xls píše:A ano, při takovém "turistickém" pobytu je oficiálně práce zakázána, vyřízení nějakého povolovacího papíru naprosto nereálné s nereálným papírováním a náklady.
Myslím, že se tu ve vlákně motá páté přes deváté.
Pokud je tazatel ekonomicky činný jen v ČR (mám to stejně), tak v jiném státě EU nepotřebuje žádné pracovní povolení (v jiném státě EU nepůsobí na jejich trhu). Takže k čemu chceš vyřizovat nějaké pracovní povolení? Mám to úplně stejně, veškeré příjmy z podnikání z ČR, oprávnění k podnikání mám v ČR, v jiném státě EU kde bydlím žádné pracovní povolení (ani třeba ekvivalent IČa) nemám (a i podle místního daňaře žádné nepotřebuji); pouze mám z důvodu rezidenství místní daňové číslo kvůli DPH.
Jinak třeba na další zajímavou bariéru v souvislosti s garantovaným volným pohybem osob v rámci EU jsem narazil na živnostenském úřadě v ČR, kde jsem si chtěl nechat zapsat adresu místa podnikání v jiném státě EU, kde bydlím. Odpověď všude zněla "to nejde". Všude mi svorně tvrdí, že adresa místa podnikání na živnostenském listě "musí být" v ČR, ačkoli v živnostenském zákoně o tom není ani slovo. Ale zase, "neznáme to, tak to tak nebude" ...
-- 23. 9. 2021 11:57 --
jirkau píše: Nějaký soused je k nám poslal, že jsme cizinci, jsme tam dlouho ...
Ano, naprášení od místních bych bral vždy jako nejpravděpodobnější variantu, proč se o mě cizinecká policie někde začne zajímat ...