Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod qwerty385 2. 2. 2024 15:13

Jakým způsobem se vypočítá daň příjmu FO v případě prodeje nemovitosti, kterou prodávající nabyl převodem z družstevního vlastnictví, tj. není stanovena kupní cena a náklady za převod jsou zanedbatelné?
qwerty385
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2024 16:42

Pravděpodobně znaleckým posudkem dle § 10 odst. 5 zákona o daních z příjmů - bezúplatné nabytí.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod j_sova 4. 2. 2024 17:37

Zdravím,
v loňském roce jsem obdržel dividendu za zahraničních akcií CTP, obchodovaných také na BCPP (NL00150006R6), cca. 1100,- Kč. Jsem zaměstnanec a vzhledem k tomu, že je to pod 20 tisíc Kč zdanitelných příjmů, tak se domnívám, že nemusím podávat daňové přiznání, ale budu řešit jen roční zúčtování daně u zaměstnavatele. V něm bych zároveň uplatnil nezdanitelnou část základu daně za penzijní připojištění. Mění toto snížení základu daně něco na mé povinnosti podávat daňové přiznání? Narazil jsem na stránku "https://www.bkpfinance.cz/10-nejcastejsich-otazek-k-dani-z-prijmu-fyzickych-osob", kde je popisováno, kdy musím / nemusím podávat DP, ale není mi to zcela jasné. Děkuji.
j_sova
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 4. 2. 2024 18:17

Přiznání podávat nemusíte (pokud jste sem napsal všechny příjmy).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod j_sova 5. 2. 2024 19:01

Ještě jsem měl dividendy z českých akcií, ale ty jsou již zdaněné u zdroje a předpokládám, že do tohoto limitu se již nezapočítávají (stejně jako úroky z SÚ).
j_sova
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 5. 2. 2024 19:09

To se do limitu nepočítá.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod qwerty385 7. 2. 2024 13:00

Započítává se převod družstevního bytu do výlučného osobního vlastnictví jednoho z manželů jako příjem do ročního limitu 68000 CZK pro možné uplatnění roční slevy na manžela/manželku?
qwerty385
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 7. 2. 2024 16:18

Jedná se o osvobozený příjem dle § 4 odst. 1 písm. y) zákona o daních z příjmů (ve znění 2023). Takže ano, započítává se do příjmu manželky.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod swetr77 9. 2. 2024 11:10

Dobrý den všem,
měl bych dotaz ohledně zdanění akcií. Příjem z akcií za loňský rok byl nižší než 100 000 Kč, ale musím podávat DP protože ostatní příjmy mám za loňský rok vyšší než 20 000 Kč.
Musím tedy danit i příjmy z akcií, když nepřesáhli "minimální hodnotu"? Nebo jak to uvést do DP?
Děkuji :)
swetr77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 2. 2024 12:22

Pokud opravdu celkový příjem z prodejů cenných papírů nepřesáhl 100 tisíc Kč (příjem z prodejů, tedy objem prodaných cenných papírů, ne vytvořený zisk, mnoho lidí to zaměňuje!), pak toto v Přiznání coby osvobozené vůbec nebude (jako by ty prodeje neexistovaly). Stejně jako jiné osvobozené daňové příjmy, ono se to jako Osvobozené nejmenuje pronic zanic :)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod swetr77 9. 2. 2024 13:25

Děkuji za ujasnění.
Jedná se o příjem z prodeje. Zisk je pouze okolo 5 tisíc Kč.
Měl jsem za to, že pokud DP již podávám, tak tam musím uvést vše. Jako například zahraniční dividendy, ty se v tomto případě musí uvé bez ohledu na výši a i když jsou už zdaněny 15% (nebo jinou sazbou).
swetr77
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 9. 2. 2024 13:26

Příjmy osvobozené se do daňového přiznání neuvádí!
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 2. 2024 18:11

Přesně, zahraniční dividendy jsou v ČR tvým zdanitelným příjmem, zatímco prodeje CP do 100 tisíc příjmem od daně osvobozeným, minimálně lingvisticky snad ten rozdíl cítíš :D.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tojejedno2 15. 2. 2024 10:16

XTB: úrokové příjmy z hotovosti na účtu jsou pro daňové přiznání ze zahraničního zdroje? Když XTB má na webu toto: XTB S.A., organizační složka se sídlem Boudníkova 2506/3, 180 00 Praha 8 - Libeň, IČO: 27867102, DIČ: CZ 27867102, zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl A, vložka č. 56720.
tojejedno2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 15. 2. 2024 17:08

Neměly by být. Je z nich srážena srážková daň?
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka