměstnání, pokud podnikáš, tak v EU platí, že se hradí tam, odkud plynou příjmy. Tedy teoreticky. V mém případě mi plynou veškeré příjmy z ČR, a i přes to mě kokoti na ČSSZ vyfakovali, že v ČR pojištěn být nemám, a se zpětnou účinností mi zrušili platnost formuláře A1. Takže jsem se musel přihlásit v zemi bydliště, a formuláře A1 naopak předložit do ČR.
-- 22. 9. 2021 16:59 --Jinak se i připrav na to, že veškeré pohádky o volném pohybu osob a zboží po EU jsou často spíše jen teorie. Počínaje uznáváním kvalifikací (velká neochota), pravidelně narážím na obrovskou neochotu českých firem cokoli pro podnikání prodat za hranice (takové CZC.cz mě rovnou vyfakovalo, že za hranice nic posílat nebudou, a že oficiální režim DPH Reverse charge je nezajímá), strašně častý je přístup "něco neznáme, tak to ani dělat nebudem", atd.
-- 22. 9. 2021 17:03 --Ještě taky pozor na to, jestli se prodejem / poskytováním služeb přes hranice plátcem DPH (nebo aspoň identifikovanou osobou?) nestaneš. Já jsem plátce DPH, takže toto netuším (pouze vím, že nesmím do CZ fakturovat neplátci, protože bych jej udělal identifikovanou osobou k DPH).